18/11/2015 | Yazar: Kaos GL

12 gün boyunca ablukaya alınan ve askeri operasyon düzenlenen Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nden geriye kalanları KaosGL.org muhabiri Ateş Alpar fotoğrafladı.

Silvan’dan geriye Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

12 gün boyunca ablukaya alınan ve askeri operasyon düzenlenen Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nden geriye kalanları KaosGL.org muhabiri Ateş Alpar fotoğrafladı.

12 gün boyunca ablukaya alılan Silvan’da geriye taranmış binalar, yıkılmış ağaçlar, harap edilmiş sokaklar kaldı. Son olarak 6 Kasım 2015’te özel harekât timlerinin açtığı ateşle ağır yaralanan Rıdvan Us tedavi gördüğü Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 16 Kasım 2015’te yaşamını yitirdi. Rıdvan Us’un ölümüyle birlikte 6. sokağa çıkma yasağında yaşamını yitirenlerin sayısı 8’e; ilk ablukanın başlatıldığı tarihten beri ölenlerin sayısı da 16’ya yükseldi.

Ne olmuştu?

3 Kasım 2015’te, Diyarbakır Valiliği tarafından Silvan İlçesi’nde açılan hendeklerin kapatılması gerekçesiyle Mescit, Tekel ve Konak Mahallelerinde sokağa çıkma yasağının uygulanacağı duyurmuştu. Sokağa çıkma yasağı 86 bin nüfuslu Silvan’da son 2 ayda ilan edilen 6. sokağa çıkma yasağı olmuştu.

Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği üç mahallede yasak boyunca internet ve telefon hatları ile su ve elektriğin kesik olduğu, ekmek dâhil olmak üzere insanların gıdaya erişemediği ve ilgili mahallelerin çatışmalar nedeniyle yaşanmaz hale geldiği belirtildi.

10 Kasım 2015’te ise aralarında HDP milletvekilleri Çağlar Demirel ve Feleknas Uca’nın da bulunduğu heyetin sokağa çıkma yasağı uygulanan Mescit Mahallesi’ne girmek istediği ancak güvenlik güçleri tarafından mahalleye girişlerine izin verilmediği öğrenildi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi’nin 17 Kasım tarihli  raporuna göre yaralanan Rıdvan Us’un ölümü ile son ablukada yaşamını yitirenlerin sayısı 8’e yükseldi.

İşte Ateş Alpar’ın objektifinden fotoğraflar:


Etiketler: kültür sanat
İstihdam