25/07/2008 | Yazar: Kaos GL

Sinemanın kötü çocuğu: François Ozon Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hem yakışıklı hem yetenekli... ‘Fransız sinemasının kötü çocuğu’ François Ozon, kısadan uzuna her filmiyle olay yaratmaya devam ediyor. Huzurlarınızda Ozon…

Gey yönetmen. 1967 yılında Paris'te dünyaya geldi. 1988’te ilk kısa filmini çekti. 1993'te La Fémis'ten mezun oldu. Kısa sürede dikkatleri üstünde toplayan Ozon, ‘Aramızdaki Gül’, Cesar’a aday olmuş ve kültleşmiş ‘Yazlık Elbise’, ‘X2000’ gibi kısalarında eşcinselliği kullanmaktan çekinmedi.



İlk uzun metraj filmi ‘Sitcom’ (1998) seyirci üzerinde adeta soğuk duş etkisi yarattı. Burjuva bir ailenin içine bomba koyup patlattığı bu kara mizah, babanın eve beyaz bir fare getirmesiyle ailenin içine daldığı zina, ihanet, ensest, eşcinsellik ve sado-mazo ilişkileri anlatıyordu.

Bir sene sonra çektiği ‘Katil Aşıklar’ (1999), sıra dışı bir aşk öyküsünü merkeze alan kanlı bir filmdi. Ona ‘Fransız sinemasının kötü çocuğu’ unvanını veren filmi ise çok gecikmedi ve Ozon ‘Kızgın Taşlara Düşen Su Damlaları’yla (2000) çıktı geldi. Hayranı olduğu yönetmen Rainer Werner Fassbinder'in yazdığı oyundan uyarladığı film, iki erkeğin arasındaki aşk ilişkisinin zamanla nasıl da efendi-köle ilişkisine dönüştüğünü anlatıyordu.

2000’lerle birlikte ‘olgunlaşma’ sürecine giren yönetmen, aynı yıl yönettiği ‘Kumun Altında’yla o güne kadar edindiği hayranlarını şaşırtıyordu. ‘Ölüm üçlemesi’nin de ilk ayağı olan filmde Ozon’un fetiş oyuncularından Charlotte Rampling başroldeydi. 2 sene sonra yönettiği '8 Kadın' (2002) onun filmleri içinde en ayrıksı olanıydı. Melodram, müzikal ve cinayet kırması bu filmde Fransız sinemasının birbirinden önemli 8 yıldız oyuncusu oynuyordu.



Ertesi sene başrolleri Rampling ve diğer fetiş oyuncusu Ludivine Sagnier arasında paylaştırdığı kara filmi ‘Havuz’u (2003) çekti. Bu fantastik, gerilimli ve erotik film Ozon’un yaptığı en iyi film sayıldı. Ardından 2004’te ‘5 Kere İki’, 2005’te de üçlemenin ikinci filmi ‘Veda Vakti’ni yöneten Ozon, şimdilik son filmi ‘Angel’da (2007) aşk romanları yazan Angel Devell adlı bir kadın yazarın gerçek ve kurgu arasında sıkışıp kalan hayatını anlattı.




François Ozon’a daha çok yaklaşmak için:

*İzle!

5 x 2 - Beş Kere İki (Türkiye’de DVD’si çıktı)

Kumun Altında (Türkiye’de DVD’si çıktı)

Veda Vakti (Türkiye’de DVD’si çıktı)

Havuz (Türkiye’de DVD’si çıktı)

* Diğer LGBT Ünlüler:

[[Lezbiyenlerin yeni ikonu: Portia De Rossi]]

[[Hollywood’un alacakaranlık yüzü: Kevin Spacey]]

[[Yörüngeden çıkmış yıldız: Sinead O'Connor]]

[[siyah-beyaz aşk: Marlon Brando]]

[[Acının ressamı: Frida Kahlo]]

[[Kediler ve kitaplar: Bilge Karasu]]

[[Çelik Manolya: Jodie Foster]]

[[Siyah ve eşcinsel: James Baldwin]]

[[Kendine ait bir kadın: Virginia Woolf]]

[[En iyi arkadaş: Rupert Everett]]

Etiketler: kültür sanat
İstihdam