06/10/2011 | Yazar: Kaos GL

Kürtlerin taleplerine dikkat çeken Önder, "Onlar da sizin gibi Adem-in güzel çocuklarıdır, onların da hiçbir eksikleri yok. Sadece doğuştan gelen haklarının anayasal güvenceye alınmasını istiyorlar" dedi.

Sınır Ötesi Tezkeresi 1 Yıl Daha Uzatıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Hükümete ’Sınır Ötesi Operasyon’ yapma yetkisi veren teskere 1 yıl süre ile uzatıldı. TBMM Genel Kurulu’nda tezkere görüşmelerin ardından yapılan açık oylamada, oy çokluğu ile kabul edildi.
 
Kürtlerin doğuştan gelen haklarının anayasal güvenceye alınmasını istediklerini belirten BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder şunları söyledi:
“Bugün eve gittiğinizde çocuklarınıza Kürtlere karşı savaş kararı aldık diyeceksiniz. Peki o kadar insan, ’sorunu siyasal yöntemlerle çözme zekanız yok muydu’ dediğinde vereceğiniz bir cevabınız olsun. Bu ülkede Türklere, Kürtlere düşmanlık yapmaktan başka bir şans tanınmıyor.”
 
Sınır ötesi operasyonların bilançosuna dikkat çeken Önder, resmi rakamlara göre, sadece 1992 ve 1997 yılları arasında gerçekleştirilen 4 sınır ötesi harekâtta 6 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini dile getirerek, "bunun gibi onlarca harekât yapıldı ve bu rakamlar yaklaşık 10’a katlandı" diye konuştu.
 
“Halkı kandırıyorlar”
Yapılan her tezkere görüşmesindeki ifadelerin de birbirinin tekrarı olduğunu ve "kes yapıştır" yöntemiyle hazırlandığını belirten Önder, muhalefet ve iktidar partisinin bundan önceki sınır ötesi operasyon tezkerelerindeki düşüncelerini hatırlattı. Bu vaatlere birçok insanın "bu son olur" diyerek, inanmak zorunda bırakıldığının altını çizen Önder, "Ölenlerin geri gelme şansı yok. Ama kolu bacağını kaybetmiş insanların bu sefer son, bu sefer BBG evi yaptık, bu sefer girince çıkmayacağız vaatleriyle destek veren insanlar, hayal kırıklığına uğradı" diye belirtti.
 
“Askerlik zorunlu ise şehitlikten söz edilemez”
Kürtlerin taleplerine dikkat çeken Önder, "Onlar da sizin gibi Adem-in güzel çocuklarıdır, onların da hiçbir eksikleri yok. Sadece doğuştan gelen haklarının anayasal güvenceye alınmasını istiyorlar" dedi.
 
Önder, şöyle devam etti: "Kürtler uzun geçmişi olan inkâr ve imha politikalarına karşı, statü talepleri ile karşı durmaya devam ediyor. Sizden hiçbir farkı yok. Ben de Türküm. Kürtlerden daha vahim noktaya itilen halk vardır o da Türklerdir. Türkün önüne Kürt’e düşmanlık etmekten başka hiçbir alan bırakılmadı. Türk’e düşen tek şey, ’sen Kürt’e düşmanlık edeceksin...”
 
Önder, herkesi tutarlı olmaya davet ederek, "Bu iş savaşla olacak değildir. Askerliğin zorunlu olduğu yerde şehitlikten bahsedilemez. Önce vicdani ret hakkı tanınmalıdır" diyerek, konuşmasını sonlandırdı.
 
Önder’in konuşmasına oturuma başkanlık eden Meral Akşener, mikrofonu kapatarak müdahale etti.
 
“Şaka Değil, Savaş Kararı Alıyoruz”
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, ’’Şaka değil, savaş kararı alıyoruz. Bu tezkerenin Meclis Başkanlığı üzerinden Genel Kurula indirilmesi ahlaki, yasal değil. Danışma Kurulunda çıkar savunursunuz. Siz eğer Anayasayı ihlal ederseniz, Başkanlık Divanını yürütmenin postacısı yaparsanız, bu da yetmezmiş gibi bu tezkereyi Meclise getirirseniz, gelecek cenazelerin vebalinin altından kalkamazsınız.’’ dedi.

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam