03/01/2012 | Yazar: Kaos GL

Çeşitli yayınlarda muhabir olarak çalışan Mehmet Atakan Foça, şimdi ise Uluslararası Af Örgütü destekli Mülteci TV’nin editörü. Foça’nın amacı sınırlarda yaşayanların dertlerini duyurmak.

Çeşitli yayınlarda muhabir olarak çalışan Mehmet Atakan Foça, şimdi ise Uluslararası Af Örgütü destekli Mülteci TV’nin editörü. Foça’nın amacı sınırlarda yaşayanların dertlerini duyurmak.

Mehmet Atakan Foça, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi. Çeşitli yayınlarda muhabir olarak çalışan Foça, şimdi mültecilerin sıkıntılarını, isteklerini duyurmayı amaçlayan Uluslararası Af Örgütü destekli Mülteci TV’nin editörlüğünü üstleniyor. 

Gazetecilik maceran nerede başladı?
Her şey lise sonda sınıf arkadaşlarımla çıkardığımız bir fanzinle başladı. Gelibolu’da, kendi yazılarımızdan oluşan bir fanzin hazırlayıp ücretsiz dağıtıyorduk. Fanzini bastırdığımız matbaanın sahibi aynı zamanda yerel bir gazetenin de imtiyaz sahibiydi. Onun teklifi üzerine Gelibolu Haber Gazetesi’nde yazmaya, muhabirlik yapmaya başladım. Ankara’da okumaya başlayınca ise yeniHarman dergisine geçtim. Bir yıl kadar yeniHarman dergisinde çalıştım. Bu sırada BirGün Gazetesi’nin Kitap ekinde ve çeşitli online-basılı mecmuada yazım çıkmaya başladı. Derken Bianet stajı ve şimdi Mülteci TV editörlüğü...

Uluslararası Af Örgütü’ne ne zaman girdin? Ne gibi işler yaptın?
Af Örgütü’yle çalışmaya Mülteci TV ile başladım. 

Multeci.tv’yi anlatabilir misin kısaca?
Mülteci TV’de amacımız öncelikle sığınmacı, göçmen ve mülteciler olmak üzere "sınırda yaşayan" hak ihlallerine maruz kalan insanların gözü, kulağı sesi olmak. Yaygın medyanın nefret söylemine karşı, insan hakları haber sitesi olarak hak odaklı habercilik gerçekleştirmek.
Bununla beraber sitenin video ağırlıklı ve interaktif olması da, insan haklarına dair çekilmiş kısa film, video ve tanıtım filmlerinin tek bir platformda toplanacağı arşiv oluşturmak. Mülteci TV esas olarak takipçilerinin oluşturacağı içeriklerin derleneceği bir arşiv çalışması olacak.

Multeci.tv’ye ve diğer projelerinize katkı sunan kimler var? 
Mülteci TV’ye birçok insan katkı sunabileceğini belirtti şimdiden. Bunların içinde yazarlardan, sanatçılara, yönetmenlerden, kısa film çeken öğrencilere birçok insan var.

İnternet üzerinden aldığınız geri dönüşler nasıl? Site hedeflediğiniz gibi takipçileri tarafından geliştiriliyor mu? 
Henüz bu konuda bir şey söylemek için çok erken. Site açılalı iki hafta oldu ve insanlar yeni yeni tanışıyorlar Mülteci TV’yle. Bir haber sitesinin oturması birkaç ayı bulabilir, bu süre zarfında iyi bir seyir tutturursak gerisi zaten gelecektir diye düşünüyorum.

Sizi destekleyen veya sizin desteklediğiniz kurumlar var mı? 
Başta Uluslararası Af Örgütü olmak üzere, İnsan Hakları Ortak Platformu destekçilerimiz arasında. İnsan haklarına dair söz söyleyen sivil toplum kuruluşları ve insan hakları savunucuları tarafından motive edici dönüşler alıyoruz. Biz ise bir şeyleri desteklemek için hala çok yeniyiz, destekleyici bir haber sitesi haline gelebilmemiz için bir süre desteklenmemiz ve tanıtılmamız gerekecek sanıyorum.

Multeci.tv fikri nasıl doğdu? Hissettiğiniz eksiklikler vs. neydi? Hedeflediğiniz noktaya yaklaşıyor musunuz? 
Uzun süredir Af Örgütü Mülteci Hakları Koordinatörlüğünün düşündüğü bir çalışmaymış. Ben de sitenin editörü olduktan sonra öğrendim. Uzun çabalar sonunda Af Örgütü için gönüllü çalışan ajansın ve ekibinin yardımıyla doğrultulabilmiş.

Başka projelerin var mı? Kendi gelecek hedeflerin neler?
Benim bir projem yok veya gelecek planım yok, hoşuma giden projeye dâhil olmaya çalışıyorum şimdilik, zaten olaya/camiaya bir ucundan girdik bundan sonrası kendiliğinden gelecektir muhtemelen.

(Sabah Gazetesi-İşte Genç Eki/Canberk BEYGOVA)
 


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam