26/05/2010 | Yazar: Kaos GL

Youtube'a erişim yasak, lastfm.com.tr ya da richarddawkins.net gibi pek çok internet sitesi 'keyfi' sebeplerle kapatılıyor.

Sıradaki Parça İnterneti Yasaklayanlara Geliyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Youtube'a erişim yasak, lastfm.com.tr ya da richarddawkins.net gibi pek çok internet sitesi 'keyfi' sebeplerle kapatılıyor. Faruk Eczacıbaşı, Yıldırım Türker, Sedat Ergin, Kaan Sezyum, Sevin Okyay gibi gazeteci-yazarlarsa bu akşam internet sansürüne DJ kabininden 'hayır' diyor.
 
İstanbul bu gece ilginç bir partiye ev sahipliği yapıyor. Tanınmış gazeteci-yazarların DJ’lik yapacağı ‘İnternetimi Serbest Bırak’ temalı partinin amacı trajikomik bir hal alan internet yasaklarını müziğin gücüyle protesto etmek. Türkiye Bilişim Vakfı ve Ghetto işbirliğiyle düzenlenen bu gece pikapların başına önce TBV’den Faruk Eczacıbaşı geçecek. Sevin Okyay, Yavuz Baydar, Eyüp Can, Yıldırım Türker, Sedat Ergin ve Kaan Sezyum da partide bulunacaklardan. 

‘Türkiye, internet yasaklarında Çin, Kuzey Kore, İran, Myanmar ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle yarışır düzeyde. Favori sanatçınızın konser videosunu izleyemiyorsunuz çünkü Youtube tam 750 gündür kapalı. Evrim teorisini ‘richarddawkins.net’ ten inceleyemezsiniz, bilimadamının resmi web sitesi bizde yasaklı. Geocities.com daha ne kadar kapalı kalacak belirsiz. Yakın zamana kadar eğitim sendikasının, myspace’in, google groups’un ve dailymotion’ın sitelerine ulaşmanız engelleniyordu ve lastfm.com.tr ye ulaşım hâlâ sansürlü’ diyen gazeteci-yazarlar tüm internet mağdurlarını, fikir suçlarına karşı duranları, duranlarla yan yana durmaktan hoşlananları ve müzikseverleri partiye bekliyor.

‘Aziz Nesin öyküsü gibi...’
TBV’nin internet yasaklarına itirazını bir partiyle dile getirme fikri Ghetto’dan çıktı. Kulübün kurucusu Lorris Mizrahi; parti fikrine nasıl gelindiğini ‘Ghetto’da çektiğimiz müzik videolarını youtube üzerinden web sitemizde paylaşıyorduk. Youtube’un kapatılmasının anlamsızlığı yenip yutulacak gibi değildi. Başbakanımız da bu konudaki o meşhur sözlerini edince işin Kafka/Aziz Nesin boyutu iyice büyüdü. Bu sırada biyolojiyle yeni tanışan kızıma evrimle ilgili bazı sitelerin niye yasaklandığını da anlatamayınca, müziğin gücünü de arkamıza alarak bu saçmalıklara karşı bir duruş sergilemek geçti içimden. Faruk Eczacıbaşı ile konuştuğumuzda TBV’de böyle bir parti için ideal ortağı bulduk’ diye anlatıyor. Faruk Eczacıbaşı, beklentilerinin internette mutlak özgürlük olmadığını söyleyerek; yasaların yorumlanmasındaki ölçüsüzlüğe dikkat çekiyor. “Bir sitedeki birtakım aykırılıklar yüzünden bütün sitenin kapatılması, kendince yoruma açık birtakım yararlar getirebilirse de zararları orantısız olarak çok daha fazla oluyor. Bir sineği öldürmek için balta kullanmak gibi. Bir başka konu da, daha eksikliklerin yasal uygulamalarının yeterince yapılmamış olması. Engellerin konulması kadar, kaldırılması da hızla olmalı. Bunun hukuki süreçlerinin iyi belirlenmesi lazım. Bir de, kapatılan siteler hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesine yeterince özen gösterilmediği kanaatindeyim. Bu kadar orantısız ve ölçüsüz bir engelleme sisteminin demokratik hedefler peşinde koşan bir ülkede olmaması gerekir” diyor. ‘İnternetimi Serbest Bırak’ partisinin müziklerini meslekleri dışında müzikle ilgileriyle de tanınan gazeteciler yapacak. Sedat Ergin kendi setini Hayko Cepkin’den bir şarkıyla açacak. Sevin Okyay ise “Herkes Joan Baez, Bob Dylan çalar ben daha ilginç muhalif müzikler çalmak istiyorum” diyor. Partide internet sansürüyle ilgili videolar da gösterilecek. 


Etiketler: medya
İstihdam