01/06/2021 | Yazar: Damla Umut Uzun

Sırbistan Ayrımcılık Karşıtı Yasası değişti, yasa artık interseksleri de koruyor.

Sırbistan’da intersekslere ayrımcılığa karşı yasal koruma Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sırbistan’da Ayrımcılık Karşıtı Yasa’da yapılan değişiklikle interseks durumunu kapsayan cinsiyet özellikleri artık bir ayrımcılık temeli olarak yasalarca tanındı. Kanunda yapılan bu değişiklikle Sırbistan, bölgede intersekslere dönük ayrımcılıkları yasal olarak tanıyan ikinci ülke oldu.

İnterseks örgütü XY Spectrum’un direktörü Kristian Randjelovic bu gelişmeden memnun olduklarını belirtti:

“Interseks kişilerin kanunlarca tanınması, intersekslerin bedensel bütünlüğü ve özerkliğinin korunmasını sağlayacak. Çocukların cinsiyet özelliklerini olası bir ayrımcılık temeli olarak tanıyan Ayrımcılığın Yasaklanması Yasası'nın 22. maddesinin 2. fıkrasında yapılan değişikliği özellikle memnuniyetle karşılıyor ve bu değişikliklerin, interseks çocukların gelişme çağındaki durumlarını düzenleyecek uygun tüzüklerin düzenlenmesine olanak sağlayacağını düşünüyoruz.”

Psikiyatrist Dr. Katarina Maksimović ise, “Eğer uzmanlar tıbbi müdahalenin gerekli olduğunu düşünüyorsa, ebeveynler bu müdahalenin riskleri ve olası sonuçları hakkında bilgilendirilmeli ve eğer operasyon hayati değilse interseks çocuklar için en iyi sonuç olarak bu operasyonlar ertelenmeli” diyor.


Etiketler: insan hakları, yaşam, sağlık, dünyadan
İstihdam