22/05/2012 | Yazar: Kaos GL

NTV’de Oğuz Haksever’in yeni anayasa ile ilgili sorularını yanıtlayan BDP’li Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, yeni anayasanın cinsel yönelim konusunda eşit olması gerektiğini söyledi.

Sırrı Süreyya Önder: "LGBT’siz Anayasal Eşitlik Olmaz" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yeni Anayasa yazma çalışmaları “cinsel yönelim” ifadesine takıldı. Cinsel yönelim haklarının anayasal güvence altına alınması istemine AKP ve MHP’den itiraz geldi ve uzlaşma sağlanamadı. Aynı günün akşamı NTV’ye çıkan BDP’den Sırrı Süreyya Önder, yeni anayasanın cinsel yönelim konusunda eşit olması gerektiğini söylerken LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) bireylerin sorunlarına dikkat çekti.
 
NTV’de Oğuz Haksever’in yeni anayasa ile ilgili sorularını yanıtlayan BDP’li Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, yeni anayasanın cinsel yönelim konusundan eşit olması gerektiğini söyledi.
 
Yeni anayasayı hazırlayacak olan komisyon üyelerinin de etnik köken ve cinsel yönelim konularında eşitliği sağlayacak bir anayasa hazırlama konusunda söz vermiş olduğunu belirten Önder, 1980 Anayasası’nın da eşitliği sağlayacak olan maddelere sahip olduğunu ancak uygulama ve yargıda hala sıkıntılar yaşandığını söyledi.
 
Cinsel yönelimi farklı olan vatandaşlarımızın bu kimlikleri nedeniyle cinayete kurban gittiklerini ve dışlandıklarını anlatana BDP’li Önder, ’Eşcinsel vatandaşlarımıza sadece seks işçiliği alanı açık bırakılmış. Kolluk kuvvetlerinin gözünde direkt doğal sanık konumuna düşüyorlar.’ dedi.
 
AK Partili komisyon üyelerinin de bu konuda hakkaniyetli davranması gerektiğine dikkat çeken Sırrı Süreyya Önder, ’Muhafazakar olmak eşcinsellerin haklarını savunmaya mani değil. Bu konularda AİHM’de sabıkamız zaten boyumuzu aşmış. Ben bunu savunursam bu kimliği de savunmuş olurum diye korkmamak lazım.’ şeklinde konuştu.

Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
nefret