05/10/2020 | Yazar: Kaos GL

Şişli Çarkı’nın altıncı durağı Boysan’ın Evi.

Şişli Çarkı altıncı durak: Boysan’ın Evi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bir kent hafızası koruma projesi olan Şişli Çarkı*, çokkültürlü yapısıyla, ötekileştirilen kimliklerin bir arada yaşadığı Şişli’yi merkezine alıyor. Ataerki tarafından dışlanan LGBTİ+’ların da yoğun olarak yaşamakta olduğu ve bir getto haline gelen Şişli, burada yaşanan sayısız deneyim ve bu deneyimler sonrası ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda bu yönde dönüşüyor. Sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Şişli’yi Şişli yapan özelliklere dikkat çekmeye çalışan ekip LGBTİ+’ların semtin çeşitli yerlerindeki deneyimlerini kaydetmeyi ve alternatif bir anlatımla aktarmayı hedefliyor.

Çarkın ilk durağı Şişli Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi, ikinci durağı Şişli Kent Kültür Merkezi, üçüncü durağı Şişli Semt Polikliniği, dördüncü durağı Tatavla’ydı (Kurtuluş) ve beşinci durağı Harbiye’ydi. Altıncı durak ise Boysan’ın Evi.

Şişli’nin ve tüm şehrin LGBTİ+ hafızasında önemli bir yer etmiş ve o zamanki Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün Danışmanı olan aktivist Boysan Yakar 2010-2015 yılları arasında, yoldaşları Mert ve Zeliş ile geçirdiği bir kaza sonrasındaki vefatına dek bu evde yaşadı. Daha sonrasında ise Boysan’ın ailesinin önerisiyle burası dönüştürülerek LGBTİ+ etkinliklerinin mekan ihtiyacına cevap vermek amacıyla kurulan bir inisiyatif ve alan haline dönüştü.

Boysan’ın Evi, Boysan hayattayken de Beyoğlu ve Şişli’deki LGBTİ+’lar için bir sosyalleşme ve komün alanı olarak işlev görüyordu. Boysan’ın vefatından kısa bir süre sonra ailesi, bu evin güvenli alan işlevine devam ederek, lubunyaların rahatça gelmeye devam edebilecekleri bir mekan olarak kalması önerisinde bulundu. Annesi Sema Yakar, arkadaşları, Şişli Belediyesi ve evin resmi sakini olmayan daimi konuklarının da desteğiyle bu öneri hayata geçirildi. Şişli Kent Konseyi LGBTİ+ Meclisi, yine aynı konsey altında faaliyetlerine devam eden HIV Farkındalık Komisyonu ve bazı sivil toplum oluşumların toplantıları için mekan görevi gören bu yer, Haziran 2016’da Boysan’ın Evi adıyla açıldı.

Kuruluşunun öncelikli amacı LGBTİ+’lar için güvenli bir alan sağlamak olan Boysan’ın Evi, LGBTİ+ hareketinin hafızasından beslenen kolektif bir yaşam ve dayanışma alanı olarak varlığına devam ediyor.

Şişli Çarkı’nın altıncı durağının; Hollandaca, İngilizce ve Türkçe videolarını üzerine tıklayarak izleyebilirsiniz.


Etiketler: kent hakkı
İstihdam