06/10/2020 | Yazar: Kaos GL
Şişli Çarkı’nın yedinci ve son durağı Maçka Parkı.
Bir kent hafızası koruma projesi olan Şişli Çarkı*, çokkültürlü yapısıyla, ötekileştirilen kimliklerin bir arada yaşadığı Şişli’yi merkezine alıyor. Ataerki tarafından dışlanan LGBTİ+’ların da yoğun olarak yaşamakta olduğu ve bir getto haline gelen Şişli, burada yaşanan sayısız deneyim ve bu deneyimler sonrası ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda bu yönde dönüşüyor. Sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Şişli’yi Şişli yapan özelliklere dikkat çekmeye çalışan ekip LGBTİ+’ların semtin çeşitli yerlerindeki deneyimlerini kaydetmeyi ve alternatif bir anlatımla aktarmayı hedefliyor.
Çarkın ilk durağı Şişli Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi, ikinci durağı Şişli Kent Kültür Merkezi, üçüncü durağı Şişli Semt Polikliniği, dördüncü durağı Tatavla’ydı (Kurtuluş), beşinci durağı Harbiye ve altıncı durağı Boysan’ın Evi’ydi. Yedinci ve son durak ise Maçka Parkı.
Özellikle sıcak günlerde Şişli’de ve kentin diğer bölgelerinde yaşayan LGBTİ+’ların diğer pek çok insan gibi uğramayı ve buluşmayı en çok sevdikleri mekanlardan birisi olan Maçka Parkı, Şişli’nin en büyük parkı olması ve pek çok kesimden insanı bir araya getirmesi bakımından kent hafızasında değerli bir yere sahip.
Önceleri evsizlerin barındığı, etraftaki lise ve üniversitelerden gelenlerin ve çevrede yaşayan emeklilerin uğradığı bir parkken, zamanla insanların Batılı anlamda bir şehir parkı ihtiyacına yönelik bir buluşma alanı haline geliyor. Şişli’nin değişen, gençleşen ve görece Batılılaşan nüfusuna paralel bir şekilde bu parkın misafirleri de değişiyor. Etrafta gezen polisler ve bekçiler aracılığıyla park ‘’güvenli’’ tutulmaya çalışılıyor.
90lı yılların ortalarında Cihangir’deki koli evlerinin dağıtılmasını takip eden süreçte Şişli’ye yapılmaya başlanan ve özellikle 2013’teki Gezi Eylemleri sonrasında Beyoğlu’ndan Şişli’ye yapılan göçler ile parkın LGBTİ+’lar açısından bir sosyalleşme alanı olarak önemi arttı. Gezi sonrası hem alternatif bir park arayışı artmıştı hem de şehir parkı kavramı biraz daha popülerleşmişti. Halihazırda var olan ve yeni düzenlenmiş bu park Şişli’de oturan veya başka semtlerden hatta başka şehirlerden gelen LGBTİ+’lar için buluşma ve etkinlik düzenleme yeri haline gelerek Gezi’nin işlevini görmeye başladı.
Bu parkın yeni ve görece daha güvenli atmosferi ise çeşitli LGBTİ+ oluşumlarının piknikleri ya da diğer etkinlikleri için bir alan vazifesi görmesini sağladı. Kaldı ki şehrin en pahalı bölgelerinin bazılarının arasında bulunan bu park, bir süredir sistematik olarak artmakta olan hayat pahalılığı neticesinde LGBTİ+’lar için daha ekonomik bir buluşma alternatifi olması açısından da çekici bir seçenek haline geldi.
Şişli Çarkı’nın yedinci ve son durağının; Hollandaca, İngilizce ve Türkçe videolarını üzerine tıklayarak izleyebilirsiniz.
Etiketler: kent hakkı