01/10/2024 | Yazar: Kaos GL
Festival, “Güçlü Sivil Toplum” temasıyla Ankara’da TED Üniversitesi’nde yapılacak.
Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği'nin (STGM) düzenlediği festivalde Türkiye'nin farklı kentlerinden, farklı hak alanlarında çalışan sivil toplum örgütlerinin katılımıyla iki gün boyunca atölyeler, paneller, oyunlar çeşitli performanslar yer alacak. Sivil toplum örgütleri de stantlarında çalışmalarını anlatacak.
Bu yıl festivalin açılış oturumu “Demokrasinin Geleceği: Sivil Toplum Deneyimleri” başlığında düzenlenecek. Oturumda sivil toplum örgütlerinin toplumun demokratikleşmesine nasıl katkı sağlayabileceği ve ortak gelecek inşasında sivil toplumun neler yapabileceği konuşulacak.
Festivalde; Kaos GL, 17 Mayıs ve Murat Çekiç dernekleri de "Nefret Pandemisinde Hayatta Kalmak: Sivil Toplum Örgütleri LGBTİ+'larla Dayanışmak İçin Neler Yapabilir?" başlıklı bir atölye gerçekleştirecek. Sivil toplum örgütlerinin LGBTİ+'larla dayanışmak için neler yapabileceğinin konuşulacağı bu atölyede dayanışmanın ve güçlenmenin imkanları üzerine düşünülecek. Atölye 5 Ekim'de gerçekleşecek.
Festival programını buradan inceleyebilirsiniz.
Festivalde “Filistin'de Görmezden Gelinen Savaş Suçları ve İnsanlığa Karşı Suçlarla Yüzleşmede Sivil Toplumun Rolü” başlığıyla bir panel düzenlenecek. Filistin’de yaşanan insanlık suçlarının konuşulacağı panelde hem güncel durum hem de yaşananlara karşı sivil toplumun neler yapabileceği, dayanışma ağlarına nasıl katkı sunabileceği ele alınacak.
Türkiye’nin farklı yerlerinden insanların örgütlenme yolculukları da festivalde yer alacak. Güç Hikayeleri başlığıyla gerçekleşecek oturumda sekiz farklı güç hikayeleri anlatıcısı deneyimlerini anlatacak.
6 Şubat depremleri ve sokak hayvanları düzenlemesi de festivalde konuşulacak
Festivalde 6 Şubat Depremleri’nden etkilenen kentlerde çalışma yürüten sivil toplum örgütleri de afetle mücadelede kendi deneyimlerini paylaşacak. Lotus Kadın Derneği, depremin ilk günlerinde ulaşımın en zor olduğu bölgelere ihtiyaçları hızla ulaştıran moto kuryeleri temsilen Kurye Hakları Derneği ve afet sonrası üretime tutunarak ayakta kalan örgütlerden biri olan Defne Kadın Kooperatifi festivalde yer alacak. Teatro Ayntâb ise deprem sonrasında "Sanat Her Yerde * Art is Everywhere" adlı gönüllü hareketin hikayesini anlatacak ve doğaçlama performans sergileyecek.
Son dönemlerde Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliklerle gündeme gelen hayvan hakkı ihlalleri de festivalde ele alınacak. Sokakta yaşayan hayvanların karşılaştığı ihlallerin diğer hak alanlarıyla ilişkisi “Yeni Ötekiler: Sokakta Yaşayan Hayvanlar” başlıklı etkinlikte konuşulacak.
Etiketler: insan hakları, yaşam