09/06/2011 | Yazar: Kaos GL

 42 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Seçim İzleme Platformu; kadınlar, engelliler, etnik kökeni, dini inancı, anadili ve cinsel kimliği farklı olanlar, zorl

 42 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Seçim İzleme Platformu; kadınlar, engelliler, etnik kökeni, dini inancı, anadili ve cinsel kimliği farklı olanlar, zorla yerinden edilenler ile okuma yazma bilmeyenlerin seçme haklarını kullanma koşullarını belirlemek açısından, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak Milletvekili Genel Seçimlerini izleyecek.
 
Platform, oy verme kabinlerine girmeden, demokratik gözetim hakkı için bağımsız gözlem yapma haklarını kullanacaklarını duyurdu. Yapılan açıkla ile tüm yurttaşlar eşitlik gözlemcisi olmaya ve seçimler sürecinde eşitsizlik yaratan her türlü uygulama ile ilgili bilgileri kendileri ile paylaşmaya çağırıldı.
 
Seçimler gözlemlenecek ve raporlanacak
Dünyanın birçok ülkesinde seçimlerin sivil toplum örgütleri tarafından izlendiğine ve seçim sürecinin bağımsız gözleminin hukuksal güvence altında olduğuna dikkat çeken Platform, seçim gözlemi için şunları söyledi:
 
“Seçim gözlemi, bir ülkede, hukukun üstünlüğü ve insan haklarının geliştirilmesine destek vermek amaçlı olarak seçimlerin demokratik bir ortamda gerçekleşmesi, tüm yurttaşların seçme ve seçilme haklarından azami düzeyde yararlanabilmesi için yürütülen bağımsız gözlemleme ve raporlama sürecini kapsar.”
 
Güvenlik tedbirleri tek başına yeterli değil!
Platform, demokratik  seçimlerin, sadece güvenlik tedbirlerinin alınmasıyla değil, seçme ve seçilme hakkının kullanılmasına eşit erişimin sağlanabildiği bir ortamla mümkün olabileceğini savunuyor.
 
“Demokratik bir toplumun yaratılması, adil ve herkes için eşit fırsatlar içeren seçimler ile olanaklıdır. Seçim sonuçlarının yegâne sorgulama/meşruiyet temeli de seçim sürecinin toplumun tüm farklı kesimlerinin etkin katılımını sağlamaya yönelik düzenlemeler, yöntemler ve araçlarla yürütülmesinde saklıdır.”
 
42 STK izleme için bir araya geldi
42 sivil toplum örgütü;  kadınlar, engelliler, etnik kökeni, dini inancı, anadili ve cinsel kimliği farklı olanlar, zorla yerinden edilenler ile okuma yazma bilmeyenlerin seçme haklarını kullanma koşullarını belirlemek açısından, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak Milletvekili Genel Seçimlerini izlemek için bir araya geldi.
 
Yapacakları Seçim İzleme çalışmasının herhangi bir parti ya da adayla hiçbir ilişkisi olmadığını açıklayan Platform üyeleri, “bağımsız seçim izleme çalışması Türkiye’nin farklı bölgelerinde, farklı tematik alanlarda çalışan sivil toplum örgütleri ve aktivistlerle birlikte yürütülmektedir” dedi.
 
 
Eşitlik gözlemcisi olmak isteyenler seçimler sürecinde eşitsizlik yaratan tüm uygulamalarla ilgili bilgileri telefon (0 537 910 64 64 – 0312 230 35 67) ve/veya mail (esithaklar@gmail.com) aracılığı ile Platform ile paylaşabilecekler.
 
 
Seçim İzleme Platformu’nu oluşturan örgütler
ADANA KADIN DANIŞMA MERKEZİ VE SIĞINMA EVİ DERNEĞİ -ADANA
AKDENİZ GÖÇ-DER - MERSİN
AKDENİZ KADIN KÜLTÜR İŞLETME KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ - ADANA
BAŞAK KÜLTÜR VE SANAT VAKFI - İSTANBUL
BUCA ENGELLİLER DERNEĞİ - İZMİR
CEZA İNFAZ SİSTEMİNDE SİVİL TOPLUM DERNEĞİ - İSTANBUL
ÇİĞLİ EVKA 2 KADIN KÜLTÜR EVİ DERNEĞİ  (ÇEKEV)- İZMİR
EDROM – EDİRNE
ERDEM-DER - VAN
EŞİT HAKLAR İÇİN İZLEME DERNEĞİ
FİZİKSEL ENGELLİLER DERNEĞİ - MERSİN
GENÇ ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ -ADANA
GÖZ-DER - İSTANBUL
HASTA VE HASTA YAKINI HAKLARI DERNEĞİ - İSTANBUL
İHAD
İNSAN HAKLARI DERNEĞ (İHD) GENEL MERKEZİ
İNSAN HAKLARI DERNEĞİ (İHD) ADANA ŞUBESİ
İNSAN HAKLARI DERNEĞİ (İHD) ADIYAMAN ŞUBESİ
İNSAN HAKLARI DERNEĞİ (İHD) DİYARBAKIR ŞUBESİ
İNSAN HAKLARI DERNEĞİ (İHD) HATAY ŞUBESİ
İNSAN HAKLARI DERNEĞ (İHD) MERSİN ŞUBE
İNSAN HAKLARI DERNEĞİ (İHD)  İZMİR ŞUBESİ
İNSAN HAKLARI DERNEĞİ (İHD)  URFA ŞUBESİ
İNSAN HAKLARI DERNEĞİ (İHD)  VAN ŞUBESİ
İSTANBUL GÖÇ-DER
İZMİR ROMANLAR DERNEĞİ
KA-DER ADANA ŞUBESİ
KARADENİZ KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ - TRABZON
KÜRDİ DER GENEL MERKEZ – DİYARBAKIR
KÜRDİDER  URFA ŞUBESİ
KÜRDİDER  VAN ŞUBESİ
MAZLUM-DER İZMİR ŞUBESİ
MAZLUM-DER DİYARBAKIR ŞUBESİ
MAZLUM-DER VAN ŞUBESİ
MERSİN ORTOPEDİK ENGELLİLER DERNEĞİ
MERSİN FİZİKSEL ENGELLİLER DERNEĞİ
ÖZÜRLÜLER VAKFI - İSTANBUL
SELİS KADIN DERNEĞİ - DİYARBAKIR
TÜRK KADINLAR BİRLİĞİ TRABZON ŞUBESİ
URFA YAŞAM EVİ KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ
VAN KADIN DERNEĞİ
VAN GÖÇ-DER

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam