17/12/2024 | Yazar: Kaos GL
“Seks işçiliğinin işçilik olduğunu ve işçiliğin güvenli şartlar altında gerçekleşmesi gerektiğini hatırlatmaktan bir gün bile vazgeçmeyeceğiz.”
Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org
2001’de ABD Seattle’da Gary Ridgeway’nin 19 yıl boyunca çoğu seks işçisi 48 kadını öldürdüğü ortaya çıktı, bir süre sonra Ridgeway’in öldürdüğü kadınların sayısının 70’e ulaştığı ve haklarında kayıp bildirimi yapılmayacağını düşündüğü kadınları öldürdüğü anlaşıldı. Cinayetlerin ortaya çıkması üzerine Dr. Annie Sprinkle önderliğinde birçok aktivist 17 Aralık 2003’te öldürülen seks işçisi kadınları anmak amacıyla ABD’de etkinlikler düzenledi.
Kadın ve LGBTİ+ alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve aktivistler; 2003’ten bu yana Dünya Seks İşçilerine Yönelik Şiddetle Mücadele Günü olarak belirlenen 17 Aralık’ta sosyal medyadan açıklamalar yayınladı.
Açıklamalar şöyle:
Kırmızı Şemsiye Derneği: 2003 yılında çoğunluğu seks işçisi olan en az 49 kadını öldürdüğü için yargılanan Green River Katili – Gary Ridgway – seks işçilerini öldürmesinin nedenini bir yere götürülmelerinin kolay olması, kaybolduklarının geç raporlanması/duyulması ve çoğundan nefret etmesi olduğunu söyler. Ridgway bu cümleleri ile seks işçilerinin yaşadığı problemleri özetler gibidir: Fobik tutum, nefret, dışlama, damgalama, hizmete ulaşmalarının engellenmesi, şiddet… Ridgway’in 17 Aralık 2003’te hüküm giymesinin ardından 17 Aralık, Uluslararası Seks İşçilerine Yönelik Şiddetle Mücadele Günü olarak anılmaya başlandı. Şu an dünya genelinde seks işçiliğine yönelik mevcut tutumlar tamamen suç sayma, kısmi suç sayma, suç olmaktan çıkartma ve yasallaştırma olarak geçmekte. Seks işçiliğinin suç sayılması ile cinsel yolla aktarılan enfeksiyonların artması, güvenli cinsel pratiklerin azalması, seks işçilerinin şiddete açık hale gelmesi arasında bağlantı var. Seks işçiliğinin suç sayıldığı bazı ülkelerde kondom taşımak seks işçiliğinin göstergesi sayılıyor, müşteriler kondom kullanmama konusunda pazarlık yapabiliyor. Seks işçiliği yapan natrans kadınların seks işçiliği yapmayan natrans kadınlara oranla HIV ile enfekte olma ihtimali 30 kat daha yüksek. Dünya çapında seks işçilerinin çalışma saatleri içinde cinsel şiddete maruz kalma oranları %45 ila 75 arasında. Birçok araştırma seks işçilerinin büyük bir kısmının şiddet vakalarını kolluk kuvvetlerine bildirmediğini gösteriyor. Seks işçilerine ev kiralamak yaptırımlara tabii tutuluyor. Seks işçileri sağlık hizmetlerine ulaşmak konusunda birçok problemle karşılaşıyor. Türkiye’de seks işçiliği yasalarla düzenlenmiş olsa da bu seks işçilerinin yaşam koşullarını kolaylaştırmıyor, iyileştirmiyor. Seks işçileri mesleki haklarına erişemiyor, etiketleniyor, ötekileştiriliyor, sömürülüyor. Seks işçiliği işçiliktir. Seks işçilerinin hakları insan haklarıdır.
Trans Onur Haftası: Bugün, 17 Aralık Seks İşçilerine Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü. Bir kez daha en yüksek sesle seks işçiliğinin işçilik olduğunu ve işçiliğin güvenli şartlar altında gerçekleşmesi gerektiğini hatırlatmaktan bir gün bile vazgeçmeyeceğiz. İzmir’de yaşayan seks işçisi trans kadın Hande Buse Şeker’in katili polis Volkan Hicret’e istenen ağırlaştırılmış müebbet cezası istemi talebinin “öldürmenin basit hali”ne indirgeyip seks işçisi trans kadın cinayetlerinin önünü açtığınızı unutturamayacaksınız. Hem güvenli çalışma koşulu yaratmıyorsunuz hem de seks işçiliği yapan trans kadınların katledilmesine alan açıyorsunuz, evlerini mühürlüyorsunuz, hedef gösteriyorsunuz, maşa olan bekçileri trans kadınların üzerlerine salıyorsunuz. Cezasızlık politikalarıyla canları yanan bütün seks işçilerinin faili bu devlettir.
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği: Seks işçilerinin şiddete, damgalanmaya ve ayrımcılığa karşı haklarını savunmak için bugün bir kez daha sesleniyoruz. Seks işçileri de herkes gibi güvende çalışma, şiddetten uzak bir yaşam sürme ve damgalanmadan yaşama hakkına sahiptir. Ancak, bu haklar sistematik olarak ihlal edilmekte, seks işçileri ayrımcılık ve şiddetle her an mücadele etmek zorunda bırakılmaktadır. Hak ihlallerine yönelik cezasızlık ise, bu temel yaşam ve çalışma haklarının önündeki en büyük engellerden biridir. Bu konuda sosyal ve politik sorumluluk taşıyan tüm aktörler -devlet, yasama organları ve toplum- bu adaletsizliğe karşı harekete geçmek zorundadır. Seks işçiliği işçiliktir ve seks işçilerinin hakları insan haklarıdır. Kimsenin mesleği dolayısıyla çalışma, sağlık ve adalete erişim hakkı ihlal edilemez. 17 Aralık’ta bir kez daha hatırlatıyoruz: Şiddetten uzak bir yaşam herkesin hakkıdır!
SPoD: Bugün 17 Aralık Dünya Seks İşçilerine Yönelik Şiddetle Mücadele Günü. Seks işçilerinin maruz bırakıldığı damgalama, ayrımcılık, şiddet ve hak ihlalleri ile mücadele edebilmeleri için adalet mekanizmalarına erişimlerinin kolaylaştırılması, ihtiyaç duydukları hizmetlere ulaşabilmeleri ve korunma mekanizmalarından faydalanabilmeleri için gerekli yasal ve fiili politikaların oluşturulması ve uygulanması gerekiyor. Ancak Türkiye'de seks işçilerinin hakları tanınmamakla birlikte Kabahatler Kanunu gerekçe gösterilerek seks işçileri üzerinde ekonomik ve psikolojik baskı oluşturuluyor, polis ve bekçi şiddetine maruz bırakılırken, çalıştıkları mekanlar mühürleniyor ve çalışma alanları giderek kısıtlanıyor. Bu sebeple seks işçileri giderek güvensiz ve güvencesiz koşullarda çalışmaya mecbur bırakılıyor. Bizler, emeğimizin görmezden gelinmesine, kriminalize edilmeye ve şiddete karşı mücadelemizi sürdürüyoruz. Patronsuz, pezevenksiz, adil, eşit ve özgür bir dünya için çalışmaya devam ediyoruz!
Kuir Baykuş: Bugün, 17 Aralık Seks İşçilerine Karşı Şiddetle Mücadele Günü. Seks işçiliği yapan, seks işçiliğinden başka iş olanağı sağlanmayan, güvensiz koşullarda çalışmak zorunda bırakılan ve katledilen tüm seks işçilerinin mücadelesi, mücadelemizdir.
Etiketler: insan hakları, nefret suçları