22/12/2023 | Yazar: Kaos GL
Ankara’daki LGBTİ+ örgütleri, üniversitelerin Kadın Çalışmaları bölümleri ve kadın örgütleri, Çankaya Belediyesi’nin Yerel Eşitlik Eylem Planı’na katkı sundu.
Çankaya Belediyesi’nin Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın hazırlık toplantısında Ankara’daki LGBTİ+ örgütleri, üniversitelerin Kadın Çalışmaları bölümleri ve kadın örgütleri bir araya geldi.
Dün (21 Aralık) Zübeyde Hanım Tesisi’nde Çankaya Belediyesi’nin Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı Eşitlik Birimi ile İlknur Üstün moderatörlüğünde yapılan toplantıda 2024-2028 Yerel Eşitlik Eylem Planı tartışıldı.
Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Şaziye Dağlı’nın sunumuyla başlayan hazırlık toplantısı, “Yerel Eşitlik Eylem Planı nedir” başlığı üzerinden ilerleyerek, katılımcıların altı gruba ayrılmasıyla devam etti. Gruplar, “Nasıl bir Çankaya istiyoruz, sorunlarımız ve çözüm önerilerimiz nelerdir ve birlikte neler yapabiliriz” soruları üzerine çalışarak fikirlerini sundu.
Öne çıkan konular arasında kapsayıcılık, izleme faaliyetleri ve barınma başlıkları yer aldı. Ayrımcılığa uğrayan gruplar üzerine çalışan sivil toplum kuruluşlarının belediye ile ele ele vererek, öznelerin sorunlarının anlaşılması ve çözüm önerilerinin sunulması toplantıda tartışılan önemli başlıklar arasındaydı. Kadın sığınma evlerinin durumu, geçici barınma merkezlerinin olmaması, kapsayıcılık, yurtların yetersizliği gibi başlıklar da derneklerin tartışma alanı açtığı diğer noktalardı.
Gönüllü danışmanlık ve anonim HIV test merkezlerinin daha kapsayıcı ve çeşitli hizmet veren yerler haline getirilmesi ve bu noktada belediyelerin savunuculuk geliştirmesi gerektiği de tartışılan konular arasındaydı. Toplantıda belediyelerin çalışanlarına yönelik olarak verdiği Toplumsal Cinsiyet Eğitimlerinin düzenli, sürdürülebilir ve izlenebilir olması bunun da kadın, çocuk ve LGBTİ+ hakları alanında çalışan sivil toplum örgütleriyle iş birliği içerisinde yapılmasına dikkat çekildi. Ayrıca bu eğitimlerin muhtarlara, belediyenin tüm çalışanlarına ve GTDM çalışanlarına da düzenli olarak verilmesi katılımcı sivil toplum kuruluşları tarafından önerildi. Belediye, muhtarlar ve sivil toplum örgütleri arasında iş birliği ve bilgi döngüsünün oluşturulmasının önemi de belirtildi. Belediyenin kendi içerisinde izleme çalışmaları yürüten bir mekanizmaya ihtiyacı olduğu da katılımcı sivil toplum örgütleri tarafından tartışmaya açıldı.
Etiketler: insan hakları, kadın, kent hakkı