27/10/2006 | Yazar: KAOS GL

Sinema tarihinin en etkileyici erkek oyuncusu Marlon Brando, filmleriyle olduğu kadar erkek ve kadın sevgilileriyle de konuşuldu. Her görüntü, her söz onu daha çok ikonlaştırdı.

siyah-beyaz aşk: Marlon Brando Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sinema tarihinin en etkileyici erkek oyuncusu Marlon Brando, filmleriyle olduğu kadar erkek ve kadın sevgilileriyle de konuşuldu. Her görüntü, her söz onu daha çok ikonlaştırdı.

KAOS GL

1924’de ABD’de doğdu. İrlandalı göçmen bir ailenin üçüncü çocuğuydu. Okul yaşamı hep sorunlu geçti. 25 yaşındayken oyuncu olmaya karar verdi. 1943’te New York’ta bir oyunculuk atölyesine yazıldı ve bir yıl burada çalıştı. Onu sinemada farklı bir yere getirecek olan Method yöntemini de burada hocası Stella Adler’den öğrendi. Ertesi yıl ‘Annemi Hatırlıyorum’ oyunuyla Broadway’deydi.



*Marlon Brando, Arzu Tramvayı filminde Vivien Leigh’le birlikte.

1947 yılında Tennessee Williams’ın ünlü ‘Arzu Tramvayı’ oyunundaki Stanley Kowalski rolüyle tüm dikkatleri üzerine çekti. 1950’de Hollywood’a adım attı. İlk filmi ‘Erkekler’ oldu. 1952’de İngiliz Film Akademisi ve Cannes Film Festivali’nde ‘Viva Zapata’ filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu ödüllerini aldı. İki yıl sonra ise ‘Rıhtımlar Üzerinde’, Altın Küre dahil birçok ödülü peş peşe topladı. 1955’de aynı filmle Oscar’ı kucaklayan Brando, o yıllarda Hollywood’daki oyunculuğu en çok etkileyen isim olmuştu.



‘Oyunculuk boş ve yararsız bir meslektir’ dese de sinemadan vazgeçmiyordu. Burjuva ahlakına ve aşırı düzenli bir yaşama karşı başkaldırısını özel yaşamından filmlerine taşıyordu. 1967 yapımı ‘Pırıltılı Gözler’de eşcinsel bir subayı canlandırdı.

Marlon Brando, efsanesinin sönmeye başladığı 1970’lerin başında Francis Ford Coppola’nın ‘Baba’ filmindeki Don Vito Carleone rolüyle kendini yeniden yarattı. Bu unutulmaz filmle ikinci kez Oscar kazansa da ödülü almaya gitmedi; yerine bir Kızılderili kadını göndererek Oscar’ı protesto eden bir metin okuttu. ‘Baba’nın ardından Bertolucci’nin kült filmi ‘Paris’te Son Tango’ ile de ününü pekiştirdi.



1957’de oyuncu Anna Kashfi ile evlenen, ikinci evliliğini ise Meksikalı oyuncu Movita Castenada ile yapan Brando’nun ölümünün ardından Darwin Porter imzasıyla yayımlanan ‘Brando Unzipped’ adlı kitapta ünlü aktörün Burt Lancaster ve James Dean gibi Hollywood’un dev isimleriyle eşcinsel ilişki yaşadığı açıklandı.

Servetini cinayet işleyen oğlunu hapisten kurtarmak için harcayan ve son günlerini devlet yardımıyla tek odalı bir evde geçiren Brando, 2 Temmuz 2004'de, tedavi gördüğü Los Angeles'taki bir hastanede yaşama veda etti.


Marlon Brando’ya daha çok yaklaşmak için:

Oku!

• Annemin Öğrettiği Şarkılar - Marlon Brando, Biyografi, Remzi Kitabevi


* Diğer GLBT Ünlüler:

[[Acının ressamı: Frida Kahlo]]

[[Kediler ve kitaplar: Bilge Karasu]]

[[Çelik Manolya: Jodie Foster]]

[[Siyah ve eşcinsel: James Baldwin]]

[[Kendine ait bir kadın: Virginia Woolf]]

[[En iyi arkadaş: Rupert Everett]]


Etiketler: kültür sanat
İstihdam