20/02/2024 | Yazar: Kaos GL

Genç LGBTİ+ Derneği’nin hazırladığı rehber, LGBTİ+ odaklı bir siyaset için giriş niteliğinde.

“Siyasetçiler İçin LGBTİ+ Hakları Rehberi” yayında! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Genç LGBTİ+ Derneği’nin hazırladığı “Siyasetçiler İçin LGBTİ+ Hakları Rehberi” yayınlandı.

Dernek, hazırladığı rehberi şöyle duyurdu:

“2024 Yerel Seçimleri yaklaşırken LGBTİ+’lar medyanın ve siyasetin gündeminde olmaya devam ediyor. Biz de bu süreçte LGBTİ+’ların siyasal katılım tarihini, nefret siyasetinin yıllar içerisindeki seyrini, Türkiye’de LGBTİ+ haklarının güncel durumunu, LGBTİ+’ların temel taleplerini ve LGBTİ+ kapsayıcı siyaset için ip uçlarını konuştuğumuz bir rehber hazırladık. Bu rehber siyasetçiler için LGBTİ+ odaklı siyaset için bir giriş niteliğindedir.”

Rehberin “Terminolojiye Giriş” başlıklı bölümünde LGBTİ+ haklarına ilişkin temel kavramlar tanımlanıyor. Rehberde, LGBTİ+ haklarının Türkiye’deki seyrine ve yasal tanımaya dair bir manzara çizilirken LGBTİ+’ların temel talepleri de yer alıyor.

Bunun yanı sıra; “Karşıt Argümanlara Cevaplar” başlıklı bölümde şu sorular yanıtlanıyor:

  • LGBTİ+’lar aile kurumuna karşı mı?
  • LGBTİ+ örgütleri, insanların cinsel yönelimini ve cinsiyet kimliğini değiştirmek mi istiyor?
  • LGBTİ+ olmak doğuştan mı?
  • LGBTİ+ olmak doğaya aykırı mı?
  • LGBTİ+ olmak günah değil mi?

“LGBTİ+’ları İçeren Bir Siyaset Nasıl Mümkün Olur?” başlıklı bölümde yer alan bazı öneriler ise şöyle:

  • Konuşmalarınızda ayrımcı, nefret içerikli ve cinsiyetçi bir dil kullanmayın. Bu dil popülist siyaset ortamında size anlık bir destek kazandırabilir belki ancak uzun vadede kayıpları daha yüksek olur.
  • LGBTİ+ örgütleriyle düzenli olarak bir araya gelin, hazırladıkları rapor ve yayınları takip edin. Türkiye’de örgütlü LGBTİ+ mücadelesi çeyrek asırı devirdi ve hem bilgi hem de politika üretimi noktasında büyük bir kanyak ve birikime sahip. Politikalarınızda LGBTİ+’ları dahil etmek için bu kaynaktan faydalanmanız yararınıza olacaktır.
  • LGBTİ+’lar için önemli olan 17 Mayıs Homofobi Bifobi Transfobi Karşıtı Gün, LGBTİ+ Onur Ayı (Haziran) ve 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü gibi günleri takip etmek, bu günlerde açıklama yapmak LGBTİ+ kapsayıcı bir siyaset için önemli adımlardan bir diğeridir.
  • Ayrımcı mevzuat ve uygulamalarla mücadele etmek için politikalar üretebilir açıklamalar yapabilir, LGBTİ+’ların taleplerini görünür kılabilirsiniz.

 Rapora ulaşmak için tıklayın


Etiketler: insan hakları, siyaset
2024