15/06/2016 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’den çok sayıda siyasi parti, kurum ve kuruluş Orlando katliamını kınadı, Onur Yürüyüşü’ne dönük tehditlere karşı dayanışma çağrısı yaptı.

Siyasi parti ve kurumlardan Orlando ve Onur Yürüyüşü açıklamaları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye’den çok sayıda siyasi parti, kurum ve kuruluş Orlando katliamını kınadı, Onur Yürüyüşü’ne dönük tehditlere karşı dayanışma çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanları, Genel Merkezi, Kadın Meclisi ve Gençlik Meclisi yaptığı ayrı ayrı açıklamalarla Orlando katliamını kınadı, dayanışma çağrısı yaptı.

HDP’nin açıklamaları için tıklayınız.

ESP: Heteroseksist politikalara karşı mücadeleyi büyütmeye!

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, “LGBTİ’lere yönelik ABD’deki en kanlı silahlı saldırı olarak tarihe geçti. Bu alçakça saldırı eşcinsel hareketin tarihinde önemli bir yer tutan Stonewall ayaklanmasının yaşandığı ve her yıl düzenlenen Onur Yürüyüşü haftasında gerçekleşti” ifadeleri yer aldı.

Ortadoğu’yu kana bulayan IŞİD çetesinin insanlık düşmanı yüzünü bir kez daha gösterdiğini kaydeden ESP Genel Merkezi, “LGBTİleri Ortadoğu’da katleden ve ortadan kaldıran saldırganlığını ABD’ye de taşıdı. AKP iktidarının havuz medyası da daha ilk andan itibaren nefret söylemi ile katliamı meşrulaştırmaya, DAİŞ’e sahip çıkmaya soyunmuştur. Katliamı 'eylem', katledilenleri 'ahlaksız' ilan etmiştir. Adeta DAİŞ ile birlikte katliamı üstlenmişler ve ülkemizde de benzer katliamları teşvik etmişlerdir” dedi ve ekledi:

“Almanya’dan gelerek DAİŞ’e karşı savaşırken Rojava’da ölümsüzleşen komünist LGBTİ İvana Hoffmann yoldaş dünya halklarına önemli bir miras bırakmıştır. Bugün Ortadoğu’da özellikle de Rojava’da DAİŞ’e karşı sürdürülen can feda direnişi desteklemek, DAİŞ’in ve AKP’nin tekçi anlayışına karşı geliştirilen çoğulcu ve kadın devrimini esas alan devrimci çizgiyi büyütmek insanlığın önündeki en önemli görevlerden biridir.

“Ölenlerin ailelerine, yakınlarına ve LGBTİ’lere başsağlığı diliyoruz. Özgürlük ve demokrasi güçlerini heteroseksist politikalara ve erkek egemen sisteme karşı mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.”

SGDF: Vardık, varız, var olacağız!

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Orlando katliamı ile ilgili açıklama yayımladı. LGBTİ toplumuna başsağlığı dileyen SGDF, "Öncelikle en derin üzüntümüzü ve başsağlığı dileklerimizi, başta LGBTİ camiası ve sivil toplum dernekleri olmak üzere tüm kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz" dedi.

Saldırının, LGBTİ'lerin var oluş hakkına yöneldiğini söyleyen SGDF, "Eşcinsel hareket, Onur Haftası etkinliklerini Granderson'un tabiriyle 'eşcinselliklerini' değil, soruşturulmadan ve yargılanmadan yaşama haklarını kutlamak için gerçekleştirmektedirler. Bu yüzden bu meşru ve olağan talebe yapılmış her saldırı, var oluş hakkına yapılmış bir saldırıdır. Affedilemez" diye belirtti.

Yeni Akit gazetesinin nefret ve ayrımcı yayına da tepki gösteren SGDF "Tarihi DAİŞ'in dilinden okuyanlar ve katledilen insanları 'sapkın' addederek katliamı meşrulaştırmaya çalışanlar, henüz elleri silah tutmasa da tutanlar kadar suçludurlar. Heteroseksizmi mutlak doğru sananlar ile bu çetelere tırlarla silah yollayanlar aynı çürümüş zihinden doğmadır" dedi.

SGDF açıklamasına şu sözlerle devam etti: "Biz DAİŞ'le mücadele etmenin, aynı zamanda heteroseksizmle, cinsiyetçilikle ve her türlü ayrımcılıkla mücadele etmek olduğunu Ivana Hoffmann'ın öncü cesaretinden biliyoruz. Bir kez daha sesimiz yettiğince, DAİŞ'e karşı, katliamlara karşı özgürlük mücadelemizi sırtlanmak ve faşizme karşı el ele mücadele etmek için haykırıyoruz. Vardık, varız, var olacağız"

SYKP: Karanlığa karşı gökkuşağı bayrağı

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Yakın tarihin gördüğü en kanlı vahşet örgütü IŞİD, bu kez LGBTİ'leri (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) hedef alan bir katliama imza attı. Dün ABD’nin Orlando kentindeki bir gey bara yönelik IŞİD’in üstlendiği silahlı saldırıda 50 kişi yaşamını yitirdi, 53 kişi yaralandı. Üzgünüz, öfkeliyiz, isyandayız.

“Orlando katliamı, Dünya’nın her coğrafyasında toplumun tüm zerrelerine nüfuz etmiş LGBTİ’lere yönelik dışlama, nefret ve şiddetin “din adına insan öldürme”yi kutsayan zihniyetle iç içe geçtiği en korkunç örneklerinden biridir.

“Kuşkusuz bu katliamın birinci sorumlusu insanlığın yarattığı her türlü değeri ayaklar altına alan, Suriye’de ve Irak’da Alevileri, Kürtleri, Ezidileri, Hıristiyanları katleden, kadınlara tecavüz edip esir pazarlarında köle olarak satan, eşcinselleri yüksek binalardan aşağıya atarak öldüren cihatçı zihniyettir. Ancak LGBTİ’ler son yıllarda çok daha kapsamlı bir saldırı altındadır. Heteroseksist düzenin yılmaz savunucusu olan, LGBTİ’leri hasta, sapkın, günahkâr olarak damgalayan, pek çok ülkede yükselişe geçtiğine tanık olduğumuz otoriter-muhafazakâr ve dinci-faşist yapılar LGBTİ’lere yönelik nefret dilini ve eylemlerini körüklemektedir. LGBTİ’ler muhafazakâr kuşatmanın baskısını her geçen gün daha fazla üzerlerinde hissetmektedir.

“Bu doğrultuda eşit, özgür ve onurlu bir gelecek hayalini kalbinde taşıyan bizler LGBTİ’lerin hayat hakkını yok sayan muhafazakâr politikalarla el ele yürüyen kurumsallaşmış nefret düzeni yıkılana kadar LGBTİ’lerin yanında mücadele edeceğimizi, karanlığa karşı gökkuşağı bayrağını yükselteceğimizi ilan ediyoruz.”

YSGP: Onur mücadelesinin bir parçasıyız

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Stonewall’dan bu yana süren mücadeleyi hatırlatarak şöyle dedi:

“Bu yıl 14. İstanbul Onur Yürüyüşü'ne hazırlanırken Amerika’dan gelen vahşet haberi ile bir kez daha sarsıldık. Nefret, homofobi, transfobi, dünyanın öbür ucunda, Amerika’da LGBTİ’lere hizmet veren bir barda kanlı yüzünü bir kez daha gösterdi, 50 eşcinselin katledildiği silahlı saldırıda 53 kişi de yaralandı.

“Bu saldırı, nefret, homofobi, transfobi saikiyle masum insanlara yapılmıştır. Yapılan saldırıyı kınıyor bir an önce adaletin yerine getirilmesini istiyoruz.

“Bugün İŞİD çetelerinin Ortadoğu’da gerçekleştirdiği katliamlar sürmektedir. Dün Ezidi, Kürt, Nusayri, Türkmen ve Hıristiyan toplumlarına yönelen saldırı bu kez dünyanın öbür ucunda LGBTİ’lere yönelmiştir. Her yerde karşı direniş içinde olmaya devam edeceğiz.

“LGBTİ’ler yüz yıllardır varlar ve var olmaya devam edecekler. Hiçbir katliam ya da vahşi yöntem bu gerçekliği ortadan kaldıramaz.

“Yüzyıllardır LGBTİ’lere yapılan nefret, saldırı, ezme, hor görmelerin karşısında eşit, özgür ve onurlu bir yaşam talep ediyoruz.

“Stonewall’dan bu yana süren mücadeleyi saygıyla selamlıyor, birlikte örgütleniyor, birlikte yaşamı yeniden kurmak istiyoruz.

“Ölenleri saygıyla anıyor ve yakınlarına, hepimize baş sağlığı diliyoruz. Orlando katliamı LGBTİ toplumuna, tüm insanlığa, hepimize karşı gerçekleştirilmiştir. Dünyada aşkın kazandığı, nefretin kaybettiği bir döneme kadar hepimiz birer gay, lezbiyen, biseksüel, transeksüel, interseksiz.

“Ve kapkara dünyanız bizlerin renklerini yok edemeyecek!

“Yeşil Sol Parti olarak, heteroseksist ve tekçi sistem karşısında onur mücadelesinin bir parçası olduğumuzu belirterek gökkuşağının renklerini aşkla resmetmeye devam edeceğiz.”

Halkevleri’nden LGBTİ Onur Yürüyüşü çağrısı

“Gericiliğe karşı mücadeleden bir adım bile geri atmıyoruz; 26 Haziran’da sokaktayız!” diyerek LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne çağrı yapan Halkevleri’nin açıklaması şöyle:

“İstanbul bu yıl 14'üncüsü gerçekleştirilecek olan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne hazırlanırken, Müslüman Anadolu Gençliği, yürüyüşü hedef alarak linç kampanyası örgütlemeye başladı. İlk olarak 19 Haziran’da gerçekleşecek Trans Onur Yürüyüşü’nü hedef gösterip sosyal medya üzerinden “Onursuz Sapıkları Yürütmüyoruz” diyerek çağrı yapan gerici çeteler şimdi de tüm LGBTİ’lerin katılacağı 26 Haziran’daki Onur Yürüyüşü’nü hedef gösterdi. 

“Geçtiğimiz yıl İstanbul’da yapılan Onur Yürüyüşü’nde, devletin Ramazan ayı gerekçesiyle yürüyüşü yasaklamasına rağmen homofobi ve transfobi karşıtı binlerce kişiyle sokaklara döküldüğümüz, polis saldırılarına rağmen yürüyüşü gerçekleştirmek için direndiğimiz gibi bu yıl da aynı dirençle sokakta olacağımızı ilan ediyoruz. 

“Bizler bu tehditlerin, tıpkı IŞİD çetelerinin Orlando’da gerçekleştirdiği saldırıda olduğu gibi; yaşamı ve onuru için direnen, mücadele eden LGBTİ’leri korkutmaya, sindirmeye yönelik hamleler olduğunu biliyoruz. Müslüman Anadolu Gençliği adlı çetenin sosyal medya hesaplarının arkasında kimler olduğunu, Onur Yürüyüşü’ne katılacakları “Tepkimiz çok sert olur” diyerek tehdit eden Alperen Ocakları’nı da faşist saldırılardan çok iyi tanıyoruz.

“Ancak onlar da bilsinler ki, tüm bu saldırılar, tehditler bizleri durduramaz. Bu tip faşist, dinci ve ayrımcı politikaları, eylemleri geliştiren odakları; eşcinselliği hastalık olarak niteleyenleri tanıyoruz. Bu cihatçı çetelerin bu cüreti kimlerden aldığını da çok iyi biliyoruz. 

“Buradan bir kez daha söylüyoruz. Gericiliğe karşı mücadeleden bir adım dahi geri atmayacağız, hiçbir faşiste pabuç bırakmayacağız.

“Hayatın her alanında var olan ancak, cinsel yönelimleri veya cinsiyet kimlikleri, aşkları, özgürlükleri yok sayılan, ahlakçı normlarla ötekileştirilen LGBTİ’lerle onurlu, eşit, özgür bir yaşamı birlikte kuracağımızı bir kez daha söylüyoruz.

“Nefret, saldırı, hor görme ve aşağılama karşısında haklarına sahip çıkan LGBTİ’lerle, tüm renklerimizle, yürüyüşümüzü gerçekleştirmek için orada olacağımızı duyuruyoruz.
Mersin’de, İzmir’de nasıl yasaklarınızı aştıysak İstanbul’da da aynı inat ve kararlılıkla bir araya geleceğiz. Ne tehditleriniz, ne saldırılarınız bizi vazgeçirebilir. “Alışacaksınız! Buradayız, Biz Varız!” diyen LGBTİ’lerin yanındayız!

“Karanlık dünyanıza, baskılarınıza itaat eden bir toplum yaratmanıza izin vermeyeceğiz. Biz o karanlığı yıkacağız. Polis terörünün, gerici çetelerinizin gökkuşağının renklerini soldurmasına izin vermeyeceğiz. 26 Haziran LGBTİ Onur Yürüyüşünü’nü direnişle, dayanışmayla selamlıyoruz.”

ÖDP: Karanlığa teslim olmayacağız!

ÖDP Başkanlar Kurulu bir açıklama yayımlayarak tehdit edilen Onur Haftası'na dair, "Karanlığa Teslim Olmayacağız! Orada Olacağız!" dedi.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi Başkanlar Kurulu 'Müslüman Anadolu Gençliği' tarafından hedef gösterilen Onur Haftası'na dair, "Meydanlar katliam ve ölüm diyen gericilere karşı renklerin olacak! Karanlığınıza teslim olmayacağız! Orada olacağız!" dedi.

Açıklamanın tam metni ise şu şekilde:

“Müslüman Anadolu Gençliği” isimli örgüt 20-26 Haziran arasında gerçekleştirilecek olan Onur Haftasına karşı linç ve nefret kampanyası başlattı, Onur Yürüyüşüne açıkça saldırı çağrısı yayınladı.

“Gericilerin motivasyonlarını Orlando’da katliam yapan IŞİD’den aldıkları ortada! IŞİD zihniyetlilere açık imza ile Onur Yürüyüşüne saldırı çağrısı yapma cüretini veren AKP karanlığıdır!

“AKP iktidarının yarattığı gerici iklimden beslenen bu zihniyet bugün sokaklarda katliam çağrısı yapma boyutuna ulaşmıştır!

“İstanbul Valiliği ve Emniyeti görevini yapmalı, yürüyüşün güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamalıdır. Açık linç çağrısı yapan gericiler hakkında soruşturma başlatılmalıdır!

“Karanlığı besleyen gerici iktidar ve önlem almayan emniyet yaşanacak en ufak olaydan sorumludur!

“Meydanlar katliam ve ölüm diyen gericilere karşı renklerin olacak!

“Karanlığınıza teslim olmayacağız! Orada olacağız!”

Komünist LGBT’ler: Stonewall'da yakılan ateş sönmeyecek!

Komünist Parti’ye (KP) bağlı Komünist LGBT’ler basın açıklamasıyla direniş çağrısı yaptı:

“ABD'nin Orlando kentinde yaşanan katliamın failini tanıyoruz. İşgal ettiği bölgelerde Alevileri katleden, kadınları esaret altına alan, eşcinselleri infaz eden, tarihi eserleri yağmayalan, petrol ticaretini ise asla elden bırakmayan IŞİD, katliamın bilinen failidir.

“Katliamın gizli faili ise IŞİD'i bölgesel planları için yaratan, silahlandıran, bir korku imgesi olarak insanlığı umutsuzluğa sürüklemek için kullanan emperyalizmdir. Avrupa'da ve ABD'de masum insanları hedef alan terör, emperyalistlerin bölgeye dönük planları göz önüne alınmadan anlaşılamaz. IŞİD Ortaçağ'dan çıkıp gelmemiş, Ortadoğu'yu yeniden şekillendirmek isteyen emperyalistlerin çıkarlarına hizmet eden bir suç şebekesi olarak tasarlanmıştır.

“Orlando'da eşcinsellerin gittiği bir mekânın hedef seçilmesi tesadüf değil. Sosyalizme karşı geliştirilen 'yeşil kuşak' projesi Ortadoğu'yu LGBT'ler için yaşanmaz bir hale getirirken, bu projenin ürünü olan cihatçı terör Batı'da yine eşcinselleri hedef almaktadır. Emperyalistlerin egemen olduğu bir dünyada hiç bir yer güvenli, hiç kimse güvende değildir.

“İnsanlık tarihi ise katliamlardan ibaret değil. Tarihteki ilk büyük eşcinsel direnişi olan Stonewall, bugün de ne yapılması gerektirdiğini göstermesi bakımından tarihsel değerini koruyor. Bu düzene başkaldırmadan, mücadele etmeden ve örgütlenmeden, yaşamak bile mümkün olmaktan çıkmış durumda.

“Katliam mı, direniş mi? İnsanlık tarihi bu tür sorulara verilen yanıtlarla dolu. Yanıtı bizler vereceğiz, gericiliğe ve onu insanlığın başına bela eden emperyalizme karşı yaşamın her alanında mücadele etmeye devam edeceğiz.

“İnsanlığın başı sağolsun.”

Kılıçdaroğlu: Terörü lanetlemeliyiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu. ABD’nin Florida eyaletine bağlı Orlando şehrindeki saldırıyı kınayan Kılıçdaroğlu, “Teröre karşı hepimiz ortak söyleme içinde olmalıyız. Terör bir insanlık suçudur. Terörü lanetlemeliyiz. Bir IŞİD militanı gitti çok sayıda Amerikalıyı öldürdü. Elinde silah taradı. Bu tablo insanlığın kabul edilebileceği bir olay değil. Bütün ABD vatandaşlarına başsağlığı diliyorum. Dünya teröre karşı ortak net tavır içinde olmalı” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, “Birkaç gün sonra gerçekleşecek olan LGBTİ bireylerinin Onur Yürüyüşü’ne karşı, bir mafya grubu çıkmış, bu yürüyüşe engel olacağını açıkça ifade ediyor. Buradan Türkiye’nin hukuk kurumlarına sesleniyor. Takipte olduğumuzu da buradan açıkça ifade ediyoruz. Aynı olmayacağız, farklı olacağız, farklılıklarımızla birlikte yaşayacağız. Tek bir yurttaşın bile farklılıklarından dolayı hakarete uğramasına, tehdit edilmesine asla seyirci kalmayacağız” diye konuştu.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam