22/04/2019 | Yazar: Kaos GL

Kadın Koalisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu olan partilerin program ve tüzüklerini feminist perspektiften incelediği raporu yayımladı.

Siyasi partilerin programlarında LGBTİ+lar var mı? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kadın Koalisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu olan partilerin program ve tüzüklerini feminist perspektiften incelediği raporu yayımladı.

Kadınların toplumsal ve siyasal katılımını artırmak amacıyla bir araya gelen yerel ve ulusal bağımsız kadın örgütlerinin oluşturduğu platform Kadın Koalisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) grubu olan partilerin program ve tüzüklerini feminist perspektiften inceledi ve bir rapor yayımladı.

“Parti Program ve Tüzüklerin Feminist Perspektiften Değerlendirilmesi” isimli rapor 7 bölümden oluşuyor ve raporda partilerin program ve tüzüğündeki homofobi ve transfobiyi de analiz ediyor.

Cinsel taciz, ev içi şiddet gibi durumlarda parti içi disiplin mekanizması, kadınların aktif katılımına ilişkin maddeler, kadın cinsiyetinin program ve tüzükteki yeri,  homofobi ve transfobi ile yerel siyasetteki kadınlarla ilişki başlıklarına yer veren raporda partilerin LGBTİ+ haklarına dair atıfları da ele alınıyor.

Cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği” ne âlemde?

Rapora göre TBMM’de temsil edilen Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve İYİ Parti’den yalnızca HDP’nin program ve tüzüğünde “cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve LGBTİ” ifadeleri geçiyor.

“Parti Program ve Tüzüklerin Feminist Perspektiften Değerlendirilmesi” raporunun tamamına buradan erişebilirsiniz.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam