04/01/2019 | Yazar: Aslı Alpar
Kaos GL Derneği “Cinsel Yönelim Veya Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılıkla Mücadele: Avrupa Konseyi Standartları” kitabının 3. baskısını yayımladı.
Kaos GL Derneği “Cinsel Yönelim Veya Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılıkla Mücadele: Avrupa Konseyi Standartları” kitabının 3. baskısını yayımladı.
Cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği temelli ayrımcılıkla mücadele konusunda Avrupa Konseyi’nin Bakanlar Komitesi, Parlamenterler Meclisi ve Yerel ve Bölgesel Yetkililer Kongresi tarafından kabul edilmiş ilgili yasal ve siyasal metinleri içeren “Cinsel Yönelim Veya Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılıkla Mücadele: Avrupa Konseyi Standartları” kitabının 3. baskısı yayımlandı.
Hükümetlerin, uluslararası kurumların, hükümet dışı örgütlerin, medya profesyonellerinin ve LGBTİ+’ların insan haklarını savunan örgüt ve kişilerin başvuru kitabı olabilecek bu kitap Kaos GL tarafından ilk olarak 2014’te yayımlanmıştı.
Cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği temelli ayrımcılıkla mücadele etmek için alınacak önlemler üzerine Bakanlar Komitesi’nin üye devletlere yönelik tavsiye kararlarının yer aldığı kitapta, eşcinsel ve transların spor, sığınma ve göç, üye devletlerdeki durum gibi farklı alanlarda karşılaştıkları ayrımcılığa karşı nasıl mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Kaos GL Derneği İnsan Hakları Program Koordinatörü Murat Köylü, “Cinsel Yönelim Veya Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılıkla Mücadele: Avrupa Konseyi Standartları” kitabının yeni baskısını kaosGL.org’a değerlendirdi.
“Türkiye bir açıdan da şanslı; hükümetin ve TBMM'nin elinde bir ‘ne yapmalı’ belgesi var”
Köylü, Türkiye’deki insan hakları ihlallerini hatırlattı ve beraberinde bu ihlallere karşı harekete geçmeye karar verecek olan hükümetin elinde değerli bir kılavuz olduğunu vurguladı.
Köylü değerlendirmesinde şunları söyledi: “Türkiye'nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin bu tavsiye kararı LGBTİ haklarına ilişkin en derinlikli ve ayrıntılı yaklaşımı sağlayan politika belgesi olma özelliğini taşıyor. Onca ayrımcılık ve şiddetin ardından Avrupa Kıtası'nda oluşan insan haklarına ve çoğulculuğa dayalı yeni aklı resmediyor. Türkiye de son derece vahim insan hakkı ihlallerine ev sahipliği yapan ve bunlara karşı hiçbir önlem almayan az sayıdaki Avrupa ülkesinden biri maalesef. Tavsiye Kararı'nın uygulanmasına dönük raporumuzda bu gerçeği ortaya koyduk ve Avrupa Konseyi ile paylaştık. Kurucu bir ülkenin bu duruma gelmesi üzücü ama Türkiye bir açıdan da şanslı. Hükümetin ve TBMM'nin elinde birçok ülkenin deneyimlerinden ve çıkardığı derslerden süzülüp gelmiş ayrıntılı bir "ne yapmalı" belgesi var. Siyasi sorumluluk göstermeleri ve adım atmaya başlamaları için yol haritası hazır yani. Bunu yaptıklarında sivil toplumu da yanlarında bulacaklar.”
“Cinsel Yönelim Veya Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılıkla Mücadele: Avrupa Konseyi Standartları” kitabına buradan ulaşabilirsiniz.
Etiketler: insan hakları