17/06/2022 | Yazar: Aslı Alpar

15. Sofya Onur Yürüyüşü, Bulgaristan’ın başkentinde 18 Haziran Cumartesi günü gerçekleşecek.

Sofya Onur Yürüyüşü’ne 15 bin kişi bekleniyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Sofya Onur Yürüyüşü, 2019 / EPA-EFE-VASSIL

Bulgaristan’ın başkenti Sofya Onur Yürüyüşü’ne hazır.

Bu yıl on beşinci defa gerçekleşecek Sofya Onur Yürüyüşü’nü düzenleyenlerden GLAS Vakfı, yürüyüşe 15 binden fazla katılım beklediklerini söyledi.

Bu yıl 18 Haziran Cumartesi günü gerçekleşecek Sofya Onur Yürüyüşü için Balkan Insight’a konuşan LGBTİ+ hakları savunucusu Veneta Limberova, “Bulgaristan'da giderek daha fazla LGBT akrabalarına, arkadaşlarına, meslektaşlarına açılıyor ve partnerleriyle Bulgaristan'da yaşamaya, aile kurmaya, çocuk yetiştirmeye devam ediyor” diyor.

Sofya Onur Yürüyüşü’nün ilki 2007’deydi ancak bu ilk Onur Yürüyüşü’nde homofobik gruplar LGBTİ+ aktivistlerine saldırdı. Yaşananların ardından her yıl Onur Yürüyüşü öncesinde benzer durumun yeniden yaşanabileceği üzerine tartışmalar yapıldı.

Freedom House gözlemcisi, Bulgaristan 2021 raporunda, “Sofya'daki yıllık Onur kutlaması, milliyetçi gruplar tarafından rutin olarak saldırıya uğruyor” dedi.

2019’da, “Balkan Pride” projesinin “Avrupa Kültür Başkenti 2019” programına dahil olmasının ardından, vakıf binasına homofobik yazılama yapıldı. Geçtiğimiz yıl LGBTİ+ aktivistler güven içinde yürüse de Sofya’daki Bilitis Vakfı’nın LGBTİ+ toplum merkezi olan Rainbow Hub ofisi trans topluluğunun toplantısı sırasında saldırıya uğradı. 


Etiketler: insan hakları, yaşam, dünyadan
İstihdam