23/07/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Milli Gazete’nin bugün yayınladığı haber seks işçiliğini kriminalize ediyor, translara yönelik ayrımcı dil kullanıyor.

“Sokakta ulu orta fuhuşa ceza yok” çünkü suç değil! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Milli Gazete’nin bugün yayınladığı haber seks işçiliğini kriminalize ediyor, translara yönelik ayrımcı dil kullanıyor.

Milli Gazete’de bugün “Sokakta ulu orta fuhuşa ceza yok” başlıklı bir haber yayınlandı. Haber, Bursa Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Ahlâk Büro Amirliği’nin “yollarda durarak erkeklere fuhuş teklif eden genç kızlar ve travestiler ile onları pazarlayanlara operasyon” yapıldığını duyuruyor.

Haber “Baskında 4'ü travesti olmak üzere 8 kişinin gözaltına alındı”ğını, “son bir ayda kişi başı 259 liradan 104 travesti ve hayat kadınına 26 bin 926 lira para cezası kesildi”ğini de belirtiyor. Kabahatler Kanunu’na göre kesilen cezalar için Gazete, “caydırıcılıktan uzak” diyor.

Kriminalizasyon ve ayrımcı dil

Milli Gazete’nin başlıkta sorduğu sorunun cevabı oldukça açık. Türkiye’de seks işçiliği yasak değil. Bu sebeple de bir cezası yok. Ancak polisin servis ettiği, gazetelerin yayınladığı bu ve benzeri haberler, seks işçiliğini kriminalize ediyor.

Haberde ayrıca, seks işçisi olduğu iddia edilen trans kadınlar da kriminalize ediliyor ve translara yönelik ayrımcı dil kullanılıyor.

Kabahatler Kanunu hakkında

Pembe Hayat ve Kaos GL derneklerinin “Trans Olmak Suç Değildir” broşürüne göre; 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu suç vasfı taşımayan ancak kabahat niteliğinde olup para cezası kesilmesi gerekli fiilleri düzenliyor. Amacına ve hukuka aykırı şekilde bu kanun en çok seks işçilerine karşı kullanılıyor. Seks işçilerine bu maddeye göre para cezaları kesiliyor.

Broşürde Kabahatler Kanunu uygulamasına karşı yapılabilecekler şöyle sıralanıyor:

“Kabahatler Kanunu kapsamında idari para cezası yazmak isteyen polis memurları sizi bu gerekçe ile karakola götüremez. Kanun kapsamında yazılan idari para cezaları derhal tutanağa bağlanıp size tebliğ edilmeli, bu işlem kabahatin işlendiği iddia edilen yerde yapılmalıdır.

“Ancak uygulamada bu konuda yoğun hak ihlalleri yaşanmaktadır. Polis, idari para cezası yazmak için sizleri zor kullanarak karakollara götürüyor. Bu gibi durumlarda derhal avukatınızla iletişime geçin.

“İdari para cezalarına karşı kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde itiraz etmeniz gerekmektedir. İtiraz, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılıyor. İtiraz ederken dava harcı ödemenize gerek yoktur. İtirazı avukatlar aracılığıyla yapmanız takibinin sağlanması konusunda faydalı olacaktır.


Etiketler: medya
2024