15/04/2015 | Yazar: Kaos GL

Günlerce sürmesi beklenen Soma davasının ikinci duruşması bugün görülüyor.

Soma’dan: ‘Mezarda yer çok, salonda yer yok!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Günlerce sürmesi beklenen Soma davasının ikinci duruşması bugün görülüyor. Duruşmada, tutuklu sanık şirket yetkilileri ile madenci yakınları yüz yüze geldi.
 
Fotoğraf: Hürriyet
 
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili davanın ikinci duruşması bugün (15 Nisan) Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.
 
İlk duruşmanın görüldüğü 13 Nisan’da İzmir Aliağa Şakran Cezaevi’nde yatan 8 tukuklu sanığının ifadeleri can güvenliği gerekçesiyle Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile alınmak istendi. Ancak madenci yakınlarının tepkisi üzerine mahkeme geri adım attı.
 
Madenci yakınları salona yürüdü
 
8’i tutuklu 45 kişinin yargılandığı dava öncesi katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve dava takipçileri Sosyal Haklar Derneği önünde toplanarak yürüyüş gerçekleştirdi. Yaşamını yitiren 301 işçinin isimlerinin yazılı olduğu pankartı taşıyan aileler yürüyüş boyunca “Soma’yı unutma unutturma”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları attı.
 
Duruşma başlangıcında salonda yer olmadığı gerekçesiyle kimi aileler salona alınmadı. Yer kalmadığı için duruşma salonuna alınmayan işçi aileleri isyan etti. Madenci yakını bir kişi, “Mezarda yer çok, salonda yer yok” dedi.
 
Duruşma öncesinde ve sırasında madenci yakınlarından fenalaşanlar oldu. Duruşma, sanıkların gelir tespitlerinin ardından iddianamenin okunmasıyla devam ediyor. Duruşmaların günlerce aralıksız sürmesi bekleniyor.
 
Duruşma polis ablukası altında devam ediyor. Yaklaşık bin polis görev aldığı duruşmada, TOMA ve 112 Acil Servis ekipleri de hazır bekletiliyor.
 
“Siyasiler yargılanmadan adalet gelmez!”
 
İlk duruşmayı ve bugün görülen ikinci duruşmayı sendikacıların yanı sıra siyasi parti temsilcileri de takip ediyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CuMhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili Mahmut Tanal, CHP İzmir milletvekili Mustafa Moroğlu ve Musa Çam, CHP Manisa milletvekili Özgür Özel 13 Nisan’da duruşmayı takip etti.
 
Daha önceden Soma katliamı davasına müdahil olma talebinde bulunan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel şöyle demişti:
 
“Esas sorumlular, cinayetin esas failleri, madenleri anayasal hükümlülüklerini terk ederek özel şirketlere, taşeronlara verenlerdir. Devrin tüm maden ruhsatlarının altında imzası olan dönemin Başbakanı, madenlerden sorumlu enerji bakanı ve madenlerin güvenliğinden sorumlu çalışma bakanı yargılanmadan Soma davası bitmez, Soma’ya da adalet gelmez.” 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam