19/09/2024 | Yazar: Kaos GL

Nermin Er, Leman Sevda Darıcıoğlu, Ferhat Özgür ve Meltem Şahin’in eserlerinin yer aldığı sergi 25 Eylül-29 Aralık tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

“Sonsuz Işık” sergisi Bilsart Shop’ta Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Leman Sevda Darıcıoğlu'nun Angelus Altera isimli eserinden

Video üretimlerine odaklanan Bilsart'ın giriş katında yer alan Bilsart Shop, 25 Eylül- 29 Aralık tarihleri arasında "Sonsuz Işık” sergisine ev sahipliği yapıyor.

Sergi, ışığı sanat algısının temel bileşeni olarak ele alıyor. Sanatta ışığın görmeyi sağlayan fiziksel işlevinden başlayarak, simgelediği kavramlara kadar birçok perspektife odaklanan “Sonsuz Işık”, farklı mecralarda üretim yapan dört sanatçının eserlerini farklı okumalara açarak bir araya getiriyor.

Sergide, yer alan Nermin Er’in “Aynı Anda Başka Bir Yerde” serisinden “Karlı Gece”, “Rüzgarlı Gece” ve “Sualtı Mercanı” adlı videoları, sanatçının 2015 yılında üretttiği enstalasyonların üç boyutlu efektler kullanılarak hareketlendirilmesiyle ortaya çıkan bir eser. Bir zaman kapsülüne hapsolmuş gibi duran bu sahnelerin başrolünde ise merkezi bir ışık var. Zamanın sonsuz bir döngüde aktığı bu mekânlar, sanatçının karanlığın ortasında asılı duran kendine özgü mikro evrenlerini izleyicisine sunuyor.

Leman Sevda Darıcıoğlu’nun “Angelus Altera” adlı videosu ise ilhamını Türkiye'nin 1990'lardaki performans sanatı ortamına ilişkin arşiv malzemelerine dayandırarak, miras ve gelecek kavramları arasındaki ilişkiselliği Türkiye'nin sosyo-politiği, queer tarihi ve performans sanatı tarihi arasında analojiler üzerinden kuruyor. Performans, queer bir perspektiften, görünürlük ve görünmezlik, baskı ve rahatlama, bedensel kapanma ve açılma kavramlarına odaklanarak geçmişten günümüze hegemonik tarihi araştırıyor ve kendini geleceğe açıyor.

Ferhat Özgür’ün “Futbol Hayattır” adlı fotoğrafı Albrecht Dürer'in “Adem ve Havva” tablosuna gönderme yapıyor, ancak Özgür’ün fotoğrafındaki kadın erkeğe elma yerine bir futbol topu sunuyor. Söylemini cüretkâr bir şekilde, kamusal bakışın inançlarını rahatsız etse bile yıkıcı olabilecek bir Hıristiyan ikonografisi üzerinden kuran eser, Türkiye'de futbol ve spor endüstrisindeki erkek egemenliğini siyaset, yasadışı ticaret ve şovenist tezahürlerle ilişkilendiriyor.

Meltem Şahin’in National Gallery'nin AI koleksiyonuna seçilen “sketches with+for+from ai” serisi sanatçının kendi tarzını, işlerinin makine öğrenimiyle simbiyotik ilişkisini, yeni dünya düzenini ve bu düzen içindeki konumunu anlamaya çalıştığı 3 eserinden oluşuyor. Bedeni sanat, zanaat ve yapay zekâyla inceleyen, bu yolla onu yeniden tanımlayan seri, her parçasında bu tanıma dair yeni eskizler ortaya çıkararak geçmiş, gelecek, şimdiki zaman ve gerçeklik kavramlarını izleyicinin algısıyla birlikte bir kez daha tartışmaya açıyor.


Etiketler: medya, kültür sanat, yaşam
2024