19/11/2015 | Yazar: Kaos GL

On iki şehirden sosyal hizmet uzmanları LGBTİ’lerin çalışma hakkı ve çalışma hayatında karşılaştıkları ayrımcılığı tartıştı.

Sosyal hizmet uzmanları çalışma hayatında ayrımcılığı tartıştı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

On iki şehirden sosyal hizmet uzmanları LGBTİ’lerin çalışma hakkı ve çalışma hayatında karşılaştıkları ayrımcılığı tartıştı.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Hollanda Büyükelçiliği’nin destekleriyle yürüttüğü “LGBTİ’lerin Çalışma hakkı ve Çalışma Yaşamında Karşılaştıkları Ayrımcılık” konulu insan hakları eğitiminin ilkini Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ile birlikte yaptı. 12 farklı şehirden sosyal hizmet uzmanlarının katıldığı insan hakları eğitimi 13-15 Kasım 2015 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşti.

Kaos GL Derneği Danışma Kurulu Üyesi Sema Buz, Kaos GL’den Yasemin Öz, Remzi Altunpolat ve Umut Güner, Kaos GL Eğitim Çalışma Grubu’ndan Esin Akyol ile birlikte “eşcinsel hakem” Halil İbrahim Dinçdağ, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi Bölümü’nden Elif Tuğba Doğan ve Gündem Çocuk Derneğinden Emrah Kırımsoy kolaylaştırıcı ve eğitmen olarak katıldı.

LGBTİ’lerin çalışma hayatında ve sosyal hizmet alanında karşılaştıkları sorunlara yer verildi.

LGBT’ler konusunda meslek etiğimizle bağdaşmayan bir yaklaşım sergileniyor!

LGBT’lerin sorunlarını sosyal hizmet açısından değerlendiren Sema Buz şöyle konuştu:

“LGBT’leri sosyal hizmet açısından homojen bir grup olarak tarifleyemeyiz. Bu grubun da kendi içinde farklılıkları olduğunu ve gereksinimlerinin de farklılaştığını göz önünde bulundurmak gerekiyor.

“Heteroseksizm ve homofobi meselesi sosyal hizmet uzmanları için kritik bir alan çünkü kişisel olarak heteroseksist olmasanız da kurumların heteroseksizmi sizin mesleki müdahalenize olumsuz yönde yansıyabiliyor.”

“Mesleki etiğimizle bağdaşmayan bir yaklaşım sergilenebiliyor. Aileyi gelenesel çekirdek aile üzerinden tanım yapıyoruz ama heteroseksizm karşıtı mücadele için aile kavramını da geliştirmemiz gerekiyor. Bireysel yaşamımızda mesleki yaşamımızda kendimizi sorgulamamız lazım.

“Homofobi kültürel bir ilişki, gruplar arası bir ilişki gibi oluyor. Kendi yaşantısına bakıyor. Bir ideoloji olduğunu unutmamak gerekiyor. ‘Sosyal çalışmacılar homofobik midir’ sorusuna cevap arayan bütün araştırmalar var. Sosyal disiplinlerde daha fazla güçlü bir homofobi var. Farklı ülke örneklerine baktığımızda çok benzer sonuçları olduğunu görüyoruz. Kadın meslek elemanlarının erkeklerine göre daha liberallermiş. Kendilerine ve diğerlerine açılma sosyal çalışmacıların gündemine alması lazım, bunun maliyetlerini düşünerek bunları en aza indirgemeye yönelik çalışmalar yapılması gerekiyor.”

“Kurum politikalarını ve uygulamaları esnetmek mümkün mü, diye bakmamız lazım sosyal hizmet uzmanları olarak çalıştığınız alanda.”

LGBTİ’lerin çalışma hakkı

Çalışma Hakkı ve LGBTİ’lerin Çalışma Hakkı başlıklı oturumda Avukat Yasemin Öz, “Türkiye’de Yurttaşlık Hakkı olarak LGBTİ’lerin Çalışma Hakkı”ndan ve bu alanda yaşanan hukuki sorunlardan bahsetti:

İşgücü piyasasında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığın sosyal politikalar açısından değerlendiren bir sunum yaptı. Yurt dışında LGBT’lerin çalışma hayatına ilişkin sorunları ile kendi araştırması sırasında karşılaştığı sorunları karşılaştırdı. Ve sosyal politika ve çalışma hayatına ilişkin çalışan akademinin LGBTİ söz konusu olduğunda muhafazakar olabildiğini söyledi.

Lavanta tavan var!

Remzi Altunpolat, eşcinsel, biseksüel, trans çalışanlar için yurt dışında lavanta tavan kavramından bahsedildiğini hatırlattı. Eşcinsel, biseksüel ve trans çalışanların terfi edebilecekleri ya da insiyatif kullanabilecekleri sınırın belirlendiğinin altını çizdi. Özellikle özel sektörde LGBTİ çalışanlarına ilişkin insan kaynakları alanındaki düzenlemelerin “çalışanlardan” çok “pazar”a dönük ve “pazarlamaya” yönelik bir strateji olduğunu belirtti.

LGBTİ’lerin Çalışma Yaşamında Karşılaştığı Sorunlar oturumunda ise öğretmen Esin, Pembe Hayat Derneği’nden Gani Met ve “eşcinsel hakem” Halil İbrahim Dinçdağ eşcinsel ve trans çalışanların çalışma hayatında karşılaştıkları zorlukları kendi deneyimleri üzerinden aktardı.

Sonrasında yapılan forum ve atölyeler de ise daha fazla olarak sosyal hizmet uzmanların, bireysel, çalıştıkları kurum ve sosyal hizmet uzmanları derneği üzerinden alabilecekleri sorumlukları ve bu alanda yaşanan sorunları değerlendirdiler.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam