06/11/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Uluslararası Sosyal İçerme Konferansı Sosyal İçermede Yerel Yönetimlerin Rolü oturumu ile sona erdi. Oturumda Robert Biedron, Murat Hazinedar ve Yüksel Mutlu konuşmacı olarak bulundu.

Sosyal içermede yerel yönetimlerin rolü nedir? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası Sosyal İçerme Konferansı Sosyal İçermede Yerel Yönetimlerin Rolü oturumu ile sona erdi. Oturumda Robert Biedron, Murat Hazinedar ve Yüksel Mutlu konuşmacı olarak bulundu.

Uluslararası Cinsiyet, Çeşitlilik ve Sosyal İçerme Konferansı sona erdi. Konferans Türkiye ve dünyadan üst düzey bürokratları, siyasetçileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerini LGBTİ hakları odağında cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık politikalarını tartışmak üzere Ankara’da bir araya getirdi.

Konferansın Sosyal İçermede Yerel Yönetimlerin Rolü başlıklı son oturumda Polonya’dan Slupsk Belediye Başkanı Robert Biedron, Beşiktaş Belediye Başkanı, Murat Hazinedar, Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı, Yüksel Mutlu konuştu. İsveç ‘ten Göteborg Belediye Başkan Yardımcısı Mariya Voyvodova oturuma canlı olarak bağlandı. Oturumun moderatörlüğünü Beşiktaş Belediye Meclisi Üyesi Sedef Çakmak yaptı.

“Çeşitliliği kabinemde yaşatacağım”

Oturumda ilk olarak Polonya’nın açık eşcinsel kimlikli ilk milletvekili Slupsk Belediyesi’nin Başkanı Robert Biedron konuştu. Biedron konuşmasında şunları kaydetti:

Uluslararası sözleşmeler benim de işime yarıyor ama pratiğe yansımıyor. Yerel yönetimler çok fazla pratiğe dayalı olduğu için, daha fazla strateji geliştirmek gerekiyor. Bir önceki Belediye Başkanı dine aykırı olduğu için LGBTİ’lerin “ortalıkta dolaşmaması” gerektiğini söylemişti. Sonra bu dava Strazburg’a taşındı ve böyle bir makam sahibinin böyle nefret söylemlerini geliştirmemesi gerektiği konuşuldu.

Ben kendi yerel yönetim kabinemi oluştururken çeşitliliğini yansıtmak istedim. Ben kendi Belediyeme baktığımda söyleyebilirim ki bugüne kadar sadece bir kadın Belediye Başkanı olmuş. Simgesel olarak bu çok büyük bir problem. Ben çeşitliliğimi kabinemde yaşatacağıma inanıyorum.

“Dönemin başbakanı bana hiç şansın yok demişti”

Ben adaylığımı ilk koyduğumda Başbakan  “Hiç şansın yok bu kimlikle” demişti ve ben sonra onları yendim. Üstelik Başbakandan daha yüksek bir oy aldım. Sonra sadece LGBTİ olduğumuz için kazandığımızı sandılar, bazıları hep bunun üzerine oynadı. Bu yüzden bizim herkesten daha çok çalışma yürütmemiz herkesten daha dikkatli olmamız gerekti.

“Ben Milletvekili olduktan sonraki ilk konuşmamda “Belden aşağı vuruyorsunuz” dedim ve diğer milletvekilleri gülmeye başladı. Gülmelerinin sebebisin ise “Geysin ya, hemen belden aşağı diyorsun” olduğunu söylediler. Onların kafasından şöyle bir şey var: “Eşcinselsen, seksten bahsedersin” Ben bugün görüyorum ki; yapılan araştırmalar ve çalışmalar benim, o gün orada bana gülenlerden daha iyi bir siyasetçi olduğumu gösteriyor.

“Ben heteroseksüel erkeklerin benim adıma bir şeyler söylemesinden bıkmıştım. Bir eşcinsel olarak daha iyisini hak ettiğimi düşünüyordum. Daha siyasete girerek kendi adıma konuşmaya başladım.”

Beşiktaş Belediyesi bünyesinde LGBT’lere sağlık hizmeti

Oturumda daha sonra Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar konuştu. Hazinedar, Beşiktaş Belediyesi bünyesinde yapılan çalışmaları anlattı. Beşiktaş Belediyesi’nin Onur Haftası kutlamalarından, derneklerle işbirliğinden ve LGBT’lere yönelik sağlık hizmetlerinden bahsetti.

“Trans kadın istihdam ettiğimizde yanlıca birkaç erkek mırıldanması duyduk”

Murat Hazinedar’ın konuşmasının ardından Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu konuştu. Mutlu konuşmasında şunları kaydetti:

“Ben bugün burada oturabiliyorsam, bu bizden önce bedel ödeyenlerin sayesinde. Hep birlikte buradayız. Bunu anmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Mersin küçük bir Türkiye gibi çeşitlilik bakımından, Hıristiyanlar var, Arap Aleviler var, Anadolu Alevileri var, Kürtler var, LGBTİ’ler var… Biz Akdeniz Belediyesi olarak bir trans kadını istihdam ettiğimizde, küçük erkek mırıldanmaları dışında bir tepki olmadı.

“Hala “iktidar partisine oy ver, sana hizmet gelsin” anlayışı var. Biz de tam bununla mücadele etmeye çalışıyoruz aslında. Bunun dışında Belediyeler arasında da ideolojik bir çatışmamız var. Bu nedenle STK’larda çalışan arkadaşların siyaset yapmasının, önyargıların kırılmasında hızlandırıcı etki sağladığını düşünüyorum.”

“Şehir LGBTİ çalışmaları ile dönüştü”

Oturumda son olarak ise Goteborg Belediyesi Başkan Yardımcısı Maria Voyvodava konuştu. Voyvodova konuşmasında, translar özelinde İsveç’te güvenli alan eksikliğinden ve odak noktalarının trans topluluklar olduğunu söyledi. LGBTİ hakları konusunda özellikle okullarda yapılacak hâlâ çok şeyin olduğunu vurguladı. Voyvodova son olarak ise Göteborg Belediye’sindeki LGBTİ çalışmalarının şehri ne kadar dönüştürdüğünden bahsetti.

İlgili Haberler:

“Ayrımcılığa karşı katılımcı politikalar geliştirilmeli”

“Toplumun iyileştirilmesi için ayrımcılık ortadan kaldırılmalı”

“LGBT’lerin haklara erişiminde hükümet güvencesi önemli”

"Mevcut hukuk kuralları özgürlük içindir"

LGBTİ Haklarını nasıl küreselleştirebiliriz?

*Uluslararası Cinsiyet, Çeşitlilik ve Sosyal İçerme Konferansı Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Avrupa Birliği (AB), İngiltere Büyükelçiliği, Açık Toplum Vakfı ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı(SIDA)  tarafından desteklenmektedir.


Etiketler: insan hakları
İstihdam