11/01/2012 | Yazar: Sevim Özdemir

Cinsel yönelim ayrımcılığına karşı mücadele etmek için tüzüğünde değişiklik yapan Sosyal-İş’in Genel Yönetim Kurulu’nda kadınlar yer alamadı.

Sosyal-İş Cinsel Yönelim Ayrımcılığına Karşı Tüzüğünü Değiştirdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Cinsel yönelim ayrımcılığına karşı mücadele etmek için tüzüğünde değişiklik yapan Sosyal-İş’in Genel Yönetim Kurulu’nda kadınlar yer alamadı. 

DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikasının 13. Olağan Genel Kurulu 7-8 Ocak 2011 tarihlerinde Angora Otel’de yapıldı. Genel Kurul’a Sosyal-İş’in örgütlü olduğu iş yerlerinden yaklaşık 200 delege katıldı. Kadın delegelerin aktif katılım gösterdiği Genel Kurul, Tüzük’te önemli değişiklikler gerçekleştirdi. Cinsel yönelim ayrımcılığına karşı ve nefret suçlarının yasada yer alması için mücadele edileceği belirtildi.
Cinsel yönelim ayrımcılığına karşı Tüzük değişti
 
Kadına yönelik şiddetle ve ayrımcılıkla, militarist politikalarla, savaşla ve ekolojik yıkımla mücadele Sendika’nın yeni tüzüğünde yer aldı. Genel Kurul ayrıca, dünya gündemi, ülke gündemi, çalışma yaşamı ve sendikal faaliyetlere ilişkin önemli kararlar aldı. Kürt Sorunun demokrasi ve eşitlik temelinde çözülmesi, ekolojik yaşamın savunulması ve cinsiyetler arası eşitsizliklere son verilmesi Sendika’nın mücadele alanları arasında yer aldı.
Çalışma yaşamına ilişkin kararlar arasında “hâkim olandan farklı cinsel yönelimlere sahip kişilerin yaşadıkları ayrımcılık ve dışlanmaya karşı pozitif önlemler alınarak eşitliğin sağlanması” için mücadele edileceği belirtildi. Ayrıca, nefret suçlarının yasada tanımlanması ve ceza yasasında yer alması da mücadele alanlarına dâhil edildi.
 
Genel Yönetim Kurulu’nda kadınlar yer alamadı
 
Genel Kurul’da kadınlar ve LGBT bireyler açısından olumlu kararlar alındı. Ancak, sendikanın tüzüğünde kadın kotası bulunmadığı için, üyelerinin %40’ı kadın olan Sosyal-İş’in Genel Yönetim Kurulu’nda kadınlar yer alamadı. Denetim ve disiplin kurulunda birer kadın üye bulunuyor. 
 
Cinsiyet ayrımcılığının giderilmesine ilişkin fiiliyatta henüz bir gelişme görülmediğinden cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine ilişkin kararların kaderine dair soru işaretleri oluştu.
 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam