10/06/2024 | Yazar: Oğulcan Özgenç

2024 GLAAD Sosyal Medya Güvenlik Endeksi yayınlandı. X (Twitter), LGBTİ+’lar açısından nefretin ve dezenformasyonun yayıldığı en tehlikeli platform oldu. Endekse göre; tüm sosyal medya platformları, LGBTİ+ içeriklerini orantısız şekilde kaldırdı ya da yasakladı.

Sosyal medya platformları, LGBTİ+’ların güvenliği konusunda yine sınıfta kaldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünyanın en büyük lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel ve queer (LGBTQ) medya savunuculuk örgütü GLAAD, LGBTQ kullanıcı güvenliğine ilişkin bir rapor olan 2024 Sosyal Medya Güvenlik Endeksi’ni (SMSI) yayınladı.

Sosyal medya platformlarındaki LGBTİ+ karşıtı nefrete ve dezenformasyona odaklanan endekse göre; Facebook, Instagram, X (Twitter), Threads ve YouTube “F notu” alarak sınıfta kaldı. TikTok ise “D+ notu” seviyesine ulaşarak altı büyük sosyal medya platformu arasında en yüksek dereceyi alan platform oldu. Yine de hiçbir platform, endekse göre iyi durumda değil.

“Sosyal medya platformları, LGBTİ+ içeriklerini kaldırma ve gölge yasaklama gibi yöntemlerle bastırıyor”

GLAAD, sosyal medyadaki LGBTİ+ karşıtı söylemlerin ve dezenformasyonların gerçek dünyada birtakım zararlara yol açtığını belirtiyor. Bununla beraber; 2024 Sosyal Medya Güvenlik Endeksi’ne göre; platformlar, LGBTİ+ karşıtı nefreti ve dezenformasyonu başarılı bir şekilde azaltmakta başarısız oluyor ve sıklıkla bu tür içeriklere ilişkin kendi politikalarını yeterince uygulamıyor.

GLAAD, sosyal medya platformlarının LGBTİ+ içeriklerini de kaldırma, şeytanlaştırma ve gölge yasaklama yöntemleri dahil olmak üzere orantısız şekilde bastırdığını ifade ediyor.

Ayrıca, GLAAD sosyal medya platformlarını LGBTİ+ kullanıcıları için tehlikeli bir ortam yaratan etkisiz politikalar ve algoritmalar konusunda sorumluluk almaya çağırıyor.

GLAAD Başkanı Sarah Kate Ellis, sosyal medya platformlarının LGBTİ+’ları korumak için kuralları uygulamayı reddettiğini belirterek şunları söylüyor:

“Tekrar tekrar gördüğümüz gibi, tehlikeli çevrimiçi retorik ve hedefleme ile LGBTQ topluluğuna karşı şiddet içeren çevrimdışı davranışlar arasında doğrudan bir çizgi var. Ne yazık ki, platformlarında nefret söylemine, zorbalığa ve tacize izin verilmediği iddialarına rağmen sosyal medya şirketlerinin LGBTQ bireyleri ve diğer dışlanmış grupları korumak için kendi kurallarını uygulamayı nasıl reddettiklerini de görüyoruz .”

En yüksek puan TikTok’un, en düşük puan X’in (Twitter) oldu

X (Twitter), YouTube ve TikTok 2023 yılının verilerine göre iyileşme gösterse de sosyal medya platformları LGBTİ+ karşıtı nefret ve dezenformasyon konusunda iyi bir noktada değil.

Instagram: 58 (2023’e göre -5 puan)

Facebook: 59 (2023’e göre -5 puan)

X (Twitter): 41 (2023’e göre +8 puan)

YouTube: 58 (2023’e göre + 4 puan)

TikTok: 67 (2023’e göre +10 puan)

Threads: 51

Platformlara tavsiyeler

  • GLAAD, 2024 Sosyal Medya Güvenlik Endeksi’nde sosyal medya platformlarına tavsiyeler de sunuyor. GLAAD’ın tüm sosyal medya platformları için sunduğu tavsiyeler şöyle:
  • LGBTQ kişileri ve diğerlerini nefretten, tacizden, yanlış bilgilendirmeden/dezenformasyondan ve ayrıca meşru LGBTQ ifadesinin bastırılmasından koruyan mevcut politikaları güçlendirin ve uygulayın .
  • Moderatörlerin LGBTQ kullanıcılarının ihtiyaçları konusunda eğitilmesi de dahil olmak üzere moderasyonu geliştirin ve tüm dillerde, kültürel bağlamlarda ve bölgelerde moderatörlük yapın. Bu aynı zamanda yapay zekaya aşırı güvenmemek anlamına da geliyor.
  • İçerik denetimi, topluluk kuralları, hizmet şartları politikasının uygulanması, algoritma tasarımları ve uygulama raporları konusunda şeffaf olun. Bağımsız araştırmacılarla çalışılarak bu şeffaflığın sağlanması gerekmektedir.
  • Gizliliği ihlal etmeyi bırakın/veri gizliliğine saygı gösterin. LGBTQ kullanıcılarını gözetim ve ayrımcılığa karşı korumak için platformların topladıkları, çıkarım yaptıkları ve sakladıkları veri miktarını azaltması gerekiyor. Algoritmik içerik önerilerinin kullanımı da dahil olmak üzere, hedefli gözetleme reklamı uygulamasını durdurmalılar.
  • LGBTQ kişileri zulümden, takipten ve şiddetten korumak için tüm özel mesajlaşmalara varsayılan olarak uçtan uca şifreleme uygulanmalıdır.
  • Platformun nefret ve taciz politikalarına saygı gösterilmesi de dahil olmak üzere sivil söylemi teşvik edin ve kullanıcı davranışlarına ilişkin beklentileri proaktif bir şekilde mesajlayın.

Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları, dünyadan
İstihdam