08/11/2023 | Yazar: Kaos GL

Aralarında SPoD’un da olduğu 57 kurum, Gazze’de savaşa ve soykırıma son verilmesi, işgalin durdurulmasını isteyerek Filistin’e özgürlük, ülkede ve bölgede adil ve kalıcı barış çağrısı yaptı.

“Soykırım ve savaş politikalarına karşı kitlesel bir barış mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Aralarında Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin (SPoD) olduğu 57 demokratik kurum, sendika, platform, meslek örgütü, siyasi parti ve sendikacı, aktivist, emekçi, sanatçı, yazar, önceki dönem milletvekili ve bakan, bilim insanı, hukukçu, siyasetçi, hak savunucusu 202 kişi, Gazze’de savaşa ve soykırıma son verilmesi, işgalin durdurulmasını isteyerek Filistin’e özgürlük, ülkede ve bölgede adil ve kalıcı barış çağrısı yaptı.

Mahmut Derviş’in “Çıkıp gidin toprağımızdan denizimizden, karamızdan buğdayımızdan, tuzumuzdan, taşımızdan” dizeleriyle başlayan çağrının tam metni şöyle:

Savaşa ve işgale son, Filistin’e özgürlük

“Günlerdir kuşatma altındaki Gazze’de, savaş ve soykırım suçu işleniyor. ABD’nin ve Batılı devletlerin açık desteğiyle İsrail tarafından hastaneler, okullar, mülteci kampları, ibadet merkezleri, pazar yerleri bombalanıyor.

Soykırım, dünyanın gözleri önünde, açıkça ilan edilerek, nice acılardan yıkımlardan süzülmüş insancıl hukuk mirası fütursuzca çiğnenerek yapılıyor. Devletler, BM ve AB gibi uluslararası kuruluşlar katliama engel olacak etkili bir tutum ortaya koymazken, dünyanın her yerinde halklar ayakta, insanlık mirasına sahip çıkıyor.

75 yıldır Filistinlilere dayatılan günlük katliam, sürgün, mülksüzleştirme, işçileştirme, yerinden etme üstüne oturtulmuş sistem, Filistinlilerin yaşamaya mahkûm edildiği açık hava hapishanesi,  işgal edilmiş topraklardan yapılan Hamas saldırısıyla bir cerahat gibi patladı.

Yok edilen yaşam alanları, binlerce can kaybı, öldürülen çocuklar, düşmanlık, nefret, ırkçılık ve cinsiyetçilik suçları da dahil olmak üzere savaşın yarattığı bütün felaketlere yaşadığımız bölgede şahit oluyoruz.

Savaşın ve yıkımın nedeni Filistin topraklarındaki İsrail’in yayılmacılığı ve işgalidir. Filistin halkının direnme hakkı meşrudur.  İsrail ve Filistin halklarının eşit haklarına sahip olarak kaderlerini tayin edecekleri barışçıl bir çözüm yaratılmadan savaş ve şiddeti önlemenin hiçbir yolu yoktur.

İsrail işgal ettiği topraklardan çekilmelidir.

İsrail Başbakanı Netanyahu BM tarafından savaş suçlusu ilan edilmeli, soykırımdan sorumlu yetkililerle birlikte uluslararası mahkemelerde evrensel kriterlere göre yargılanmalıdır. 

BM’nin savaş suçu ve soykırım konusundaki yaptırımları hayata geçirilmelidir.

Soykırımı ve işgali meşru görmeyen başta Türkiye olmak üzere bütün ülkeler İsrail ile tüm ekonomik, ticari, askeri ilişkilerini kesmelidir.”

Kalıcı ve adil barış tek çözüm yolu

“Emperyalistlerin güç ve paylaşım savaşlarının yoğun biçimde sürdüğü bölgemiz ateş hattında. Filistin ve Kürt halkları başta olmak üzere halkların kendi kimlikleri ve kültürleriyle eşit ve özgür olarak var olma hakları sistemli baskı ve zulümle, katliamlarla yok ediliyor.

Savaştan kazanan sadece savaş tüccarları, halkın sırtından zenginleşenler, ülkeyi savaşla ve baskıyla yöneten rejimlerdir.

Halkların güvenlik ve refah içinde yaşamasının tek yolu kalıcı ve adil barıştır.

Bölgemizde ve ülkemizde kalıcı ve adil bir barışın sağlanması için bütün toplumsal güçleri, emek ve meslek örgütlerini, demokratik kurum ve kuruluşları bölgemizdeki soykırım ve savaş politikalarına karşı kitlesel bir barış mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz.”

İmzacı kurumlar şöyle:

10 Ekim Barış Derneği, 1974 Çağdaş Hukukçular Derneği Adana Şubesi, 4. Vardiya İşçi Dayanışması, Akdeniz Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekler Federasyonu, Anti Kapitalist Müslümanlar, Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER), Bakırköy Kent Savunması, Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, Bursa Bağımsız Direnişçi İşçiler Sendikası, Demokrasi İçin Birlik, Demokrasi İçin Hukukçular, Demokratik Alevi Dernekleri, Demokratik Bölgeler Partisi, Dicle Görme Engelliler Derneği, DİSK Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Marmara Bölge Şubesi, DİSK Genel İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No lu Şube, Diyarbakır Sspe Çocuk Hastalığı ve Hasta Yakınları Yardımlaşma Derneği, Eğitim Sen Tekirdağ Şubesi, Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emekliler Dayanışma Sendikası, Emekliler Dayanışma Sendikası Adana Temsilciliği, Engelsiz Bileşenler Federasyonu, Halkevleri, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi ( HEDEP), Halkların Köprüsü Derneği, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, İklim Adaleti Koalisyonu, İMECE Ev işçileri Sendikası, İstanbul Geri Dönüşüme Katkı Derneği (GEKATDER), Jineps Gazetesi, Kadın Savunma Ağı, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu KESK, KESK/ SES Şişli Şubesi, KHK’lı Platformları Birliği, Kırkyama Kadın Dayanışması, Mor Dayanışma, Özgür Tiyatro, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Politeknik  Mühendis, Mimar Şehir Plancıları Dayanışma Derneği, Politika Gazetesi, Siverek Görme Engelliler Derneği, Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPOD), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Tüm Emeklilerin Sendikası Konak şubesi, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİV-DER), Validebağ Savunması, Yeşil Sol Parti Girişimi

Bireysel imzaları buradan görebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı, siyaset, dünyadan
İstihdam