18/11/2008 | Yazar: Anıl Üver

Anıl Üver

Anıl Üver
Türk Dil Kurumu eşcinsel örgütlerin kullanıma soktuğu gibi ‘gey’i Türkçeleştirerek sözlüğünde yer verirken Redhouse, Golden Dictionary sözlükleri LGBT terimleri tanımlamada homofobik ve ayrımcı ısrarından vazgeçmiyor.

Hayatın her alanında homofobi ile karşı karşıya kalıyoruz. Gündelik gazetelerden, yaygın medyaya, okuduğumuz ve belki sevdiğimiz yazarlarda bile homofobi ile karşı karşıya kalıyoruz. Hayatımızı kolaylaştıracak ve hayatı daha anlaşılır kılacak olan sözlükler homofobiyi nasıl pekiştiriyorlar? Türk Dil Kurumunun sözlüğüne ve Redhouse, Altın Sözlüklerinde eşcinselliğin homofobik tezahürlerinden sizleri haberdar etmek istedik.

Türk Dil Kurumu eşcinsel örgütlerin kullanıma soktuğu gibi ‘gey’i Türkçeleştirerek sözlüğünde yer verirken travesti ve transeksüel kelimeleri bir o kadar sorunlu tanımları ile sözlükte muhafaza ediliyor.

Güncel Türkçe Sözlük’te ‘Travesti’, kadın kılığına girip para karşılığı seks yapan erkek;

‘Transseksüel’ ise hormon tedavisi görüp ameliyat olarak cinsiyet değiştiren, şeklinde tanımlanıyor

Kaos GL’nin gönüllü çevirmenleri, Redhouse ve Golden Dictionary sözlüklerindeki homofobiden bizleri haberdar etti. Her iki sözlüğün de homofobik zihniyetle hazırlandığı çok açık bir şekilde ortada.

Redhouse sözlüğünde, ‘gay’, (argo) ibne, homosexual: homoseksüel (eşcinsel sözlüğünü kullanmıyorlar!), lesbian: homoseksüel kadın, sevici (lezbiyenin Türkçeleştiğinin farkında değiller sanırım), Lesbianism: sevicilik, queer: 3. (Argo) homoseksüel olarak tanımlamışlar. Rape: tecavüz etmek (kadına) dipnotu ile çevirmişler.
Sözlükte ise transeksüel ve heteroseksüel kelimelerinin anlamlarına yer vermiyorlar..

Redhouse sözlüğünün künye bilgileri ise, Redhouse Minidictionary-Redhouse Minisözlüğü / İngilizce-Türkçe, Türkçe-İngilizce, kirksekizinci basım, Temmuz 2008

ISBN 10: 975-8176-09-9 ISBN 13: 978-975-8176-09-9

Yayım: SEV Matbaacılık ve Yayıncılık Eğitim Ticaret A.Ş. Mahir İz Cad. No:17, B Blok Kat 2, 34662 Altunizade, Üsküdar-İstanbul

Golden Dictionary, Altın Sözlük,'gay' için 'cinsel sapık' diyor. Ve bu sözlük piyasada satılıyor. Basım: Ayhan Matbaası.

Açıklamalar:

Redhouse mini sözlüğü, Robert C. Avery, Serap Bezmez, Anna G. Edmonds ve Mehlika Yaylalı tarafından hazırlanmış olan Redhouse El sözlüğünün minik boyutlu, düzeltmeli bir baskısıdır. Redhouse El sözlüğünü Redhouse Minisözlüğü olarak yayıma hazırlayan Anna G. Edmonds ve Mehlika Yaylalı'dir.

Redhouse Mini sözlüğünde yer alan Türkçe sözcükler Türk Dil Kurumu'nun önerilerine göre yazılmıştır.

http://www.trkitap.com/altin-sozluk-golden-dictionary-ingilizce-turkce-necmettin-arikan-gulsevin-taspinar-gulderen-yenal.html

http://www.altinkitaplar.com.tr/

Kaos GL Derneği olarak, sözlüklere yönelik düzeltme yazıları göndermeye başlayacağız. Bildiğiniz sözlüklerde homofobik tanımlamalara yer veriyorsa doğrudan bizi haberdar edebilirsiniz.

İlgili haberler: http://www.kaosgl.org/node/496

‘Dilde Heteroseksizm: Sözlükler, Sözcükler Ve Eşcinsellik’


Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret