20/10/2023 | Yazar: Kaos GL

SPoD Siyasal Katılım Ekibi ve “LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi”ni imzalayan milletvekilleri, yeni yasama döneminde siyasi partilerin anayasa ve yerel seçimler gündemine ilişkin alacakları tutum üzerine TBMM’de görüştü.

SPoD, “LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi”ni imzalayan milletvekilleriyle görüştü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), siyasal katılım alanında sürdürdüğü, LGBTİ+’ların siyasal ve toplumsal yaşam içerisinde güçlendirilmesi, hak taleplerinin hayata geçirilmesini esas alan çalışmalarına devam ediyor.

Siyasal Katılım Ekibi bu kapsamda Ankara’da 28. Yasama Döneminde parlamentoda yer alan ve seçim öncesi milletvekili adaylarına yönelik hazırladığı LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan milletvekilleriyle 16-18 Ekim tarihlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşmeler gerçekleştirdi.

Görüşmelerde milletvekilleriyle yeni yasama döneminde siyasi partilerin anayasa ve yerel seçimler gündemine ilişkin alacakları tutumu ve imzacı oldukları LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi’nde yer alan maddeler üzerine sohbet edildi.

Siyasal Katılım Ekibi, Türkiye’nin uzunca bir süredir içinden geçtiği siyasal iklimin doğrudan LGBTİ+’ların hayatını, varoluşunu hedef aldığını aktardığı görüşmelerde yaşanan güncel sorunları, LGBTİ+’ların karar alma süreçleri ve siyasete katılımı, siyasal alandaki görünürlüklerinin artması önündeki engeller, imkanlar ve öneriler, LGBTİ+’ların anayasal taleplerinin gündemleştirilmesi ve karşılanmasına yönelik siyasi partiler ile ortak çalışma zeminlerinin geliştirilmesi konularında bilgi alışverişinde bulunuldu.

Ekip, özellikle bu dönem açısından iktidar bloğu tarafından yapılması planlanan anayasa değişikliği tartışmalarında önemli bir yeri olan parlamentodaki milletvekilleri ile işbirliği yapabilmenin LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık mücadelesini güçlendireceğini vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili ve Parti Sözcüsü Sera Kadıgil, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi* İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, Özgül Saki, İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, Mersin Milletvekili Perihan Koca, Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk görüşmelere katılan vekillerdi.

Siyasal Katılım Ekibi, bu görüşmelere ek olarak Cumhuriyet Halk Partisi 24. ve 26. Dönem milletvekili ve parti içerisindeki Gelecek için Biz grubunun sözcüsü İlhan Cihaner ve ekibi ile görüştü. Görüşmede, Cihaner’in de yaptığı açıklamalarla sıkça dikkat çektiği şekilde CHP’nin LGBTİ+ hakları konusundaki pozisyonu üzerinde duruldu.

*Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) seçimlere Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak katılmıştı. 15 Ekim’de yapılan kongrede partinin ismi HEDEP olarak değiştirildi.


Etiketler: insan hakları, siyaset, anayasa
İstihdam