20/11/2019 | Yazar: Kaos GL

SPod’un 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü videosu ve metni yayında: “Alışın, buradayız!”

SPoD: “Nefret suçu mağduru bütün trans arkadaşlarımıza selam olsun!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü metni yayında.  

“Nefret sebebiyle yitirdiğimiz tüm dostlarımızı anıyoruz”

SPoD’un dernek sitesinden yayınladığı metnin tam hâli ise şöyle:

“LGBTİ+ topluluğu, nefret suçları sonucu öldürülen ya da intihara sürüklenen transları 1999’dan beri her sene 20 Kasım’da anıyor, ancak transları hedef alan nefret suçları son bulmuyor. Ne yazık ki geride bıraktığımız her yıl nefret sebebiyle öldürülen ya da intihar eden arkadaşlarımıza yenileri ekleniyor.”

“Transların nefret sebebiyle başta yaşam hakkı olmak üzere tüm haklarına sistematik saldırıların durmaksızın gerçekleştiği coğrafyamızda, bir kişi daha eksilmek istemiyoruz. Bizler biliyoruz ki ölmemek ve öldürmemek yetmez.”

“Bizler; seyahat kartındaki cinsiyet hanesiyle görüntüsü uyuşmuyor diye otobüsten indirilen, hangi soyunma odasını kullanacağına karar verilemediği için spor salonuna alınmayan, beden uyum sürecine başladığı için sahadan ofise çekilen, işten atılan, mobinge maruz kalan, zorla evlendirilen, hapishanelerde "güvenlik gerekçesiyle" tecrit edilen, herkese rayiç bedelle sunulan malı fahiş fiyata almaya mecbur bırakılan, kaç yaşında hormon kullanacağından hangi ameliyatı ne zaman olacağına kadar bedenine dair her kararı didik didik sorgulanan, komşular rahatsız oluyor diye evden atılan ve muhtelif hak ihlallerine sürekli maruz kalanlarız.”

“Transların yaşamını çekilmez kılan bu örnekleri çoğaltabildiğimizden de mücadele ve dayanışmayla gökkuşağının altında eşit ve adil bir yaşamı kurabileceğimizden de eminiz. Nefret sebebiyle yitirdiğimiz tüm dostlarımızı anıyoruz.”

“Dernek olarak, nefret suçlarının cezasız kalmaması için uğraşırken; bir yandan da transların hayatlarını kolaylaştıracak destek mekanizmalarını sürdürülebilir kılmak için de çalışacağımızın sözünü veriyoruz.”


SPoD geçtiğimiz yıl yayınlanan TranSPoD videosunu yeniden paylaştı. 

“Alışın, buradayız – Bir TranSPoD Filmi” diye başlayan videonun açıklaması şöyle: “İnsan bazen çokça sorgular kendini. Gördükleri, duydukları, hissettikleri yaşanmışlıklarına dönüşür çünkü. İşgal edip aklımızı, bizi bize sorgulatır. Evde, okulda, sokakta aklınıza gelebilecek her yerde ruhumuza sızıp ayağımıza görünmez bir çelme takar ansızın. Her defasında kendimizden parçalar savurup etrafımıza, koşmaya çalışırız yine gerçekliğin üstünden. Ne olursa olsun, bizi biz yapan her şeyle kendimizi var edebildiğimiz aynalardan, bir kişi daha eksilmeden yaşayabileceğimiz yarınlara doğabilmek için; Alışın! Burdayız! ve Gitmiyoruz! Nefret suçu mağduru bütün trans arkadaşlarımıza selam olsun.”


Etiketler: insan hakları
İstihdam