23/06/2020 | Yazar: Kaos GL

Sosyal Politika, Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Çalışmaları Derneği’nin (SPoD), LGBTİ+’lar özelinde üç aylık COVID-19 pandemi raporu yayınlandı.

SPoD Pandemi Raporu çıktı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sosyal Politika, Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Çalışmaları Derneği (SPoD), Aralık 2019’da Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve Mart 2020 itibariyle 110 ülkeye yayılarak küresel ölçekte etki yaratan COVID-19 sürecinde LGBTİ+’lar özelinde hazırladığı üç aylık pandemi raporunu yayınladı. Raporu Cem Öztürk, Görkem Aypar, Halim Kır, Hatice Demir, İrem Ege Tuğcu, Melih Ateş, Sevcan Tiftik ve Yunus Kara hazırladı.

Rapora göre Türkiye’deki LGBTİ+’lar, COVID-19 sürecinde daha da kırılgan bir topluluk haline gelmeye başladı; yaşam hakkı başta olmak üzere eğitim, sağlık ve çalışma (istihdam sürecindeki eşitsizlikler, gelir kaybı ve işsizlik vb.) gibi diğer haklara erişimde ciddi sorunlar yaşadı. Bunun yanı sıra pandemi sürecinde LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemlerinin yaygınlaşması ve evlere kapanmak zorunda kalınması ile birlikte artan ev içi şiddet raporda belirtilen olgulardan.

Raporda COVID-19 pandemisinin üç ayına (11 Mart 2020 – 11 Haziran 2020) ilişkin veriler toplanarak ilk aşamada SPoD’un Psikososyal Destek (Sosyal Hizmet, Psikolojik Destek, Pazar Sohbetleri, Danışma Hattı), Hukuk ve Adalete Erişim ile Akademi alanlarının LGBTİ+’lar özelindeki çalışma deneyimlerine yer verilmesi amaçlandı. Son bölümde ise alan deneyimlerinden yola çıkılarak kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlerin LGBTİ+’lara yönelik ne tür politikalar ve çalışmalar gerçekleştirmesi gerektiği üzerinde duruldu.

SPoD’un raporuna buradan ulaşabilir, ayrıntılı inceleyebilirsiniz.


Etiketler: sosyal hizmet, sağlık
nefret