27/08/2024 | Yazar: Kaos GL
Ekibe dahil olmak için son başvuru tarihi 8 Eylül.
3 Temmuz 2016 tarihinde faaliyetine “Açılma Sohbetleri” olarak başlayan ve sonrasında Pazar Sohbetleri olarak format değiştiren ancak pandemiyle birlikte Mesafesiz Sohbetler olarak Zoom üzerinden devam eden ve LGBTİ+’lar için güvenli alanlarda bir araya gelmeyi amaçlayan Mesafesiz Sohbetler ve Pazar Sohbetleri ekibi yeni gönüllülerini arıyor!
Pazar Sohbetleri ve Mesafesiz Sohbetler Nedir?
3 Temmuz 2016 tarihinde faaliyetine “Açılma Sohbetleri” olarak başlayan Pazar Sohbetleri, her Pazar saat 14.30 ile 16.30 arası yüz yüze önceden belirlenen ve her hafta değişen bir konu üzerine LGBTİ+’lar için güvenli alan oluşturarak deneyim, duygu ve düşünce aktarımı yapılmasına aracılık etmektedir.
2020’de pandemi koşullarına başlayan Mesafesiz Sohbetler, Zoom üzerinden önceden belirlenen ve her hafta değişen bir konu üzerine LGBTİ+’lar için güvenli alan oluşturarak deneyim, duygu ve düşünce aktarımı yapılmasına aracılık etmektedir.
Ücretsiz olan ve randevu alınmasını gerektirmeyen bu toplantılar, LGBTİ+’ları ve hayatlarımızı ilgilendiren konularda SPoD’un Ruh Sağlığı biriminden eğitim almış ve düzenli süpervizyon almakta olan akran moderatörleri ile birlikte gerçekleşmektedir.
Güvenli alanların oluşturulmasının esas olduğu bu toplantılarda haftalık bir konu seçilerek SPoD’un sosyal medya hesaplarında duyurulmakta ve duyuruya başvuran katılımcılar tarafından bunun çevresinde deneyim, duygu ve düşünce aktarımı yapılmaktadır.
Pazar Sohbetleri ve Mesafesiz Sohbetler’de aktarılan deneyim/bilgi akışı ve grup içi destek ile LGBTİ+’ların kendi cinsiyet kimliklerini ve cinsel yönelimlerini saklamadan güvenli bir ortamda bir arada olmalarına olanak sağlamaktadır.
Gönüllülük süreci nasıl işleyecek?
Başvuru başlangıç tarihi: 27 Ağustos 2024
Son başvuru tarihi: 08 Eylül 2024, saat 23:59
Mülakat tarihleri: 22-28 Eylül 2024, Zoom platformu (Adayların uygunluk durumuna göre mülakat saatleri belirlenecektir.)
Oryantasyon tarihleri: 5-6 Ekim 2024, Zoom platformu
Takım kurma çalışması: 12-13 Ekim 2024, İstanbul, yüz yüze
Başvuranlara 16 Eylül 2024 Pazartesi gününe kadar olumlu veya olumsuz geri dönüşler yapılacaktır. Mülakat tarihleri başvuranın ve ekibin uygunluk tarihine göre belirlenen tarihler arasından seçilecektir. Başvuru için tıklayın!
Not: Pazar Sohbetleri ve Mesafesiz Sohbetler tek bir ekip olarak faaliyetlerini yürütür. Bu gönüllü çağrısı sadece İstanbul'da yüz yüze Pazar Sohbetleri gerçekleştirebilecek kişiler için açılmıştır.
Pazar Sohbetleri ve Mesafesiz Sohbetler Gönüllüsü Kimdir
- Gönüllü, ekiple birlikte belirlediği takvime göre haftalık sohbetler yapacak kişidir. Sohbetleri genellikle iki gönüllü birlikte yürütür.
- Sohbetlere katılan LGBTİ+’ların güvenli bir alanda deneyim, duygu ve düşünce aktarımı yapabileceği şekilde sohbeti modere etmeye çalışır.
- Gönüllü, önceden belirlenen aylık takvimde sohbet yapmak istediği haftaya kendi ismini yazar.
- Sohbet yapacağı haftanın konusunu o hafta sohbet yapmak isteyen diğer ekip arkadaşıyla belirler.
- Sosyal medyada duyurusu yapılmak üzere konuyla ilgili görsel seçip kısa bir açıklama yazar. Haftanın konusunu, görselini ve açıklamasını ekibe ve İletişim Koordinatörü’ne iletir.
- Pazar Sohbetleri’ne katılım için mail atan katılımcılara buluşulan lokasyonun detaylarını bir gün önceden iletir.
- Sohbet gerçekleştirdikten sonra toplantı notları şablonunu sohbet özetini ve kendi duygu-düşüncelerini içerecek şekilde doldurarak ekibe iletir.
Bunlara ek görev ve sorumlulukları şu şekildedir:
- 5-6 Ekim tarihlerinde Zoom platformu üzerinden düzenlenecek 2 günlük oryantasyon programının tamamına katılmak.
- Oryantasyonda sonra en az 6 ay gönüllü olmaya devam etmek
- Pazar Sohbetleri için görev aldığı gün ve saatlerde sorumluluğunu aksatmadan yerine getirmek.
- En az 8 haftada bir kere sohbet yürütmek.
- Sohbetlerde yaşadıklarımızı veya paylaşmak istediklerimizi klinik psikolog danışmanlığında ekipçe tartıştığımız, yeni yöntemler keşfettiğimiz ve 4 haftada bir yaptığımız süpervizyon toplantılarına düzenli katılmak. Süpervizyon toplantılarına 1 yıl içinde mazeretsiz 4 kere gelmeyen gönüllülüğe devam edemez.
- Koordinatörle ve ekiple 6 haftada bir yapılan ekip içi iletişimi ve dernek içi iletişimi güçlendirmeyi amaçlayan koordinasyon toplantılarına katılmak. Ekip&Koordinasyon toplantılarına 1 yıl içinde mazeretsiz 5 kere gelmeyen gönüllülüğe devam edemez.
- Katılımcıların sohbet içi/dışı paylaşımlarındaki kişisel bilgilerinin gizliliğini sağlamak.
- Ekip sorumlusu ve profesyonel çalışanlarla kurulan kişisel iletişimlere dair içerikleri gizli tutmak.
Nitelik ve Beklentiler:
- Gönüllülük politikalarına hakim olmak
- Mesafesiz Sohbetler ve Pazar Sohbetleri yönergelerindeki işbölümü ve aktif katılım prensiplerini takip edememesi halinde moderasyon görevi alamayacağının bilincinde olmak
- LGBTİ+’ları etkileyen konularda duyarlı ve bilgili olmak.
- Sohbetlerde katılımcıların oldukça duygu yüklü ve yoğun paylaşımlarda bulunabileceğinin bilincinde olmak yaşanan herhangi bir duygusal zorlukta sorumlusunu bilgilendirmek, destek istemek ve tercih ederse ara vermek.
- Bütün katılımcılara karşı önyargısız davranmak.
- Kendi başına ve bir takım üyesi olarak çalışmak.
- Sorumluluklarının bilincinde olup takibini yapmak,
- Gönüllü ekibi içinde eşit sorumluluk almak,
- Eleştiriye açık ve hesap verebilir olmak
- Ekibin daha çok lubunyaya erişmesi ve daha etkili olması, derneğin de keza tüm hizmetlerine erişimin artırılması noktasında anlamlı katkılar yapmak.
- İstanbul içi moderatörler için Pazar Sohbetleri’ne ağırlık vermek, gerektiği durumlarda Mesafesiz Sohbetler’e destek olmak.
SPoD’un sorumlulukları:
- Gönüllülere kolaylaştırıcılık/moderasyon oryantasyonu düzenlemek.
- Gönüllülere ihtiyaçları olan tematik konularda kapasite geliştirme oryantasyonları düzenlemek.
- Pazar Sohbetleri ve Mesafesiz Sohbetler’in işleyiş ve prosedürlerini anlatmak
- Gönüllülerin duygusal birikiminin önlenmesi adına süpervizyon almalarını sağlamak
- Gönüllülerinin iyilik hallerini korumaya yönelik öz bakım atölyeleri düzenlemek
- İkincil travmaya maruz kaldığı için desteğe ihtiyacı olan gönüllüleri Psikolog Ağı’ndaki uzmanlardan destek almaları konusunda teşvik etmek.
Sizin gönüllü olarak kazanacaklarınız:
- LGBTİ+’ların kendilerini ifade edebilecekleri güvenli alanlar oluşturmak için destek sunmak.
- Bu desteği sunarken edineceğiniz iletişim ve yönlendirme becerileri
- Eğitim ve kapasite geliştirme, kişisel ve profesyonel gelişim
- Sosyal konularda bilgilenmek ve sosyal sorumluluk bilincini geliştirmek
- Çeşitliliğe değer verilen bir dernekte gönüllü olmak
- LGBTİ+ hareketi için bir farklılık yaratmak
- Görev ve sorumlulukların dışında derneğin eğitim, etkinlik vs gibi ek faaliyetlerine katılarak güçlenmek
Düşünmeniz gerekenler:
- Sohbetlerde katılımcıların oldukça duygu yüklü ve yoğun paylaşımlarda bulunabileceğinin bilincinde olun. Mental olarak bu yükle karşılaşmaya hazır değilseniz şu an bu gönüllülük için doğru an olmayabilir.
- Gönüllülük sürecinin başlamasıyla birlikte ekipteki diğer gönüllüler tarafından düzenlenen sohbetlere katılım sağlanamaz. Bunun yerine dernek içi ve ekip içi düzenlenen sohbetlere katılabilirsiniz.
- Yakın gelecekte hayatınızda gelişebilecek koşulların 8 haftada bir sohbet düzenleme sıklığına potansiyel bir engel olup olmayacağını değerlendirmek
Başvuru formu için tıklayınız.
Etiketler: insan hakları, yaşam