05/09/2016 | Yazar: Kaos GL

SPoD, İstanbul’da LGBTİ+’ların psikoterapist eşliğinde deneyimlerini paylaşarak birlikte çözüm önerileri geliştirebileceği bir grup terapi programı hazırlıyor.

SPoD’un LGBTİ+ Grup Terapi Programı başvurularını bekliyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

SPoD, İstanbul’da LGBTİ+’ların psikoterapist eşliğinde deneyimlerini paylaşarak birlikte çözüm önerileri geliştirebileceği bir grup terapi programı hazırlıyor.

SPoD, 11 Ekim’den itibaren her Salı günü 12 hafta sürecek grup terapi çalışmalarına başlıyor. Grup terapi çalışması SPoD salonunda saat 19:00-20:30 arası gerçekleşecek.

Katılımcı olmak için kendini LGBTİ+ olarak tanımlamak, 12 hafta boyunca çalışmalara düzenli katılabilmek ve katılımcının grup terapiden faydalanmasını etkileyecek ciddi bir psikiyatrik sorunu olmaması yeterli.

Grup terapi çalışması SPoD Ruh Sağlığı Koordinatörü Psikoterapist Necib Varan tarafından yönetilecek. Terapiye katılacak olan potansiyel danışanlar ile birebir görüşmeler Eylül ayı içinde gerçekleşecek.

Neden grup terapi?

Grup terapi, diğer destek gruplarından, örneğin SPoD Açılma Toplantılarından farklıdır. İlk farklılık; grup terapide geribildirimin çok önemli olmasıdır. Katılımcılar doğrudan paylaştıkları konu veya grup içerisinde nasıl algılandıkları ile ilgili olarak diğer katılımcılardan geribildirim isteyebilir.

Grup terapi sırasında paylaşılan farklı dünya görüşleri ve sonrasındaki tartışma, katılımcıların olaylara farklı bir açıdan bakmasına ve deneyimlerine daha derin bir anlam kazandırmalarını sağlar.

İkinci farklılık ise zamanının büyük çoğunluğunun terapi odasındaki ilişkiler dinamiğinin anlaşılması ve nasıl işlediğine ayrılmasıdır. Bunun arkasındaki neden katılımcıların terapi odası dışındaki yaşam deneyimlerinin grup süreci içinde tekrarlanacağına dair olan inançtır.

Örneğin günlük yaşam içinde kızmaktan kaçan kişi grup sırasında da bu duygudan kaçınacaktır. Yine günlük yaşam içinde sürekli kızgın olan ya da hayal kırıklığı yaşayan kişi bu duyguları terapi odasında, diğer grup üyeleri ile yaşayacaktır.

Bu durum sayesinde grup terapi katılımcılara yaşamlarında etkili olan davranış ve düşünce kalıplarını anlamalarına ve bu konular üzerinde çalışmalarına fırsat sağlar.

Bireysel terapi ile grup terapi arasındaki fark nedir?

Eğer bireysel terapiye gidiyorsanız, terapistiniz size hangisinin uygun olduğu konusunda yardımcı olacaktır. Eğer bireysel terapiye gitmiyorsanız ve grup terapisinin size faydalı olup olmayacağı konusunda emin değilseniz, psikoterapistimiz Necib Varan ile bir öngörüşme yapmanız faydalı olacaktır.

Eğer bir kriz yaşıyorsanız veya yaşadığınız sorunlar doğrudan birebir odaklaşma gerektiriyorsa bireysel terapi size daha çok yardımcı olabilir. Bireysel terapide diyalog genellikle iki yaşam deneyimi arasında olur: terapist ve danışan. Öte yandan grup terapi sırasında size birden fazla sayıda akranınızın bakış açısı ve geribildirimi sunulur.

Bazen bireysel terapi sırasında bazı danışanlar kendilerini saklayabilirler. Bir danışan, bir dereceye kadar, kırılganlığını, ne kadar kendi ile ilgili paylaşım yapabileceğini kontrol edebilir ya da terapistinin yorum ve geribildirimlerine direnç gösterebilir. Grup terapi sırasında bunu başarabilmek oldukça zordur. Çünkü diğer grup üyeleri bu inkar ve kaçış hali ile ilgili katılımcıya geribildirimde bulunabilir.

Grup terapiler LGBTİ+’lar için neden önemli?

Grup terapinin LGBTİ+ bireyleri için önemli faydaları vardır. Bazılarımız okul hayatında ve sokakta grup ilişkilerinde çok zor deneyimler yaşamış olabiliriz. LGBTİ+ bireylerden oluşan bir grup, çok farklı bir deneyim kazandırarak bu yaraların iyileşmesine yardımcı olabilir. Güvenli bir ortamda destek alabilmek, duyguları ifade edebilmek ve kırılganlığını paylaşabilmek yaşamdaki zorluklarla baş edebilmede güçlü bir araçtır.

Grup terapi için bir ücret ödeyecek miyim?

Ön görüşmeyi yapana kadar bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Seans ücreti kişi başına 50 TL’dir. Ön görüşme sonrasında katılımınız kararlaştırıldığında ilk 4 haftanın ücreti olan 200 TL’yi SPoD hesabına yatırmanız ve dekontunu göndermeniz gerekiyor.

Eğer çalışmaya katılmak istiyorsanız ama mali durumunuz uygun değilse kısıtlı burstan faydalanabilir ya da her Pazar 14:30 ile 16:30 arası SPoD açılma toplantılarına ücretsiz katılabilirsiniz.

Ne süreklilikte bir katılım sağlamalıyım?

Grup dinamiğinin sağlığı ve süreç dışında kalmamanız açısından bütün seanslara katılmanız gerekiyor. Bir katılımcı en fazla üç seans kaçırabilir. Üçten fazla seans kaçıranların terapiye devam etmesine izin verilmeyecek ve kaçırılan seansların ücreti alınacak.

Psikoterapist Necib Varan kimdir?

SPoD Ruh Sağlığı Koordinatörü Necib Varan uzun yıllar İngiltere’de psikoterapist ve psikoseksüel terapist olarak hem devlet hem de vakıf kuruluşlarında görev yaptı. Erkek seks işçileri dahil çeşitli LGBTİ grupları, azınlıklar, mülteciler ve işçi kesiminden gruplar ile cinsel sağlık, cinsiyet kimliği, madde bağımlılığı, travma, depresyon vb. zihinsel sağlık konularında çalışmalar yaptı. Psikoterapinin her kesime açık olmasını savunan Varan, Tayland’da 40 yataklı bir rehabilitasyon merkezinin yöneticiliğini üç yıl boyunca sürdürdükten sonra 2014’te İstanbul’a yerleşti. Halen kendi yerinde psikoterapist olarak danışanları ile çalışmanın yanı sıra SPoD Ruh Sağlığı Koordinatörü görevini gönüllü olarak sürdürmekte.

Sorularınızı psikoterapi@spod.org.tr adresine iletebilirsiniz.

LGBTİ+ Grup Terapi’ye buradan başvurabilirsiniz.

* Bu etkinlik Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu tarafından desteklenmektedir. Fakat burada dile getirilen görüşler SPoD’a aittir. Dolayısıyla hiçbir biçimde Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu’nun resmi görüşleri olarak değerlendirilemez


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam