31/10/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Spotify’a İngilizce sayfada kayıt olurken “non-binary” ; Türkçe sayfada ise “diğer” seçeneği olduğunu biliyor muydunuz?

Spotify’a kayıt olurken: “Non-binary” mi “diğer” mi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Spotify’a İngilizce sayfada kayıt olurken “non-binary” ; Türkçe sayfada ise “diğer” seçeneği olduğunu biliyor muydunuz?​

Bugün çevrimiçi müzik platformu devlerinden Spotify’ın kayıt formunu inceleyeceğiz. Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dil seçeneği üzerinden yaptığımız incelemeye buyrun!

Türkçe kayıt formu

İsterseniz Facebook hesabınız üzerinden de kaydolabileceğiniz Spotify’ın, elle giriş yaptmanızı istediği formda istediği bilgiler oldukça az. Bu bilgiler arasında e-posta adresi, şifre ve doğum tarihinin yanı sıra isim ve cinsiyet seçenekleri var.

Spotify, isim hanesi için “İsminiz” yerine “Sana hangi isimle hitap etmeliyiz?” sorusunu soruyor. Türkçe sayfada cinsiyet seçenekleri arasında “Erkek”, “Kadın” ve “Diğer” yer alıyor.

İngilizce kayıt formu

İngilizce kayıt formunda da aynı şekilde e-posta adresi, şifre ve doğum tarihinin yanı sıra isim ve cinsiyet seçenekleri var. İsim hanesi için yine hitap edilecek ismi soran Spotify’ın cinsiyet seçenekleri Türkçe sayfaya göre farklılık gösteriyor.  

Bu seçenekler arasında “Male” (erkek), “Female” (kadın) ve “Non-binary” (ikili cinsiyet rejiminin dışında, ikilik dışında) yer alıyor.

Diğer ve non-binary aynı mı?

Türkçe sayfada yer alan “Diğer” seçeneğinin kendini kadın ya da erkek olarak tanımlamayan kişiler için eklendiği aşikar. Ancak bu bağlamda İngilizce sayfada “Other” (diğer)  yerine gördüğümüz “Non-binary” seçeneği aynı zamanda ikili cinsiyet rejimine karşı kullanıldığı için bir görünürlük ifadesi. Bu görünürlüğü maalesef Türkçe sayfada görmüyoruz; “Diğer” ifadesi bize “kadın” ve “erkek” kadar eşit yerde konumlanmamış, içinde hangi cinsiyetlerin ya da cinsiyetsizliklerin olduğunu bilmediğimiz bir grubu ucu açık bir şekilde veriyor.


Etiketler: medya
İstihdam