24/01/2011 | Yazar: KAOS GL

12 Eylül referandumunda, darbecilerin yargılanmasını engelleyen geçici 15.

Stand Açmak Bile Yasak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
12 Eylül referandumunda, darbecilerin yargılanmasını engelleyen geçici 15. maddenin kaldırılmasına rağmen, 12 Eylül’ün en önemli simgelerinden YÖK ve üniversitelere ilişkin düzenlemelerin varlığını sürdürmesi, Türkiye’nin en önemli üniversitelerinde bile soruşturma üstüne soruşturma açılmasına yol açıyor.

Ankara’da Hacettepe Üniversitesi’nde çok sayıda öğrenci ve öğretim üyesi hakkında soruşturma açıldığı ortaya çıktı. Daha önce basın açıklamalarına katılan öğrencilerin ailelerine mektup gönderilmesi ile gündeme gelen üniversitede, protesto gösterilerine katılan öğrenciler, stand açan üniversite çalışanları, polisin öğrenciyi darp etmesini engellemeye çalışan öğretim üyeleri, soruşturmaya hedef oldu. Üniversitede, satranç ve dağcılık gibi sosyal faaliyetler için bile stand açmak yasaklandı.

Sert kurallara uymayanlar hakkında soruşturma açan üniversite yönetimi, bu soruşturmaları protesto edenleri, bu konularda basın açıklaması yapanları da soruşturmaya başlıyor. Soruşturma zinciri ise geçen yıl, 69 öğrencinin gözaltına alındığı eylemle başladı. Üniversitede, o günden bu yana gelişmeler şöyle:

‘Yasaksız üniversite’ kampanyası
* Üniversitenin Beytepe Kampüsü’nde düzenlenen bir açılışa katılan üniversite yönetiminin protesto edilmesi üzerine, yetkililer, 2009’daki eylemi anımsatarak, “128 kişi katılmıştı hepsi fişlendi” sözleriyle protestocuları uyardı. Öğrenciler hakkında açılan soruşturmalara karşı Eğitim-Sen Hacettepe Üniversitesi İşyeri Temsilciliği, “öğrencime dokunma” başlıklı bir açıklama yayımladı. Üniversite çalışanlarının da desteklediği 100’e yakın öğrenci, “Susmayacağız” sloganıyla rektörlüğe yürüdü.
*2010-2011 yılı için konulan stand açma yasağını protesto için stand kuran öğrencilere karşı, kampüse 300 çevik kuvvet polisi davet edildi. Bunu protesto eden Eğitim-Sen de kampusta stand açtı. Bu süreçte 20’ye yakın idari ve 2 akademik personele soruşturma açıldı. Basın açıklamasına katılan idari personele “mesai saatinde görev başında bulunmamak”; kimliğini göstermemekte ısrar eden sivil polisin öğrenciyi darp etmesini engellemeye çalışan araştırma görevlilerine  “polisin görevini yapmasını engellemek” iddialarıyla üniversite tarafından soruşturma açıldı.
*Eğitim-Sen, bunun üzerine, “yasaksız üniversite” sloganıyla kampanya başlattı. İmza kampanyası açıldı.
*Özgür Beytepe İnisiyatifi’nin düzenlediği Beytepe’de ‘Özgürlük Günleri’ kapsamında gerçekleştirilen “Üniversiteler ve Özgürlükler” konulu panele katılmak üzere Beytepe Yerleşkesi’ne gelen Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç’ı özel güvenlik birimleri kapıdan sokmamaya çalıştı. Bu engellemeye rağmen yerleşkeye giren Kılıç’ın bulunduğu araca özel güvenlik birimleri yumruk ve tekmelerle saldırdı.  

Yabancı öğrenci giremez
*Uluslararası İlişkiler Topluluğu’nun düzenlediği Üniversiteler Arası Açık Forum’a katılmak ve burada çeşitli sunumlar yapmak üzere farklı üniversitelerden gelen öğrenciler, Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Kayıran’ın talimatı gereği özel güvenlik birimleri tarafından yerleşke kapısında engellendi. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nin öğretim üyelerinin bizzat kapıya gelerek, öğrencilerin davetli olduğunu ve bütün sorumluluğun bu öğretim üyeleri tarafından üstlenildiğini anlatmalarına rağmen ‘yabancı’ öğrencilerin içeri alınmaması yönündeki direnç sürdü. Uzun çabalar ve ısrarlar sonucu ancak altı öğrenci içeriye alınabildi.
*Son olarak, Eğitim-Sen üyesi iki çalışan hakkında, yürüttükleri sendikal faaliyet gerekçe gösterilerek soruşturma açıldı. Biri Eğitim-Sen işyeri temsilcisi olmak üzere, yedi eğitim emekçisi el ilanları dağıtmakla suçlandı. Resmi yazıda, soruşturulanlar için “sanık” ifadesi kullanıldı.
*Öğrencilerin satranç veya dağcılık gibi sosyal faaliyetleri yürütecekleri topluluklardan, eğlence amaçlı yapılacak bir organizasyonun biletlerinin satışına kadar hiçbir “masa”nın açılmasına izin verilmiyor.
Eğitim Sen, sadece güz döneminde 30’a yakın Eğitim-Sen’li çalışan hakkında soruşturma açıldığını belirtti.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam