21/05/2012 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’deki temasları çerçevesinde, Ankara’da bazı sivil toplum örgütleri ile de bir araya gelen AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stephan Füle, eleştiri yağmuruna tutuldu.

STK’ler Füle’ye Türkiye’deki İhlalleri Anlattı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye’deki temasları çerçevesinde, Ankara’da bazı sivil toplum örgütleri ile de bir araya gelen AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stephan Füle, eleştiri yağmuruna tutuldu. Füle’ye en güçlü eleştiri, AB’nin Türkiye’deki basın özgürlüğüne ilişkin tutumu konusunda geldi. Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, “Başbakan, gazetecileri açıktan tehdit ediyor. Son Bekir Coşkun olayında görüldü. Gazete yazarını, ‘Bu adamın kaleminden pislik akıyor’ diye suçladı. Paşaları dava açmaya çağırdı. Demokratik anlayışta yeri olmayan tutumlar bunlar” dedi.

‘İlişkiler bozuluyor’

Füle, Ankara temasları çerçevesinde son olarak Hilton Oteli’nde bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile yaklaşık 2 saat süren bir toplantı yaptı. Füle, toplantının başında Türkiye ve AB’nin kredibilite kaybından dolayı ilişkilerinin bozulmakta olduğunu söyledi ve “Bunu iyileştirmeye yönelik politik gündem yaratma amacını taşıyoruz” dedi.

Eşcinseller adına toplantıya katılan LGBT (LEzbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) örgütlerinden, Kaos GL temsilcisi Ali Erol ve Pembe Hayat temsilcisi Elçin Kurbanoğlu, hükümetin uygulamalarını gündeme taşıyıp, “Bırakın örgütlenmeyi, sokakta yürüme, yaşama hakkımız bile yok” dedi.

Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar ise Uludere’yi gündeme getirdi. Uludere olayının üzerinden yaklaşık 5 ay geçtiğini dile getiren Aktar, “34 vatandaşımız öldürüldü ama hiçbir kişinin ifadesi alınmadı. Avukat olarak yaptığım hemen her konuşma nedeniyle ifadeye çağrılıyorum, davalar açılıyor” diyerek tepkisini ortaya koydu.

Alevi örgütleri adına konuşan Ercan Geçmez, cemevlerini, zorunlu din derslerini gündeme taşıdı ve bu konuda hükümetin adım atmadığını söyledi. Geçmez, “Diyanet’in kaldırılması gerekiyor, ama hiçbir adım atılmadı. Kaldırılmasa bile her mezhebe eşit mesafede olması gerekiyor” görüşünü dile getirdi.

DİSK adına söz alan Metin Ebetürk, hükümetin yeni bir iş yasası tasarısı getirdiğini anlatın, “Sendikal haklar daha da kısıtlanıyor. İleri değil, geriye gidiş getiriliyor” diye konuştu.

‘Sıkıntılar sürüyor’

Güneydoğdu’da boşaltılan köylere ilişkin olarak Göç-Der adına Mersin’den gelerek toplantıya katılan Selahaddin Genç de “Zorla köy boşaltmaları nedeniyle yerlerinden edilenlerin sıkıntıları aynen duruyor. Hiçbir adım yok” diyerek hükümeti eleştirdi.

Edirne Roman Derneği’nin temsilcisi de “Bizi yerleşim bölgelerimizden, evlerimizden uzak yerlere sürüyorlar, bu çok ciddi bir sorun” diyerek hükümeti uygulamalarından duydukları rahatsızlıkları dile getirdi.

Kadın Dayanışması’ndan Nazik Işık ise kadına şiddet konusunu gündeme taşıdı ve “Bu konuda hiçbir adım atılmıyor, günde ortalama beş kadın öldürülüyor” diye konuştu.

‘Fazla güvendiniz’

ÇGD Başkanı Abakay, “Siz bu hükümete fazla güvendiniz. AKP demokratikleşme konusunda samimi olmadı. Siz de biliyorsunuz ki, Türkiye’de 90’dan fazla gazeteci cezaevlerinde, gazeteci-yazarlarla ilgili mahkemelerde açılan ve devam eden dava sayısı 10 bine yaklaştı” dedi. Başbakan’ın gazetecileri açıktan tehdit ettiğini dile getiren Abakay, “Son Bekir Coşkun olayında görüldü. Gazete yazarını, ‘Bu adamın kaleminden pislik akıyor’ diye suçladı. Paşaları dava açmaya çağırdı” görüşünü dile getirdi.

Füle de, Abakay’ın bu sözlerine karşılık olarak “Heyecanınızı anlıyorum, durumu da biliyoruz, bu konuda da her şeyden önce yetkilileri uyarıyoruz” yanıtını verdi. (Cumhuriyet)


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam