05/10/2015 | Yazar: Kaos GL

Studio-X Istanbul, Tayfun Serttaş’ın ‘Le Musée d’Histoire Naturelle de Constantinople’ başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. Serginin adı aynı zamanda Osmanlı’nın ilk doğa tarihi müzesinin adı.

Studio-X Istanbul, Tayfun Serttaş’ın ‘Le Musée d'Histoire Naturelle de Constantinople’ başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. Serginin adı aynı zamanda Osmanlı'nın ilk doğa tarihi müzesinin adı.

Sergide ‘Le Musée d'Histoire Naturelle de Constantinople’  müzesinin koleksiyonuna benzer eserler sergileniyor. Dondurulmuş, doldurulmuş hayvanlar, ansiklopedik doğa tarihi fotoğrafları, resimler.... Serttaş, segisinde İstanbul'un kamuya açık ilk doğa tarihi müzesini araştırmaya ve o gün bu müzenin kuruluş hikâyesinden bugünkü hayata gönderme yapıyor.


Sergi, şu cümlelerle izleyicisini çağırıyor: “Fransız Aydınlanması’nın öncüleri ve ilk ansiklopedistlerin büyük iddiası, her şeyin sınıflanabilir olduğuna dair katıksız inançları ve bu yeni akılcılığı bilim, sanat, estetik ve tabiat gibi farklı alanlarda etkin kılmaktı. Bu çaba 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren kolonyalizmin ivme kazanmasıyla, insanlar da dâhil doğada yer alan canlı ve cansız bütün varlıkların sınıflandırılması, kıyaslanması, konumlandırılması ve nihayetinde baştan tanımlanması ihtiyacını doğurdu. Böylelikle, bir önceki dönemin sıra dışı ve nadir olan her şeyi toplama/koruma/gösterme tutkusundan doğan karmaşık seçkinciliğine tezat, çok daha sistematik temsillerin makul sayıldığı yeni bir anlayışa geçildi. İnsanın karşısına belli bir tasnif ve kronolojik düzen içinde yer küredeki tüm varlıkları seren doğa tarihi müzeleri, gözlem sonucu kendi algısını yaratmakla yükümlü sayılan insanın aynı zamanda dünyaya - doğaya - karşı özneye dönüşmesinin evrensel sahneleriydi artık...”

Ne zaman? 18 Eylül – 13 Kasım 2015

Nerede? Studio-X Istanbul, Meclis-i Mebusan Caddesi 35A -İstanbul
 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam