17/04/2024 | Yazar: Oğulcan Özgenç

Bornova Sokak’ta trans kadınlara yönelik saldırıların ardından gözaltına alınan 6 kişi serbest bırakıldı. Saldırıların ardından dosyada ismi geçen 9 kişiden birisinin kimlik tespitinin yapılamadığı, bir kişinin ise firari olduğu ortaya çıktı.

“Şu an Bornova Sokak’taki herkes tetikte” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

10 Nisan Çarşamba günü İzmir’in Konak ilçesine bağlı Bornova Sokak’ta bir trans kadını darp eden ve gasp eden, ardından Sokak’taki trans kadınların evlerine saldıran 6 kişi geçtiğimiz günlerde gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 6 kişi, serbest bırakıldı. 20 Kasım Trans+ İnisiyatifi’nden Avukat Zeynep Yavuz, olayların ardından açılan dosya hakkındaki detayları KaosGL.org’a anlattı.

Yavuz, dosyada 9 kişinin isminin geçtiğini söyledi:

“Dosyada ismi geçen 9 kişi var. 5’i çocuk, 4’ü yetişkin. Yetişkinlerden biri firari ama kimlik tespiti var. Birinin ise kimlik tespiti yapılamadı. Gözaltına alınan kişilerin verdiği ifadelerin çoğunda kimlik tespiti yapılamayan kişinin yağma yaptığına dair ifadeler yer alıyor. Yani asıl yağmanın onun tarafından yapıldığı söyleniyor. Saldırıya uğrayan trans kadınlar ise videolara dayanan beyanlarına göre yağma olayının adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 2 kişi tarafından yapıldığını söylüyor.”

4’ü adli kontrol şartıyla olmak üzere 6 kişinin mevcut durumda serbest bırakıldığını ve dosyada herhangi bir tutukluluk hali olmadığını belirten Yavuz, serbest bırakılan kişilerin Bornova Sokak’ta yapılan saldırılara ilişkin sosyal medyada paylaşılan haberlerin altına korkutmaya yönelik yorumlar yaptığını ifade etti:

“Bu kişiler, yayılan haberlerin altına “tekrar yaparız” gibi ifadeler kullanıyor. Korkutmaya yönelik yorumlar atıyorlar. Bu saldırının birden fazla defa olabileceği anlamına geliyor. Şu an Bornova Sokak’taki herkes tetikte. Sürekli böyleydi ama şu an ekstra bir tedirginlik mevcut.”

Ne olmuştu?

10 Nisan Çarşamba günü İzmir’in Konak ilçesine bağlı Bornova Sokak ve çevresinde bir grup, trans kadınlara saldırdı.

Yaşananların kameralara yansıdığı olaylarda bir trans kadın, saldırgan grup tarafından darp edilirken telefonu ve cüzdanı da gasp edildi. Grup, daha sonra Bornova Sokak’ta yaşayan trans kadınlarının evlerine taş atarak saldırdı.

20 Kasım Trans+ İnisiyatifi’nden Ani yaşananları şöyle anlatmıştı:

“Evlere saldırma olayı planlı ve örgütlü bir olay. Sara nöbeti geçiren bir adama yardım eden trans kadınların adamı öldürdüğünü sanmışlar. Büyük bir arbede çıktı. Kızlar da önünü alamayacağını anladığında evlerine çekildi. Herkes sokağa bir saldırı yapılacağını anladı. Kızlar evlerine çekilince sokakta saldırmak için trans kadınlar aradılar. Açelya da her zaman gittiğimiz kuaförden çıkarken saldırıya uğruyor ve gasp ediliyor.”

Bornova Sokak’ta yaşayan Helin ise şu ifadeleri kullanmıştı:

“Normalde bekçilerin saat 9’da sokakta olması lazım. Ama hiçbiri yoktu. Bekçiler, olduğu zaman da bir noktada duruyorlar ve ara sokaklarda ne olduğundan haberleri bile olmuyor. Saldırgan gruplar da bekçi olan yerlere girmiyor ve ara sokaklara girerek oradaki translara saldırıyor. O gün de birisi sokakta sara nöbeti geçirmiş, kızlar da adama yardım etmeye çalışmış. Sokağa giren erkekler de kadınlara saldırmış. Polis 15-20 dakika sonra geldi ama olan oldu. Bu sorunlarla sık sık karşılaşıyoruz. Toplu çalışan kızların evleri hep taşlanıyor. Bekçiler çok etkisiz kalıyor. Ben kendi sokağıma tek kaldım. Sokağa çıkmaya korkuyorum çünkü benim olduğum sokakta bekçi yok. İki gecedir köpeğimi sokağa çıkaramadım. Kolluk ve bekçiler görevini yerine getirse bunları konuşmuyor olacaktık.”

"Gözaltına alınan şahısların serbest bırakılmasını kabul etmiyoruz"

Gözaltına alınanların serbest bırakılmasının ardından 20 Kasım Trans+ İnisiyatifi sosyal medya hesabından bir açıklama yayınladı:

"10 Nisan 2024 tarihinde Bornova Sokak'ta trans kadın arkadaşımıza vahşice saldırıp gasp eden kişilerin savcının tutuklama talebine rağmen serbest bırakılmalarını kabul etmiyoruz. Yapılan transfobik saldırı karşısında susmuyoruz!

Apartman girişinde bir kişiyi baygın şekilde yüzü kan içerisinde gördüklerini ve buna trans kadınların sebep olduğunu iddia eden 10-15 kişilik bir erkek grubu trans kadın arkadaşımıza saldırdı ve telefonuyla çantasını gasp ettiler. Trans kadınların yaşadıkları evlere saldırdılar.

Bu saldırıda tespit edilip gözaltına alınan reşit olmayan M.V.B, U.R.B, Y.S., H.Ö. ve M.A.D. ile diğer şüpheliler H.Ö. ve Y.İ. gözaltına alındılar. 12.04.2024 tarihinde M.A.D. isimli çocuk şahıs gözaltına alındıktan sonra savcı talimatıyla aileye teslim edildi ve ifadesi sonraya bırakıldı. 13.04.2024 tarihinde diğer suçlu çocuklar ve şüpheliler gözaltına alındı.

Ardından yaşı büyük olan iki şüpheli savcılıktan serbest kalmış, yaşları küçük olanlar ise İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın haklarındaki tutuklama talebini reddetmesiyle şahıslar adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. Dosya kapsamında; kimliği tespit edilemeyen, beyanlara göre ismi V.Ö. olan ve kimliği tespit edilip hala firar olan Ş. K. olmak üzere toplam dokuz saldırganın adı bulunmaktadır.

Gözaltına alınan şahısların serbest bırakılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Kamera görüntülerinde açıkça belli olan diğer şahısların da derhal yakalanmasını istiyoruz. Suçlular yakalanıp cezalarını çekmeden bu işin peşini bırakmayacağız.

Bornova Sokak bizimdir. Yaşam alanlarımızdan kirli ellerinizi çekin. Öfkemizle, dayanışmamızla, gücümüzle var olmaya ve sizlere boyun eğmemeye devam edeceğiz."


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, kent hakkı, barınma
İstihdam