21/03/2012 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL, yaklaşık 4 yıldır düzenli olarak medyayı izliyor ve kaosgl.org web sitesinden kamuoyu ile paylaşıyor. Raporlar her yıl kitaplaştırılıyor. Kitaplara Kaos GL’den ulaşabilirsiniz.

Şubat 2012 Medya Raporu Yayınlandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL, yaklaşık 4 yıldır düzenli olarak medyayı izliyor ve kaosgl.org web sitesinden kamuoyu ile paylaşıyor. Raporlar her yıl kitaplaştırılıyor. Kitaplara Kaos GL’den ulaşabilirsiniz.  İşte Şubat Ayı Raporu:
 
Şubat ayında içerisinde “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin geçtiği 243 adet haber taradık. Haberlerin 30 adeti yerel gazete ve 16 tanesi dergide yer aldı. 134 tanesi “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin yer aldığı haberler, 109 tanesi ise LGBTT bireyleri ilgilendiren doğrudan eşcinsellik üzerine yazılmış haberlerdir. Şubat ayında eklere ise 5 adet manşet bulunmaktadır. 71 adet köşe yazısı, 90 adet haber, 32 kültür/sanat haberi, geri kalanını ise (45) magazin haberi yapılmıştır.
 
Haber içeriklerine baktığımızda sadece 74 haber insan haklarına duyarlıdır ve bu haberlerin 41 tanesinde LGBT örgütlerin açıklamalarına ve uzmanların görüşlerine yer verilmiştir. 30 haber homofobik,48 haberde kullanılan dil yanlıştır.
 
Rupert Everett Zenne Filmi için İf İstanbul Bağımsız Filmler Festivalindeydi.
Zenne filmi için İf İstanbul Uluslararası film festivaline katılan ünlü aktör Rupert Everett açık kimliği ile yaşıyor, Rupert Everett’in İf’e katılımı gazetelerde şöyle başlıklarla duyuruldu. “Rupert Everett, Zenne’yi sunacak”-HaberTürk (1 Şubat 2012) haber içeriğinde Everett’in eşcinsel haklarıyla verdiği mücadele ile tanındığı söylenmiş ve ödülün nedeninin herkesin korkusuzca kendisi olabileceği bir dünyaya sinema yoluyla verdiği katkı nedeniyle ödüllendirileceği haberde geçmiştir. Aynı tarihte Hürriyet gazetesi “Zenne’yi Everett sunacak” başlığıyla verdiği haberde sadece Zenne’nin de içinde olduğu festivale Rupert’in katılımını haber vermiştir. 3 Mart tarihinde Günboyu gazetesi “Rupert Everett, Zenne için Türkiye’ye gelecek “ başlıyla duyurmuştur. Rupert’in ödül esnasında yaptığı açıklamayı 28 Şubat tarihinde Taraf gazetesi “İf İstanbul Rupert Everett’la veda etti” başlığıyla verdi. 26 Şubat tarihinde Hürriyet Pazar’da ise “Gay Aktör Sözünü sakınmadı” başlığıyla uzunca bir söyleşiye yer verildi, Ahmet Yıldız Cinayeti de bu söyleşide konu edilmiştir.
 
“Benim Çocuğum” Yola Çıktı
LGBT bireylerin anne babalarının içinde yer aldığı proje olan ve yönetmen Can Candan tarafından çekilen uzun metrajlı "Benim Çocuğum"  uzun metrajlı bir belgesel film. Belgesele Kaos GL web sitesinde 1 Şubat ve 7 Şubat arasında 3 adet ayrı haberle yer verildi. “Benim Çocuğum ve Otobüsün yolları kesişti” “Zenne’de Benim Çocuğum” “Benim Çocuğum’un Çekimleri Başladı”. Sinema Dergisinde “Bu filmler desteğinizi bekliyor” başlığıyla Cumhuriyet gazetesinde 3 Şubat tarihinde “Otobüs bu kez ’Benim Çocuğum’ için yolda” başlığıyla verildi. Ayrıca Taraf gazetesinde Esmeray’ın köşe yazısında yine yer aldı.
 
Şubat Ayında İzmir’de Baki Koşar Nefret Suçlarıyla Mücadele Haftasını Takip ettik.
 
Özgür Gündem gazetesi 26 Şubat tarihinde Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’nin gerçekleştirdiği “Baki Koşar Nefret Suçlarıyla Mücadele Haftası”nı ve Yürüyüşü insan haklarına duyarlı bir biçimde haber yaptı. Kaos GL sitesi de yerel muhabir ağında eğitim alan muhabirleri sayesinde Baki Koşar etkinliklerini takip etti.
 
Kaos GL Şubat Ayında Medya’da yer aldı.
 
Homofobi Karşıtı Buluşma Haberi
Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında Kaos GL’nin sanat etkinliklerinin çağrısı Gündem gazetesinde yer aldı.1 Şubatta “Kaos GL’den sanatçılara Çağrı” başlığıyla verilen haberde “Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında, Marttan Mayısa gerçekleştireceği sanat etkinlikleri için Kaos GL sanatçılara çağrı yaptı. Homofobiye Karşı Sanat Programı için yapılan “SINIRI AŞMAK” başlıklı çağrıda, amaçlananın, “dilde, bedende, mekânda ve dünyanın yüzünde sınırın hem ceberut varlığını deşifre etmek hem de sınırlayan mantığın hiçbir zaman o kadar da kesin olmadığını açığa vurmak” olduğu belirtildi” aynı zamanda bu haber Kaos GL web sitesinden alındı.
 
Ferman Onlarınsa Ülke bizimdir
Nefret Suçları Yasa Kampanyası Platformu, Ankara’da siyasi parti ve komisyon görüşmeleri dahilinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüştü. Bu platform içerisinde Pembe Hayat ve Kaos GL temsilcileri de vardı. Yeni Çağ Gazetesi 9 Şubat tarihinde “Ferman Onlarınsa Ülke bizimdir” başlığıyla bu haberi duyurdu ve örgütlerin isimlerine haberde yer verdi.
 
Gerçek GL-Kaos
Yurt gazetesi 10 Şubat tarihinde İngiltere’de eşcinsel ebeveynler arasında bir velayet davasını ve boşanma haberini “Gerçek GL Kaos” başlığı atarak duyurdu. Haber içeriğinde gazetenin kendisine “marjinal” gelen bir haberi derneğimizin ismi ile bağdaşlaştırarak vermiştir. Azhaber sitesi de aynen haberi aktarmıştır Bu haberi aşağıda görebiliriz.
 
Türkiye’de Eşcinsel Evlilik Haberi
22 Ocak’ta Taraf gazetesindeki “İki Damat AİHM yolunda” haberinden sonra Aras Güngör ve Barış Sulu’nun yasal olarak evlenememe haberi Hürriyet gazetesinde ve bianet’te de yer aldı. Pembe Hayat ve Kaos GL aktivistleri Aras Güngör ve Barış Sulu evlenmek için sekiz aydır mücadele ediyorlar. Hürriyet gazetesinden: “Aras trans erkek, Barış ise gey. Biri pembe, biri mavi kimlik sahibi.” ‘LGBT’ler için yasal eşitlik istiyoruz’ açıklamalarıyla gündeme gelen Aras ve Barış 12 Şubat tarihinde Hürriyet Pazar ekine bir söyleşi verdiler. Haber manşetten “Karışık Bir Durum” başlığıyla duyuruldu. İç sayfada “Türkiye bu Duruma Hazır mısın?” Bir Kadın, Bir Erkek ve bir Gay evliliği” ara başlıklarıyla verildi. 14 Şubat Sevgililer Günü’nde ise Aras ve Barış’ın Türkiye’deki ilk yasal eşcinsel evlilik girişimleri bianet sitesinde Çiçek Tahaoğlu’nun hazırladığı “Aşkın Cinsiyeti Olmaz” başlığıyla yayınlandı. Bu haberi Kaos GL web sitesi de yayınlamıştır.
 
Kaos GL Ocak ayı Medya Raporu ve çeşitli haberler
Ocak ayı medya raporumuz 20 Şubat tarihinde bianet haber sitesinde “Ocak medyasında 357 kez LGBT’ler” 21 Şubat tarihinde ise Gündem gazetesinde “LGBT Bireyler ve Medya” başlıklarıyla haber yapıldı.
 
Televizyon Reklamlarında Hegemonik Erkekliğin Yeniden Üretimi: Baştan Çıkaran Erkeğin Reklam Görünümleri üzerine yazısı ile Media Cat dergisinde Doç. Dr Billur Ülger’in yazısında “hegomonik olmayan(örneğin Homoseksüellik)” örneği verilmiş. Makale cinsiyet rollerini ve hegomonik erkekliği sorgulasa da “homoseksüel” terimi ifadesi gereği yazının içinde sırıtmıştır. Homoseksüel kavramını bugün eşcinsel örgütler olarak hastalığa işaret ettiği gerekçesiyle kullanmıyoruz.
 
Türkiye’de LGBT bireyler, Nefret Suçları, Anayasa, Yasa Tasarıları medya’nın gözüyle!
Şalom Gazetesi 1 Şubat tarihinde “Nefret Suçları yasasını” konu eden bir haber hazırlamış ve bu haberde hem uzmanlara hem de örgütlerden görüşlere yer vermiştir. Özellikle LGBT bireylere yönelik bir haber değildir, kapsamlı bir biçimde ele alınan haberde LGBT bireylerin de nefret suçlarının “en gözde” mağdurları olduğu alınan görüşlerin içerisinde belirtilmiştir. Yine Radikal gazetesinin 9 Şubat tarihli “Nefret Suçu Hemen Yasallaşsın” başlıklı haberde uzman görüşlerinden görüş alınarak ve “Nefret Suçları Kampanyasını” tanıtılarak hazırlanmıştır.
 
6 Şubat tarihinde Aydınlık gazetesinde Anayasa Komisyonu’nun gizlilik kararı aldığı açıklanmış ve bugüne kadar görüş alınan kurumları sayarken LGBT örgütleri de atlanmamıştır. Fakat aynı gün “Yeni Anayasalılardan İnce Taktik” başlıklı haberde ‘Yeni Anayasa’cılardan ince taktik: “Komisyon Üzerinde STK Baskısı Kurarak Sonuç Alma Çabası” “Adı sanı olmayan STK’lar” başlıklarıyla birlikte “AKP’nin ‘yeni anayasa’yı kabul ettirmek için ‘naylon’ bazı dernek ve kuruluşları harekete geçirerek, Anayasa Uzlaşma Komisyon üyelerini baskı altına alarak etkilemeye çalıştığı belirtiliyor. İktidar, Denge Demokrat Platformu, Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği, Nefret Suçları Yasa Platformu gibi STK’lardan destek bekliyor” cümleleri haber içeriğinde geçiyor.
 
Yine 6 Şubat tarihinde şimdi ismi değiştirilen şiddet tasarısıyla ilgili olarak Özgür Gündem gazetesinde Kadın Dayanışma Vakfından Gülsen Ülker’e mikrofon tutulmuş ve haberde “Tasarıda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibarelerinin eksik olduğu”nun altı çizilerek üst başlıkla verilmiştir.
 
CHP tüzük kurultayı öncesinde bir araya gelerek beklentileri ve görüşleri değerlendirmişti. Hürriyet gazetesi 14 Şubat tarihinde “Tüzüğe Cinsel Kimlik Ayarı” başlıklı haberinde kurultayda önerileri yazmıştır
 
6 Şubatta öne çıkan bir diğer haberde Milliyet gazetesinden. “Türkiye’de Eşcinsellere Hiddetli Sansür Var” başlıklı haber İngiliz ekonomi gazetesinden alınma. Haberin içeriğinde “Aliye Kavaf’ın eşcinselliği“hastalık” olarak tanımlaması, İdris Naim Şahin’in eşcinselliği onursuzluğun, ahlaksızlığın ve insanlık dışı bir durumların örneği olarak vermesi” yer alıyor.
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi homofobik ve transfobik nefret söyleminin ifade özgürlüğü kapsamına girmediğine hükmetti. Bu haber ilk önce 16 Şubat tarihinde Kaos GL web sitesinde ertesi günde (17 Şubat) Cumhuriyet gazetesinde yer aldı. Kaos GL web sitesinde başlık “AİHM’den Nefret Söylemiyle İlgili Tarihi Karar” Cumhuriyet’te ise “AİHM’den Tarihi Karar” başlıklarıyla duyuruldu. Açılan davada bahsi geçen el ilanları eşcinselliği “sapkın bir cinsel eğilim” olarak tanımlıyor ve “toplumun temeli için ahlaki yıkıcı etkileri olduğunu” savunuyor. El ilanlarında geçen iddialar arasında eşcinselliğin HIV ve AIDS’in yaygınlaşmasından sorumlu olduğu ve “eşcinsel lobi”nin pedofiliyi hafife almaya çalıştığı da var. Mahkeme bu cümlelerin doğrudan bir nefret suçuna çağrıda bulunmasa da ciddi ve önyargılı iddialar ortaya attığını onayladı. Mahkeme cinsel yönelim temelli ayrımcılığın “ırk, köken ya da renk” temelli ayrımcılık kadar ciddi olduğunu vurguladı.
 
60 sivil toplum örgütü, nefret suçlarına ilişkin yasal düzenleme gereksinimini Meclis ve kamuoyu gündemine getirmek üzere Nefret Suçları Yasa Kampanyası Platformu oluşturuldu. “Sen de başkasın nefret etme” kampanyası ve platform ile ilgili Agos gazetesi 10 Şubat tarihinde röportajlar yayınladı. Bu röportajlarda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini de sordu. yine Şalom gazetesi 4 Şubatta Cengiz Aktar ile bir röportaj yaptı.20 Şubat tarihinde Haber Türk gazetesi platform sözcüsü Yasemin İnceoğlu ile bir röportaj gerçekleştirdi. Bu söyleşide “Dünya sağlık örgütü Eşcinselliği 1990’dan beri Hastalık Olarak Saymıyor” ara başlık olarak kullanılmıştır. Yine Radikal gazetesinde Neval Oğan Balkız’ın 15 Şubat tarihinde “Nefret Söylemi Siyasetin Diline de Bulaştı” isimli köşesinde de Nefret suçları kaleme alınmış ve cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadeleri de yazıda geçmiştir.
 
13 Şubat tarihinde Milli Gazete “Bir Nesil Böyle mi Yetişecek” haberinde Nilüfer Kuyaş’ın Ada’daki Ev kitabı haber yapılmış. Başlığına “hem pornografi, hem müstehcenlik, hem sapıklık, hem de isyan var bu nasıl kitap!” başlığı atılarak hemen altındaki spot cümlesinde “eşcinsellik övülüyorken nikah aşağılanıyor” ifadeleri kullanılmış.
 
CHP İstanbul milletvekili Melda Onur İçişleri Bakan İdris Naim Şahin’in yanıtlaması istemiyle kamuoyunda“Bonus Sistemi” olarak bilinen polis puan cetveli uygulamasını sordu. Kaos GL web sitesi 18 Şubat tarihinde BirGün gazetesi 19 Şubat tarihinde bu soru önergesini haberleştirdi.
 
Dünya Gündemi ve Evlilik Haberleri
Kıbrıs’ın kuzeyinde, cezaevinde bulunan iki yetişkin erkek aleyhine cinsel ilişkiye girdikleri gerekçesiyle ceza davası açılması YKP-Fem tarafından kınandı. Kıbrıs’ın güneyinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gidilmesinin ardından 2002 yılında yürürlükten kaldırılan bu madde, adanın kuzeyinde bir sene içerisinde üçüncü kez uygulanıyor. Bu Açıklamayı 2 Şubat tarihinde Afrika (Kıbrıs) gazetesi haber yaptı. Star Kıbrıs Gazetesi de 5 Şubat tarihinde İlga’nın raporunu yayınladı. 3 Şubat tarihinde Halkın sesi gazetesi yayınladı.
 
Fransa’da iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP), eşcinseller aleyhinde konuşan bir milletvekilini partiden ihraç edecek. UMP merkez yürütme kurulu, “Eşcinsel olmak için narsist olmak gerekir’’ diyen Chistian Vanneste isimli milletvekilini şiddetle kınadı ve gelecek toplantı sonunda partiden ihraç etme kararı aldı. Bu konuya ilişkin 16 Şubat Akşam gazetesi “Fransız vekili Eşcinsel Düşmanlığı yaktı” HaberTürk gazetesi “Gay Karşıtı vekil Atılıyor” Hürriyet gazetesi “İnkârcı vekil Partiden Atıldı” başlıklarıyla duyurdu.
 
Kaliforniya Temyiz Mahkemesi eşcinsel evlilik yasağını yasaya aykırı bularak eşcinsel evliliklerin yolunu açtı. Bu haber 9 Şubat tarihinde Akşam “Eşitlik Kazandı” Cumhuriyet ve Günboyu “ABD’de eşcinselleri sevindiren karar” Milliyet “Eşcinsel evlilik vatandaşlık hakkıdır” ve Taraf ‘ta “Eşcinsel evlilik yasağına iptal” başlıklarıyla yer aldı.
 
Avustralya’da İşçi Partisi ve Yeşiller Partisi de eşcinsel evlilikler için yasa teklifi sundular. Bu haber Taraf gazetesinde “Gay Evlilik için Yasa Teklifi Yarışı” başlığıyla 14 Şubatta yayınlandı.
 
ABD’nin Washington eyaletinde Vali, eşcinsel evliliğe izin veren yasayı onayladı.
 
Washington eyaleti Valisi Chris Gregoire, eyalette eşcinsel evliliğe izin veren yasayı imzalayarak, eşcinsel çiftlere bundan böyle ayrımcılık yapılmayacağı, eşit muamele edileceği için gurur duyduğunu söyledi. Yasa, eyalette 7 Haziran’da yürürlüğe girecek.
Türkiye medyasında “Washington’dan Gay Evliliğe Yeşil Işık” Taraf, “Washington’lu eşcinseller de evlenebilecek” Akşam 15 Şubat, “Washington da eşcinsel evliliğe yeşil ışık yaktı” HaberTürk 15 Şubat
 
Esmeray Taraf gazetesinde Cadının Bohçası isimli Köşesinde LGBT hareketin nabzını tutarak haberleri ve olayları yorumluyor
 
Taraf gazetesinin feminist köşe yazarı Esmeray 8 Şubat, 15 Şubat ve 22 Şubat tarihlerinde “Cadının Bohçası” isimli köşesinde sansür, nefret suçları, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği üzerine her ay olduğu gibi insan haklarına duyarlı ve LGBT hareketin nabzını tutan haberleri köşesinde yorumlamıştır.
 
İki Farklı Şok Medya’da Kriminalize edilen LGBT Varoluşlar
 
Şok gazetesinde Dr. Figen Ökten’in hazırladığı cinsel sağlık bölümünde 22 Şubat ve 27 Şubat tarihleri arasında eşcinselliğe dair bir dizi bilgilendirici yazı yayınlandı. Bu köşede yazılanlar uzman görüşleri ve LGBT haklarına duyarlı yazılardı Türkiye’de ki yasal süreç ve durumu ortaya koyan insan haklarına duyarlı bir dizi oldu. Ama aynı tarihlerde “Gay-Çin-Çun” 22 Şubat, “Çarpık Aile” 8 Şubat, “Gay Sevgilisinin Nedimesi Olacak” 20 Şubat tarihlerinde çıkan haberler hem LGBT bireyleri kriminalize eden hem de homofobik haber örnekleriydi.
 
Aşağıdaki haberler yine LGBT ve HIV Pozitif bireyleri kriminalize etmiş homofobik haber örnekleridir:
“Sıra ben de dedi bıçakladım tahrik indirimi istiyorum” Haber Türk 1 Şubat
 “Fuhuş sinemasında AİDS paniği” Vatan 3 Şubat
“Sinema operasyonunun iki zanlısı AIDS’li çıktı” Sabah 3 Şubat
“Fuhuş sinemasından iki AİDS hastası çıktı HaberTürk 3 Şubat
“Fuhuş sinemasında AİDS paniği Yenigün” 5 Şubat
“Yine Kızılay Yine Hiv’li Kan” HaberTürk 9 Şubat
“Bunlar kadın değil travesti” HaberTürk 12 Şubat
“Travesti Ağabeye Kurşun Yağdı” Hürriyet 14 Şubat
“Ünlü Nefes Eğitmeni Nevşah Fidan Karamehmet’ten İlginç Açıklama” Sabahla Günaydın 16 Şubat
“Travesti ağabeyini tek kurşunla öldürdü” İstanbul Gazetesi-17 Şubat
“Eşcinsel rahipler, kiralık katil tutup intihar etti” Sabah-19 Şubat
“Travesti abiye infaz” Kocaeli Demokrat 20 Şubat
 
Konuyla ilgili haberler:
Ocak 2012 Medya Raporu Yayınlandı http://www.kaosgl.com/sayfa.php?id=10646
Aralık 2011 Medya Raporu Yayınlandı http://www.kaosgl.org/sayfa.php?id=10269
Kasım 2011 Medya Raporu Yayınlandı http://www.kaosgl.org/sayfa.php?id=10223
Türkiye Medyası’nda Ekim 2011 http://www.kaosgl.org/sayfa.php?id=10118
Nisan-Ağustos 2011 Arası LGBT Medya Raporu Yayınlandı http://www.kaosgl.org/sayfa.php?id=9795
Medya Mart 2011 Raporu Yayınlandı http://www.kaosgl.org/sayfa.php?id=6757  
Medya Ocak 2011 Raporu Yayınlandı http://www.kaosgl.org/sayfa.php?id=6475
 

Etiketler: medya
İstihdam