04/03/2015 | Yazar: Kaos GL

İş Cinayetleri Raporu’na göre Şubat ayında en az 81 işçi yaşamını yitirdi.

Şubat ayında en az 81 işçi yaşamını yitirdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin İş Cinayetleri Raporu’na göre Şubat ayında en az 81 işçi yaşamını yitirdi.
 
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin her ay düzenli açıkladığı İş Cinayetleri Raporu’nun Şubat ayı sonuçları açıklandı.
 
Meclisin yazılı, görsel ve dijital basından takip ederek ve emek-meslek örgütlerinin bilgilerine dayanarak hazırladığı güncel rapora göre 2015 yılının Şubat ayında en az 81 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
 
Direnişlerin ana talebi: İşçi sağlığı ve güvenlik!
 
Meclis halihazırda devam eden Enerji-Sen üyesi BEDAŞ, Gıda-İş üyesi Ülker, Nakliyat-İş üyesi Zet Farma, BATİS üyesi Bross Tekstil, Limter-İş üyesi Adore Depo ve Giyim-Sen üyesi Üniteks işçilerinin direnişinde ana talebin işçi sağlığı ve güvenliği olduğuna dikkat çekti.
 
Rapora göre en çok ölüm son aylarda olduğu gibi taşımacılık işkolunda yaşandı. Taşımacılık işkolunu belediye, genel işler ve inşaat, yol işkolları takip etti.
 
Şubat ayında yaşamını yitiren 81 emekçinin 77’si işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 2’si çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 2’si esnaflardan olmak üzere 4’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor.
 
En çok ölüm İstanbul ve Mersin’de
 
Şubat ayında trafik ve servis kazaları nedeniyle 22 işçi yaşamını yitirirken en çok ölümün yaşandığı iller İstanbul, Mersin, Ankara ve Konya oldu.
 
Samsun Havza’da koyunları otlatırken 25 metreden düşerek yaşamını yitiren 17 yaşındaki çoban Recep Kaynak tek çocuk işçi olarak raporda yer aldı.
 
İstanbul Şile’de aracıyla bariyerlere çarpan ve adı öğrenilemeyen İranlı TIR şoförü, Ankara Kazan’da cenazesi bir benzin istasyonunda bulunan Rusya asıllı TIR şoförü Sergei Khursık ve İstanbul Esenyurt’ta tankerle çarpışan işçi servisindeki adı öğrenilemeyen Suriyeli işçi üç göçmen işçi olarak raporda belirtildi.
 
Meclis’in raporu şu sözlerle son buldu:
 
“BEDAŞ, Bross Tekstil, Ülker, Adore Depo, Üniteks ve Zet Farma’da işçi sağlığı önlemleri alınsın.
 
“İşçilerin sendika seçme özgürlüğü ve iş güvencesi sağlansın.
 
“Grevler değil başta taşeronlaştırma olmak üzere her türlü güvencesiz çalıştırma biçimi yasaklansın.” 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam