04/04/2012 | Yazar: Kaos GL

Siyaset Akademisi’nin "tam anlamıyla terör yuvası" olarak nitelendiği KCK iddianamesine göre, Ersanlı ve Zarakolu’nun "suçu" akademide ders vermek; Ersanlı ayrıca "örgüt yöneticisi" olmakla suçlanıyor.

İstanbul Özel Yetkili 15. Ağır Ceza Mahkemesi 2401 sayfalık Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) iddianamesini bugün kabul etti.
 
Aralarında Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın da olduğu sanıklardan 51’i "terör örgütü yöneticiliği" iddiasıyla, 142 sanık ise örgüte üye olmak/yardım etmek suçlamalarıyla hakim karşısına çıkacak.
 
İddianamede Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ersanlı örgüt yöneticiliği ile suçlanırken, Belge Yayınları’nın sahibi Ragıp Zarakoluörgüte yardım ve yataklık yapmakla suçlanıyor.
 
Ersanlı’nın 15-22,5 yıl arasında, Zarakolu’nun ise "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 7,5-15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
 
Çevirmen Ayşe Berktay (Hacımirzaoğlu) da "örgüt üyeliği", "örgüt propagandası" ve Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefetten yargılanıyor.
 
Tutuksuz 46 sanıktan 23’ü hakkında ise yakalama kararı bulunuyor. Gazetelerdeki haberlere göre, duruşma Silivri Cezaevi Yerleşkesi içinde yer alan ve Balyoz Planı davasının görüldüğü büyük duruşma salonunda Temmuz ayı başında yapılacak.
Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen’in hazırladığı iddianamede, 147’si tutuklu 193 sanık yer alıyor.
 
İddianamede örgütün Murat Karayılan’dan sonra gelen üst düzey yöneticileri oldukları iddia edilen Ali Durç ve Kudbettin Yazbaşı da sanıklar arasında yer alıyor.
 
Bir numaralı şüpheli olarak yer alan Yazbaşı tutuklu sanıklar arasında yer alırken örgütün üst düzey yöneticilerinden Durç hakkında yakalama kararı var.
 
Beş gizli tanığın ifadesine yer verilen 2401 sayfalık iddianamede KCK’nın İstanbul’daki yönetim kadrosunun yer aldığı öne sürülüyor.
 
"Eylemdeyse örgüt üyesidir"
Prof. Dr. Ersanlı iddianamede 128. sanık olarak yer alıyor. Ersanlı’nın "PKK/KCK terör örgütünün içerisinde faaliyet yürüttüğü" öne sürülüyor.
 
Ersanlı hakkında, "Bu kapsamda PKK/KCK terör örgütünün dağ kamplarındaki silahlı militanlarına verilen örgütsel eğitimin benzerinin şehir merkezlerinde Barış ve Demokrasi Partisi tarafından açılan Siyaset Akademilerinde verildiği, şüpheli Ersanlı’nın Türkiye’deki bütün Siyaset Akademilerinin kuruluş ve işleyişinde görev alarak söz konusu akademilerin organizasyonunu sağladığı, ders verecek öğretim görevlileri temin ettiği gibi okutulacak kitaplara ilişkin olarak da yoğun gayret içerisinde olduğu" iddiaları ileri sürülüyor.
 
Siyaset Akademisi’nde "PKK/KCK’nın dağ kadrosundaki militanlarına verilen eğitime paralel bir eğitim verildiği" vurgulanıyor.
 
Savcı Çimen, iddianamede, Ersanlı’nın bir telefon görüşmesinde konuştuğu kişiye "Eylemde misin, gürültü geliyor" demesini, o kişinin, "terör örgütü içerisinden bir şahıs olduğunu ve terör örgütü lehine düzenlenen eylemleri takip ettiğini ortaya koyması" olarak değerlendirdi.
 
Delil: Açılışa katılmak!
İddianamede yayıncı Zarakolu ise 129. sırada sanık olarak yer alıyor. Zarakolu’nun terör örgütünün hiyerarşisi içerisinde yer almamakla birlikte bilerek ve isteyerek terör örgütüne yardım ettiği yazıyor.
Deliller arasında, Barış ve Demokrasi Partisi Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ile birlikte katıldığı Siyaset Akademisi açılışları da var.
 
"Masum görünüyor ama..."
Zarakolu’nun verdiği derslerle ilgili, "yalnızca eğitim faaliyeti olarak görülemez" denilen iddianamede, sınıflarda ve koridorlarda örgütün militanlarına ilişkin fotoğraflar ve Abdullah Öcalan’ın posterleri bulunduğu ifade edildi.
"Gizli tanık ve şüphelilerin ifadelerinde derslerin örgütün ideolojik eğitimi şeklinde verildiği, eğitim programının Kuzey Irak’ta bulunan kamplardan farklı olmadığı, derslerde Öcalan’ın haftalık görüşme notlarının ve örgüt yöneticilerinden Karayılan’ın notlarının okunduğu beyanı karşısında, şüpheli Zarakolu gibi araştırmacı bir şahsın yapılan yasa dışı faaliyetlerden haberdar olmadığının düşünülemez."
"Yapılan faaliyet her ne kadar ders vermek gibi insani ve masum bir faaliyet olarak gözükse de, bu eylemin terör örgütünün eleman ve lojistik ihtiyacını karşılıyor."
 
"Ayrı masada oturduysa yöneticidir"
Ayşe Bektay’ın da BDP Kadın Meclisi’yle ilgili katıldığı toplantı aleyhine delil olarak gösteriliyor.
İddianamede, Berktay ile ilgili, "PKK/KCK terör örgütünün KCK/TM İstanbul Kadın Yapılanmasının yapmış olduğu toplantıya katıldığı ve ayrı bir masada oturarak toplantıyı düzenleyen şahıslardan biri olduğu kanaati oluşturduğu, ayrıca toplantının yapıldığı salonda bölücü başı Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının bulunduğu" iddiası yer alıyor.
 
Davada tutuklu yargılananlar:
Kutbeddin Yazbaşı, Mumtas Aydeniz, Lokman Çelebi, Osman Akdağ, Abdullah Geldi, Hakim Sizgek, Kemal Aydın, Kemal Karagöz, Sami Özgen, Ahmet Demirsoy, Erdal Avcı, Cemal Bektaş, Ali İpekli, Aydemir Anli, Çiğdem Kılıçgün Uçar, Erdoğan Gündüz, Gönül Erdem, İsmail Adanmış, Mehmet Kıymaz, Menice Çelik, Pınar Tarlak, Aziz Tunç, Hüseyin Barış, Nural Doğan, Kazım Şeker, Cesim Soylu, Cihan Deniz Zarakolu, İsmail Zeybek, Tunçer Özdoğan, Ayşe Hacımirzaoğlu, İdil Aydınoğlu, Seda Aktaş, Cafer Selçuk, Şemsettin Dülek, Dursun Yıldız, Hülya Yer, Cahit Özmaya, Abdurrahman İsen, Erman Ergin, Mehmet Selim Çelik, Ülker Özadıkti, Zülküf Akay, Akgül Bozdağ, Çiçek Arıç, Fayık Taşkaya, Giyasettin Mordeniz, İbrahim Silgu, Kerim Taştan, Mehmet Baki Bingöl, Mehmet Şerif Mergen, Nahit Onat, Nazim Adıgüzel, Selma Aygün, Yüksel Gözde, Zeynal Çelik, Rıdvan Balku, Aydın Nayir, Feremez Erkan, Şeyhmus Kalkan, Hüsnü Çetin, Mehmet Bayazin, Metin Eren, Necmettin Sanamali, Songül Çelik, Süreyya Aydın, Şahnaz Akdoğan, Şeyhmus Erol, Üzeyir Akbaba, Yunus Akbaş, Yusuf Çırık, Abdulvehap Nas, Ahmet Ece, Galip Atiş, Hatice Vural, Hikmet Kaymaz, Salahattin Tekin, Abdulkadir Akdağ, Arif Yılmaz, Abdulmecit Yılmaz, Fatma Dikmen, İhsan Yıles, Muzafer Güzel, Celalettin Delibaş, Salih Deli, Abdulrızak Dağcı, Faruk Tur, Hikmet Duman, Lütfiye Gürbüz, Mehmet Tayyip Arslan, Şeyhmus Aydın, Übeyit Kutum, Ahmet Sağınç, Canşah Çelik, Eşref Yaşar, Rahmi Özer, Talip Mikailoğulları, Emine Caynak, Cuma Ali Kaya, Osman Koşut, Emine Büşra Ersanlı, Ragıp Zarakolu, Mustafa Avcı, Sevim Er, Sener Şahin, Kemal Seven, Ayşe Güney, Buşra Beste Önder, Derya Arslan, Derya Göregen, Erdal Özmaskan, Mustafa Polat, Mehmet Mesut Tanrıkulu, Hasan Özgüneş, Mulazım Özcan, Abdullah Tayboğa, Ahmet Yılmaz, Ali Edebali, Erdoğan Baysan, Hüsnü Taş, İhsan Çelik, Medeni Demirkapu, Muhsin Yenisöz, Mustafa İpek, Songül Karatağna, Zeki Elmas, Kemal Bilken, Burhanettin Toprak, Zekiye Ayik, Recep Karagül, Aleattin Güneş, Nizameddin Açıkça, Cüneyt Özil, İrfan Hülakü, Suna Varsak, Cemalettin Gördegir, Evrim Öztürk, Mehmet Cevat İnce, Yasin Yalçın, Birgül Arvas, Ömer Gölge, Nizamettin Özmen, Uğur Taşdemir, Lütfi Balbal, Ali Bicerikli, Mehmet Sıddık Kumek, Pervin Tunbul, İbrahim Etem Yıldız. (bianet)
 
* İddianamenin tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler: insan hakları
İstihdam