10/02/2021 | Yazar: Kaos GL

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği Eryaman-Esat davasının zaman aşımına karşı dayanışmaya çağırıyor.

“Suçluların cezasız kalmaması için desteğinizi bekliyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği Eryaman-Esat davasının zaman aşımına karşı dayanışmaya çağırıyor.

Dernek dün YouTube hesabından, 2006’da Ankara’da trans kadınlara saldıran çeteden dört kişinin yargılandığı Eryaman-Esat davasının zaman aşımı tehlikesine karşı uyaran bir açıklama yayımladı. Açıklamanın yanı sıra dernek bir dayanışma çağrısı da yayımladı.

Derneğin yayımladığı çağrının tamamı şöyle:

“Pembe Hayat Derneği’nin kurulmasına vesile olan ve yakında zaman aşımına uğrama tehlikesi ile karşı karşıya olan Eryaman ve Esat Olayları’nın davasıyla ilgili sizleri bilgilendirmek ve yürüteceğimiz kampanyaya dair sizlerin de desteğini alabilmek için bu maili kaleme alıyoruz.

“Nisan 2006’da Ankara’nın Eryaman mahallesinde yaşayan 30 seks işçisi travesti ve trans kadına bir çete tarafından sistematik olarak saldırılar başladı. Mahalle sakinleri translar başka semt ve illere taşınmaya zorlandılar ve yerinden edildiler. Saldırganların kimlikleri trans kadınlar tarafından bilinmesine ve şikâyet edilmesine rağmen şikayetleri sonuçsuz kaldı.

“2007’nin Ocak ayında saldırılar Esat’a sıçradı ve daha sonra aynı çetenin üyesi olduğu anlaşılan bir şahıs tarafından trans kadınlardan haraç istendi ve haraç verilmemesi durumunda translar ölümle tehdit edildi. Pembe Hayat liderliğinde Ankara’da her hafta mumlu oturma eylemleri ve kefenli eylemler yapıldı. Eylemlerin etkili olmasından bir ay sonra ilk tutuklamalar yapıldı ve saldırganların çete olduğu hakim tarafından vurgulandı. 10 Kasım 2008 tarihinde, çete üyelerinin tespit edilmesinde önemli bir rolü olan dava tanıklarından Bahar (Dilek İnce) pompalı tüfekle başından vuruldu. Katilleri hala bulunmadı!

“Saldırıların trans kimliklere yönelik önyargıyla gerçekleşmiş olduğu hâkim tarafından vurgulandı ve 2008 yılındaki davada dolaylı nefret suçu tanımı yapılmış oldu. Tutuklu olan saldırganlar örgüt kurma suçundan 2’şer yıl ceza aldı. Ancak 2011’de haraç ve yağma suçunun da olduğu vurgusuyla Yargıtay verilen cezayı yetersiz buldu. Ayrıca davacıların bazı belgelerinin eksik olduğunu belirtti. Bu belgeler hızlı bir şekilde toplandı ancak dosyanın Ankara’ya gelmesi çok uzun sürdü. 2020’ye geldiğimizdeyse Yargıtay bugüne kadar verilmiş olan kararları tekrar bozdu ve delillerin, bağlantıların, banka hesap kayıtlarıyla ilgili bilgilerin eksikliği gibi sebeplerle aslında bu grubun çete olmayabileceğini öne sürdü.

“17 Şubat 2021’de yargılama yeniden başlıyor. Davanın zaman aşımına uğrama riski var. Bu nedenle davanın zaman aşımına uğramaması için bir kampanya düzenliyoruz. Konuyu kamuoyunda, mecliste, sosyal medyada gündeme getireceğiz ve olayları o dönem Eryaman’da yaşayan trans kadınların tanıklıklarından dinleyeceğimiz videolar paylaşacağız. Bu nedenle sosyal medya hesaplarımızı takip etmenizi ve topluma mal olmuş bu olayların kamu tarafından bilinmesi ve suçluların cezasız kalmaması için kampanyamıza desteğinizi bekliyoruz.

“Davadan bir gün önce, 16 Şubat saat 16.00’da canlı yayınla basın açıklaması gerçekleştireceğiz. 16 Şubat akşamında saat 20.30’da Twitter üzerinden bir hashtag kampanyası başlatacağız.

“Kampanya sürecinde kullanacağımız hashtagler: #Aşamıyoruz #Zamana bırakmıyoruz #Zamana meydan okuyoruz

“Bu süreçte bizlerin yanında olarak davaya destek vermenizi rica ediyoruz.

“Dayanışma ve sevgiyle”

 

 


Etiketler: insan hakları
nefret