16/06/2022 | Yazar: Kaos GL

Kamu çalışanı LGBTİ+’ların cinsiyet kimliklerini/ cinsel yönelimlerini/ cinsiyet özelliklerini gizlemek zorunda kalmaları, yaşamlarının büyük kısmını baskı altında geçirmelerine yol açıyor.

“Sürekli diken üstünde olduğunu hissetmek insanı geriyor, işin verimliliğini kısıtlıyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği ve Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi’nin birlikte yürüttüğü Türkiye’de Kamu Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks ve Artıların Durumu 2021 Yılı Araştırmasına göre iş saatlerinin günün önemli bir bölümünü kapsadığı düşünüldüğünde, LGBTİ+ çalışanların cinsiyet kimliklerini/ cinsel yönelimlerini/ cinsiyet özelliklerini gizlemek zorunda kalmaları, yaşamlarının büyük kısmını baskı altında geçirmelerine yol açıyor.

Sürekli dikkatli olmak, duygularını kontrol etmeye çalışmak -ki bu duygular maruz kalınan ayrımcılık nedeniyle çoğunlukla olumsuz duygulardır- imalara, şakalara ve kendilerine doğrudan yönelik olmasa da genel nefret söylemlerine karşı soğukkanlı ve tepkisiz kalmaya çalışmak, iş günü boyunca baskı ve tedirginlik yaratıyor.

Bu baskı ortamının ve duygu durum halinin üretkenliği doğrudan etkileyeceği öngörülebilir. Katılımcıların deneyim aktarımları, bunlara ek olarak, çalışılan kurumla aidiyet ilişkisi kuramama, kurum ve çalışma ortamının bir parçası gibi hissedememe vb. nedenlerle de verimliliğin ve iş doyumunun düştüğüne işaret ediyor.

Çoğu katılımcı sağlık durumlarının da bozulduğunu, ruh hallerinin depresif olduğunu ve sürekli kaygı içinde olduklarını belirttiği araştırmada ayrıca, bütün bu deneyimlerin yaşandığı bir ortamda kişinin kendisine olan güveninin ve genel olarak iyi olma halinin azalması sonucunda yaratıcılığın düşmesi de doğal bir sonuç olarak ortaya çıkıyor.

“En ufak bir hatamda cinsel kimliğimin ifşa olması ve iş yerinde karşılaşabileceğim davranışları elbette düşünüyorum”

İş doyumuna ilişkin katılımcı paylaşımlarının bazıları şöyle:

“Zaten işim yorucu genel olarak bir de ayrımcı tutumla karşılaşmak psikolojik olarak gerçekten yoruyor. Tamamen kendin olamamanın da verdiği kötü bir his var zaten içinde.” (Sağlık personeli olarak çalışan kadın ağırlıklı biseksüel trans kadın)

“Sürekli diken üstünde olduğunu hissetmek insanı geriyor. Doğal olarak tedirgin olmak yaptığın işin verimliliğini kısıtlıyor.” (Öğretmen olarak çalışan lezbiyen trans)

“Sürekli kaygı yaşamak, eşit hissetmemek, kendin olamamak, sosyal medya hesaplarını dahi gizlemek zorunda kalmak çok üzücü. Yapmak istediğim birçok uygulamaya sansür uygulamak zorunda kalıyorum.” (Öğretmen olarak çalışan panseksüel erkek)

“Performansa yönelik çalışıyorum. Maaşım yarı yarıya düştü.” (Diş hekimi olarak çalışan trans kadın)

“Benim cinsel yönelimim genel olarak hayat kalitemi etkileyen bir şey. İş yaşamım da bundan elbette etkileniyor. Cinsel yönelimim böyle olmasaydı gereğinden fazla dış görünüşüme önem vermez ve belki işe gitmeden önce saatlerce hazırlanmazdım. Düzgün bir aşk hayatım, düzenli olarak seks yaptığım bir partnerim olsaydı belki işime daha fazla odaklanabilir ve o saçma sapan partner bulma uygulamalarında vaktimin çoğunu harcamazdım. En ufak bir hatamda cinsel kimliğimin ifşa olması ve iş yerinde karşılaşabileceğim davranışları elbette düşünüyorum. Kaygılıyım, dikkatli olmaya çalışıyorum. Ama zaten tüm hayatım böyle. İş yerine özel farklı bir durum yok.” (Akademik personel olarak çalışan gey erkek)

“Çalıştığınız kurumda LGBTİ+'lara yönelik herhangi bir nefret söylemiyle karşılaştınız mı?” sorusuna katılımcılardan gelen cevapların bir kısmı ise şöyle:

“Toplumdan izole edilmeleri gerektiği, dini açıdan öldürülmeleri normal olduğu, sapkın oldukları gibi bir sürü farklı ifadeler ile karşılaşıyorum.” (Sağlık personeli olarak çalışan gey erkek)

“Bazı kişilerin görüntüsü ve tavır davranışları toplumsal cinsiyet rolleri dışındaysa, her zaman aşağılayan söz ve bakışlar homofobiye anında dönüşüyor. Genel profil bu yönde.” (Mimar/mühendis olarak çalışan biseksüel kadın)

“Netflix için LGBTİ+ gibi sapıklıkları yayıyorsa kapatılsın denildi. Bir arkadaşım yazın tatilde trans biri ile karşılaştıklarını ve bu kişiden kurtulmak için denize girdiklerini, yüzme bilmeyen bir arkadaşlarının ise arkalarından bağırdığını anlattı. Bunun gibi şaka mahiyetinde ya da laf arasında şimdi hatırlamadığım davranışlara da sık sık maruz kalıyorum.” (Akademik personel olarak çalışan biseksüel non-binary)

2022 araştırması devam ediyor!

LGBTİ+ çalışanların Türkiye’de özel sektör ve kamu istihdamındaki durumunu anlamak ve emek gücüne tam, eşit ve özgür katılımlarının sağlanma çabalarına katkı sunmak amacıyla hazırlanacak 2022 raporu için anket çalışmasına devam ediyor.

Türkiye'de Özel Sektör ve Kamu Çalışanı LGBTİ+'ların Durumu 2022 Araştırması; özel sektörün ve sivil toplumun farkındalık artırma ve kapasite geliştirme etkinliklerine bilgi zemini oluşturacak. LGBTİ+ çalışanları kapsayan özel istihdam ve toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının geliştirilmesi için harcanan çabalara destek olacak.

Buraya tıklayarak ankete katılabilirsiniz.

 


Etiketler: çalışma hayatı
İstihdam