06/03/2024 | Yazar: Emir Monajed

Mısır’da yaşayan Suriyeli eşcinsel genç Muhammed, KaosGL.org’a deneyimlerini anlattı.

Suriye’den Mısır’a eşcinsel bir gencin deneyimleri: “Mısır’daki flört uygulamalarında güvenlik güçleri LGBTİ+’lara tuzak kuruyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mısır sokaklarında, medeniyetlerin kesiştiği ve hikâyelerin birbirine karıştığı bir yerde, Suriye asıllı genç Muhammed yaşıyor. Eşcinsel olan Muhammed; acı dolu gerçeklerden kaçıyor, iz bırakmadan ilerliyor, sessizlik ve kabul maskesi arkasına saklanıyor. Muhammed, içinde endişe ve bekleyiş hislerini barındırıyor ve kendi kimliğini ele vermeden Mısır toplumunun bir parçası olma arzusu taşıyor.

Ancak, Mısır’da çevrimiçi flört uygulamalarında LGBTİ+’lara karşı kurulan tuzaklar var. Polis ve dolandırıcılar, bu uygulamalarda tuzaklar kuruyor. Casusluk veya dolandırıcılık amacıyla sahte kimlikler benimsiyorlar. Bu durum, Muhammed'in risklerle dolu hayatında görünür insanlarla etkileşimden kaçmasına neden oluyor.

Muhammed’le çocukluğunu, Suriye’den Mısır’a göçünü, Mısır’daki hayatını ve maruz kaldığı ayrımcılıkları konuştuk.

Muhammed, bize kendinden bahsedebilir misin?

Dışarıdan bir erkek gibi görünsem de, içimde bir kadın var. İsmim Muhammed, 37 yaşındayım. Kahire, Mısır'da yaşayıp çalışıyorum. Suriye’deyken okuyordum ama koşullar nedeniyle çalışmak zorunda kaldım. Mısır'a yerleştim ve daha sonra 2014 yılında vatandaşlık aldım. Savaş nedeniyle Suriye'den ayrıldım. Elimden gelenin en iyisini yaparak sakin bir hayat yaşamaya çalışıyorum; evden işe, işten eve. Ancak sürekli olarak rol yapmak zorundayım, çünkü gerçek doğamı sergileyemiyorum. Çevremdeki insanlarla bükülmüş bir şekilde bütünleşmeliyim, böylece kimse gerçeğimi sorgulamaz. Eve döndüğümde, hayatıma müdahale veya saldırı ihtimaliyle korku içindeyim. Her zaman gerçek kimliğimi ortaya çıkarmamam gerektiği konusunda dikkatli olurum, çünkü güvenliğim ve ruhsal huzurum için endişeleniyorum.

“Suriye’den Lübnan’a, ardından Mısır’a geldim”

Nasıl bir çocukluğun vardı?

Başlangıçta, her şeyin erkeklikle ilişkilendirildiği bir evdeydim. Ancak çocukluğumdan beri kadın kıyafetlerini giymek ve onların oyunlarını oynamak isteği duydum. Komşuların birinin oğluna karşı bir çekim hissetmeye başladım ve zamanla cinsel kimliğimle ilgili daha fazla anlayış geliştirdim ve eşcinsel kimliğimi kabul ettim. 23 yaşına geldiğimde, zorluklar artmaya başladı, ailemin ve toplumun tepkisinden korktuğum için hiç kimseyi tanımak veya buluşmak mümkün olmadı. Kimliğimi gizlemek ve dikkat çekmekten kaçınmak için büyük çaba sarf ettim, ancak yine de davranışlarımın diğerlerinden farklı olduğunu insanlara gösteriyordum.

Seni, Suriye'den Mısır'a gitmeye ne zorladı?

Suriyeliyim ve ülkem Suriye'de savaş ve istikrarsızlık var. Ana nedenim askerlik hizmetine gitmemin mümkün olmaması, ölebilirim ve kimseyi öldürmek veya öldürülmek istemiyorum. Bu benim için zor bir durumdu. Suriye'den Lübnan'a ve ardından Mısır'a geldim. Mısır'da üç ay kaldıktan sonra iş fırsatı buldum ve kendi geçimimi sağlamaya başladım.

“Sokakta tacize uğruyordum”

Mısır'da nasıl bir hayatın var?

Mısır'da cinsel kimliğinizi gizlemeniz gerekir, çünkü çok sayıda güvenlik riski var ve bunun ötesinde, Mısırlı toplumdan korkuyorum çünkü Mısır'da LGBTİ+ hakları son derece tehlikeli bir durumdadır. Bir kişi, LGBTQ+lar'dan biri olduğunuzu hissediyorsa veya şüpheleniyorsa, size saldırabilir. Bu durum, sizi dövmesine neden olur, çünkü cinsel yönelimiz farklıdır.

Herhangi bir iş yerinde çalışırken veya sokakta dolaşırken, el hareketlerimle ya da davranışlarımla tacize uğruyordum. Ayrıca, konuşma tarzımla da kimliğimi keşfetmeleri açıktı. Hiç kimsenin hissetmemesi için çaba gösteriyordum ama boşuna. Bu durum, aileme de açık hale geldi. Burada ailem baskı yapmaya başladı, özellikle de tüm aile üyelerimin evli ve aileleri varken, sadece ben bekârım. Ancak, bu fikri tamamen reddettim ve tek başıma kendi evimde kalmaya karar verdim.

Yeni bir ülkeye ve farklı insanlara, yabancı biri olarak ve aynı zamanda bir LGBTİ+ olarak uyum sağlamak nasıl oldu?

Buradan tamamen uzak dururum, güvensizlik ve korku nedeniyle onlarla etkileşime girmem. Ayrıca, uyruğuyumu öğrendiklerinde tuhaf bir şey oluyor, Suriyeli olduğumu öğrendiklerinde cinsel ilişki için maddi bir talepte bulunuyorlar çünkü yabancısınız. Yabancı olduğunuz için maddi çıkar gözüyle bakılıyor ve cinsel ilişki için para talep etmeye başlıyorlar.

“En büyük zorluk, gizlice bile olsa eşcinsel biri olarak yaşayamıyor olmam”

Mısır toplumu, Suriyeli biri olarak seninle nasıl iletişim kuruyor? Karşılaştığın zorluklar nelerdi?

Mısır toplumu tarafından, Suriyeli biri olarak ırkçılık yoktu; çünkü Suriyeli olduğunuzda sizi kabul ediyorlar ve size dostça davranıyorlar. Mısırlı LGBTİ+ topluluğundan bazılarıyla arkadaşlık ilişkileri kurmuştum ve bazen onlara bazı konularda danışırdım, ancak bu çok nadiren olurdu. Ancak en büyük zorluk, gizlice bile olsa eşcinsel biri olarak yaşayamıyor olmamdır.

Mısır'daki LGBTİ+ topluluğu hakkında ne düşünüyorsun?

Mısır'da, Suriyeli eşcinsel biri olarak ve Mısırlı eşcinsel biri olarak arasında büyük bir fark yok. Mısır'da, aşırı bir katılım var, size sahnenin ne olduğunu anlatamam, size diğer Arap şehirleri olan Lübnan, Ürdün veya benim ülkem Suriye ile karşılaştırıldığında Mısır'ın inanılmaz derecede katı olduğunu söylemek istiyorum, burada katılım sadece dini değil, aynı zamanda eşcinsellik korkusu da çok yaygındır. Burası, homofobik bir ülke.

“Çevrimiçi uygulamalar, LGBTİ+’lara yönelik kötü niyetli amaçlarla kullanılıyor”

Birleşmiş Milletler‘in LGBTİ+’larla kurduğu ilişki hakkında ne düşünüyorsun?

Aslında, kimse gerçekten bizimle ilgilenmiyor çünkü bu herkesi korkutuyor. Birleşmiş Milletler binasına gittiğimde, binadaki çalışanlar Mısırlılar ve katı dini toplum fikrine taraftarlar ve LGBTİ+ topluluğunu reddediyorlar. Suriyeli veya Mısırlı LGBTİ+ topluluğundan hiç kimsenin onlarla konuşmak için Birleşmiş Milletler binasına gittiğini duymadım. Mısır'a geldiğimde, Birleşmiş Milletler evimi ziyaret etti, yaşam koşullarını araştırmak için geldiler, ancak hiçbir şey yapmadılar, sadece basit bir bilgi verip ayrıldılar.

LGBTİ+ topluluğu üyeleri arasında iletişim için kullanılan çevrimiçi uygulamalar hakkında ne düşünüyorsun? Bu uygulamalarla ilgili deneyimlerin neler?

Bu durumun dışında, az önce Mısır'da yaygın olan güvenlik risklerinden bahsettiğimde, LGBTİ+ topluluğunun dahil sohbet uygulamalarında tanışıp buluştuğunuz kişinin aslında güvenlik güçleri olduğu ve belirlenen buluşma yerinin sadece bir tuzak olduğu hakkında uyarılmıştım. Bu konuda benzer hikâyeler duydum ve bu yüzden bu uygulamalar aracılığıyla herhangi biriyle konuşmaktan veya buluşmaktan korkmaya başladım. Bu kategorinin dışında, bu sitelerde diğer insanların dolandırıcılık, şantaj ve LGBTİ+ topluluğunun üyelerini aldatma gibi kötü niyetli amaçlarla bulunduğunu duydum. Ayrıca, benim bir arkadaşım da Suriyeli ve aynı durumu yaşadı. Bu uygulamalar aracılığıyla daha önce konuştuğu biriyle buluşmak için gittiğinde, buluşma sırasında tuzak kurulup şantaj amaçlı fotoğrafları çekildi. Maalesef, eşcinsel bir birey olarak böyle iğrenç bir eyleme şikâyette bulunma hakkı yoktu.

“Mısır’da diğer insanlarla rahatça etkileşime giremezsiniz”

Mısırlı LGBTİ+’lar cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlar hakkında nasıl bilinçleniyor? Sen kendini, bu konuda destek mekanizmaları olmayan bir ülkede cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlardan nasıl korudun?

Sadece internet veya LGBTİ+ topluluğundan biri aracılığıyla bilinçlenmek mümkün. Örgütler aracılığıyla kişisel farkındalık sağlanmıyor. Çünkü Mısırda böyle bir örgüt yok. Mısır'da, HIV testi yapılması sırasında kişisel kimlik bilgileriniz isteniyor ve HIV test merkezlerinde gizli yerlerde test yapılması imkânsız ve bu tür merkezler varsa bile onlardan haberdar değilim. Kimse bu tür yerlere gitmeye cesaret edemiyor.

Mısır'da, LGBTİ+’ların eğlenebileceği kafeler veya gece kulüpleri gibi özel yerler var mı?

Ortak oturma alanları mevcut değil, bu yasaklanmış durumda. Hatta gece kulüpleri gibi yerlerde bile, LGBTİ+ olarak davranamaz veya diğer insanlarla rahatça etkileşime giremezsiniz.

Mısır'da, LGBTİ+ topluluğuna ait bireylerin yasal, psikolojik veya sosyal danışmanlık alabilecekleri, haklarını koruyabilecekleri devlet dışı bir kuruluş var mı?

Bu tür kuruluşlar, bu insanların haklarını koruyan veya onlara en temel danışmanlığı sunan hiçbir şey sunmuyor. Tek şey, sosyal medya platformları üzerinden ulaşılan ve pek de bilinmeyen gizli sayfalardır.

Hedeflerin neler? Seninle benzer zorlu deneyimi yaşayan diğer insanlara iletmek istediğin bir mesaj var mı?

Sadece Avrupa'da bir ülkeye yerleşmek istiyorum, böylece hiç kimsenin müdahalesi olmadan özgür hissedebilirim. Nerede olursanız olun, sadece kendinizi korumanız gerekiyor. Psikolojik açıdan yıkıcı olduğumuzu düşünüyoruz, özellikle Arap ülkelerinde ve LGBTİ+ topluluğundan insanlar için. Rol yapmak, oyuncu olmak; bu yolculukta güvende olmanın bir yoludur.


Etiketler: insan hakları, mülteci, nefret suçları, dünyadan, özel haber
İstihdam