21/07/2015 | Yazar: Kaos GL

Suruç katliamına Taksim’den binlerce kişi tepki gösterdi. Polis eylem bitişinde katliamı protesto edenlere saldırdı.

Suruç katliamı protestosuna polis saldırısı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Suruç katliamına Taksim’den binlerce kişi tepki gösterdi. Polis eylem bitişinde katliamı protesto edenlere saldırdı.
Foto: ETHA
 
Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) çağrısıyla Suruç’ta toplanan gençlere yönelik katliam İstanbul’da kınandı. ESP ve HDP İstanbul İl Örgütleri’nin çağrısıyla Taksim’de toplanan binlerce kişi, saldırının sorumlusu olarak AKP’yi gördüğünü ilan etti.
 
Kitle “Katliamcı IŞİD çeteleri yenilecek, ezilen halklar kazanacak”, “Katillerden hesap sorulacak” pankartlarıyla Tünel’den Galatasaray’a yürüdü.
 
Galatasaray’a ulaşan kitle, oturma eylemi yaptı. İlk olarak HDP ve ESP adına ortak açıklamayı Suat Çorlu yaptı:
 
“Canilik ve barbarlık örneği olan bu saldırı, halklarımız arasında oluşturulmak istenen dayanışmaya, halklarımızın kurtuluş özlemlerine, birlikte yaşama iradesine, barış ve özgürlüğe, Rojava devrimi ve Kobane direnişine, devrim umutlarına yapılmıştır.
 
“Saldırının sorumlusu, yıllardır DAİŞ çetelerine silah, patlayıcı madde, teçhizat yollayarak DAİŞ’e kol kanat geren, sınırları DAİŞ’e sınırsızca açan Erdoğan ve AKP iktidarıdır. Amed’de gerçekleştirmeye çalıştıkları planlı saldırı daha kapsamlı olarak Suruç’ta gerçekleştirilmiştir.”
 
“Fail; devlet, kontrgerilla ve MİT’tir”
 
Çorlu’nun ardından ESP Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi söz aldı. Sosyalist gençlerin, Gezi direnişini ruhuyla Kobane’ye gitmek istediklerine dikkat çeken Çelebi, “Onların çıkınında barış ve özgürlük düşleri vardı” dedi. Seçim döneminde HDP’ye yapılan saldırılara dikkat çeken Çelebi, “Faili biliyoruz; devlettir, MİT’tir; kontrgerilladır” diye konuştu. Halklar arasında kardeşlik köprüsünün kurulmaması için saldırının yapıldığına dikkat çeken Çelebi, “Bu saldırının er ya da geç mutlaka sorulacak. Halklarımıza barışı ve özgürlüğü mutlaka getireceğiz” dedi.
 
HDP Mersin Milletvekili ve HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Erdoğan’ın kısa bir süre önce yaptığı “Suriye’nin kuzeyinde hiçbir oluşuma izin vermeyiz” sözü ile AKP’li Burhan Kuzu’nun “Halk kaosu seçti” sözünü hatırlattı, “Katliamın sorumlusu AKP’dir” dedi.
 
“Barışı sokaklara taşımak görevimizdir”
 
SGDF adına Özgür Bedel yaptığı açıklamada, saldırganlar için “AKP’sinden MİT’ine devletin kendisidir” dedi. Bedel, “Bu saldırıyla barışı inşa etmemizi engelleyeceklerini sandılar. Ama yanıldılar. Bedeli ne olursa olsun, özgür bir yaşamı inşa edeceğiz. Barışı ve özgürlüğü tüm sokaklara taşımak görevimizdir” diye konuştu.
 
TMMOB İl Koordinasyonu, İTO ve DİSK adına konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, katliamın sorumlusunun AKP iktidarı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğuna dikkat çekti, “Yapmamız gereken tek şey var; dayanışmayı, birliği ve direnişi büyütmek” dedi.
 
SDP Genel Başkanı Ufuk Göllü, “Dün IŞİD’e destek veren AKP, bu katliamın ortağıdır” derken, EHP Genel Başkanı Sibel Uzun, “Suruç’ta katledilen gençler, bu ülkenin yüz aklarıdır. Onların bıraktığı yerden mücadeleyi sürdüreceğiz” diye konuştu.
 
ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, “SGDF’nin başlattığı kampanya artık hepimizin kampanyası olmak zorunda” derken, KESK İstanbul Şubeler Platformu Sözcüsü Fadime Kavak, “Biz emekçiler artık bu topraklarda ölüm görmek istemiyoruz. Barış istiyoruz” diye konuştu.
 
CHP Milletvekili Mahmut Tanal, AKP’nin IŞİD’e verdiği desteğe dikkat çekti, “MİT tırları dosyasını kamuoyuna açıklayın” dedi.
 
Halkevleri adına Nuri Günay, “Arkadaşlarımızı unutmayacağız, katillerden hesap soracağız” diye konuşurken, SYKP MYK Üyesi Halit Elçi, “Katliamın sorumlusu IŞİD’in ruh ikizi AKP’dir” dedi.
 
EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek, SGDF ve ESP ile dayanışma içinde olacaklarını duyurdu. BDSP Temsilcisi İpek Bozkurt ise “Katillerden hesabı sorulacak” diye konuştu.
 
Açıklamanın ardından kitle dağılırken, polis saldırdı. Gençler polisin gaz bombalı ve tazyikli sulu saldırısına taş ve havai fişeklerle karşılık verdi.
 
Kitle ara sokaklara doğru dağılırken, gözaltına alınan 4 kişi serbest bırakıldı. 

Etiketler: insan hakları
İstihdam