19/03/2009 | Yazar: Umut Güner

Henrich Böll Derneği’nin destekleriyle Kaos GL Derneği tarafından yürütülen, Kaos GL Dergisi Etkinlikleri kapsamında ‘Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği: Kadın Olmak’ programı kapsamında ilk etkinl

Sürüne Sürüne Erkek Olamamak! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Henrich Böll Derneği’nin destekleriyle Kaos GL Derneği tarafından yürütülen, Kaos GL Dergisi Etkinlikleri kapsamında ‘Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği: Kadın Olmak’ programı kapsamında ilk etkinlik yapıldı.



Pınar Selek’in konuşmacı olarak katıldığı etkinliğin moderasyonu Kaos GL’den Yasemin Öz yaptı. Yasemin Öz, Selek’in ‘Maskeler Süvariler ve Gacılar’, ‘Barışamadık’ gibi kitaplarından bahsettikten sonra, ‘Sürüne Sürüne Erkek Olma’ kitabının yazarına kitabın oluşum sürecini anlatmasını istedi.
 
Selek, kitap öncesinde sürekli aklında ‘akıllı olmak’, ‘akıllı ol’ sözlerinin dolaştığını, bu sözlerin erkekliği çağrıştırdığını ve ‘erkek’ olmayanları ‘adam’ etmek için söylendiğini ve yola böyle çıktığını söyledi. ‘Sürüne Sürüne Erkek Olmak’, Türkiye’den erkeklerin askerlik deneyimleri ve askerliğin erkekliğin, militarizm kurumsallaşmasına etkisi üzerine tartışma ihtiyacı ile doğmuş. Kitap, farklı erkekleri temsil etmesi ve askerliğe ilişkin farklı deneyimleri içermesi için, eşcinsel, transeksüel, savaşa katılan, savaşa katılmayan, havacı, karacı, denizci gibi farklı deneyimleri toparlanarak derinlemesine görüşmeler yapılarak gerçekleştirilmiş bir çalışma. Selek, ‘erkekler askere gittiklerinde ‘teslim’ oluyorlar. Teslimiyet üzerine konuşmak lazım, Türkiye’de erkeklerin hemen hepsi sürüne sürüne erkek oluyorlar. Askerlikte sürünmek ‘askeri’ deneyim kazanmaktan çok erkekliğin cezalandırılması olarak görülüyor. Erkekler ‘erkeklik’ sınavına giriyorlar, bu sınav sünnetle başlıyor, askerlikle devam ediyor, askerden gelince iş bulacaksın, evleneceksin ve çocuk yapacaksın. Bütün bunlar birer sınav ve sınav erkeklerin hayatı boyunca devam ediyor’ diye konuştu.
 
Kitapta toplanan görüşmelerin sonunda bütün görüşmecilerin nerdeyse tamamının ağzından ‘adam olduk’, ‘adam olmak için gittik’, ‘akıllandık’ gibi cümlelerin kendiliğinden döküldüğünü söyleyen Selek, ‘çıkış noktamda aklımı kurcalayan soruyla yeniden karşılaştım’ dedi.
 
Elliye yakın katılımcının izlediği etkinlikte, kadın ve erkeklerin birlikte toplumsal kadınlık ve erkeklik konuşmaya ihtiyacı olduğunu, kitabın buna imkân sağlayabileceğini umut ettiğini belirten Selek, görüşmelerin bütün verilerinin Amargi Kadın Kooparatifine bağışladıklarını ve bu konuda araştırma yapmak isteyen herkesin bu kaynaklara erişebileceğini bildirdi.
 
Pınar Selek söyleşi sonrasında okurlarına Sürüne Sürüne Erkek Olmak kitabını imzaladı. Selek’in sunumu sonrasında soru-cevapla devam eden söyleşiden katılımcılar erkeklik üzerine konuşma ihtiyacı ile ayrıldılar.


Etiketler: kadın
İstihdam