20/03/2012 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’de ilk kez Süryanilerin bir gazetesi çıkıyor. İlk aşamada aylık çıkacak gazetenin adı "Sabro", Türkçe "Umut" anlamına geliyor.

Süryanilerin İlk Gazetesi: ’Sabro’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye’de yaşayan Süryani vatandaşların da artık bir gazetesi var. Süryanice’de ‘Umut’ anlamına gelen "Sabro" adlı gazete resmen yayın hayatına başladı. Başlangıçta aylık olarak yayınlanacak olan gazetenin, daha sonra haftalık olarak yayınlanması planlanıyor. Türkçe ve Süryanice olmak üzere iki dilde yayınlanacak ve İstanbul’da basılacak olan gazetenin merkezi ise mardin Midyat.
 
Halen yaklaşık 25 bin Süryani’nin yaşadığı Türkiye’de Süryanilerin büyük bir bölümü İstanbul’da; beş bini de Mardin, Şırnak ve Batman’da bulunuyor. Yurtdışında Türkiye kökenli 300 bin Süryani var.
 
Tuma Çelik, 25 yıl önce terk ettiği Türkiye’ye bir yıl önce dönmüş ve Sabro gazetesini çıkarmaya karar vermiş. Gazetenin beş gönüllüsü daha var.

binaet’e konuşan Çelik, "Süryaniler dünyanın her yerine göçtü; her tarafı dolaştı, her yerde çalıştı. Artık Süryanilerin sorunlarını, taleplerini, yaşama isteğini Türkiye’de dile getirmeliyiz" diyor.
 
Gazete aracılığıyla öncelikle "Süryanilerin tanınmasını" istediklerini belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürüyor:
 
"Süryaniler var mı yok mu? Sürekli Türkiye’nin bir rengi olduğumuz söyleniyor ama kim olduğumuzu kimse bilmiyor. Halk mıdır, din midir? Lozan Antlaşması’nda azınlıkların hakları belli ancak Süryaniler bu kategoride sayılmıyor; devlet bunu engelledi. Sadece vakıf kurma hakkımız var; ki bu da devletin bizi azınlık olarak tanıdığının teyididir aslında."
 
Anadilde eğitim görecekleri okul dahil, azınlıklara verilen tüm hakları talep ettiklerini söyleyen Çelik, "Türkiye devlet olarak bizi nasıl görüyor artık bu ikircikli durum ortadan kalksın" diyor ve Süryanilerin tüm bu nedenlerle bir gazeteye ihtiyacı olduğunu söylüyor. (imc tv)

Etiketler: medya
İstihdam