09/01/2015 | Yazar: Kaos GL

Yunanistan’da yaklaşan seçimler solu iktidara taşıyabilir. SYRİZA kazanacak mı? Sırada ne var?

Syriza ve Yunanistan seçimleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yunanistan’da yaklaşan seçimler solu iktidara taşıyabilir. SYRİZA kazanacak mı? Sırada ne var? Peki SYRİZA’nın zaferi hareket için ne anlam ifade ediyor?
 
Markos Vogiatzoglou’un roarmag.org’ta yer alan yazısı:
 
Yunanistan’da yaklaşan 25 Ocak seçimleri sol kanat bir gücün iktidara gelmesini hiç olmadığı kadar mümkün kılıyor. Bu yazı çeşitli seçim senaryolarını karşılaştırmayı ve potansiyel SYRİZA zaferinin Yunan toplumsal hareketine etkilerini sunmayı amaçlıyor.
 
SYRİZA kazanacak mı?
 
SYRİZA, ya da “Radikal Sol Koalisyon”, seçim anketlerine göre sağ kanattan Yeni demokrasi hareketiyle yüzde 3-5 farkı koruyarak oyların yaklaşık yüzde 28-32’sini elinde tutarak Yunanistan’da lider konumda bulunuyor. İki faktör SYRİZA yetkililerini ve destekçilerini bu oranı korumada ve hatta genişletmekte güven sahibi yapıyor: ilk olarak, kararsız seçmenin son dakikada kazanması beklenen partiye oy vermesiyle şekillenen geleneksel yaklaşım, ikincisi, hükümet karşıtı seçmenleri alternatifleri yerine Aleksis Çipras’ın partisine yönlendiren sosyo-siyasal görüntüdeki aşırı kutuplaşma.
 
Ek olarak, SYRİZA’nın sağ kanat karşıtları hala savaş alanında kullanabilecekleri heybetli bir silaha sahipler: Sol iktidar göreve geldiğinde toplumda ve ekonomide oluşacak potansiyel negatif sonuçlara odaklanan koordineli bir terör kampanyası.

Bu nedenle, okuyucu uluslar arası basının aceleyle Çipras’ı yeni başbakan olarak atamasına kesin gözüyle bakmamalıdır. SYRİZA’nın zaferi yüksek olasılıklıdır, ancak kesin değildir.

SYRİZA kazandı. Sıradaki ne?

Bu hileli bir nokta. SYRİZA için seçimi kazanmak yeterli değil, aynı zamanda 300’den 151 milletvekili çıkararak parlamentoda çoğunluğu garanti altına almak zorunda. ‘İyi’ haber şu ki Yunanistan’ın seçim sistemi birinci partiye fazladan 50 koltuk kazandıracak aşırı bir cömertlik sergiliyor. Yine de, SYRİZA çoğunluğu sağlayan bir hükümet kurmak için en azından yüzde 36, hatta diğer partilerin performanslarına bağlı olarak yüzde 38, oy almak zorunda. Bu gerçekleşmezse, alternatif seçenekler gerçekten korkunç olacak.

Parlamentodaki diğer sol parti Yunan Komünist Partisi KKE açıkça sol bir hükümeti desteklemeyeceklerini ifade ederek SYRİZA’nın koalisyon için tek ortaklarının sağ partiler olabileceğini belirtmiş oldu. AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’ndan oluşan Troyka’yla hayati pazarlıkların seçimden sonra yapılacağını göz önünde bulundurarak hükümette ılımlı bir kesimin bulunmasının Çipras’ın ülkedeki pozisyonunu zayıflatacağını söylemeye gerek bile yok.
 
Peki, SYRİZA’nın kazandığını ve parlamentoda çoğunluğu sağladığını varsayalım. Sonrasında ne olacak?
 
Kimse bilmiyor. Çipras bile bilmiyor. Bunlar genel olarak şu üç şeye bağlı: ilk olarak, Troyka’nın farklı bir anlaşma çerçevesinden pazarlığa oturması yönündeki isteğine; ikincisi, halkın kıvranan kesiminin umudunu yenileyecek sembolik de olsa alınacak önlemlerin aciliyetinin anlaşılıp bir an önce işletilmesini anlamasına ve bu önlemlerin boyutuna; son olarak da SYRİZA yetkililerinin yetersiz ve yozlaşmış devleti aşırı düşmanca tavır sergileyen medya çevresinde yeniden organize edip verimlice yürütüp yürütemeyeceğine.

Sosyal ve politik haklar açısından SYRİZA’nın duruşu Yunan toplumunun standardında gelişmeci. Parti aynı zamanda halk hareketleriyle de dost. Her şeyden ziyade, rüzgarın hafif bir esinti mi bir kasırga mı olacağı tartışma da olsa, sol iktidarla gelişecek rüzgarın toplumsal değişimi etkileyeceği aşikar.
 
Ya Neo-Nazi Altın Şafak Partisi (Golden Dawn Party) ne olacak?

Altın Şafak anketlerde yüzde 5-6 çizgisine erişiyor, 2012’deki performansı 6.9’a çok yakın olarak.2013’te, Pavlov Fyssas’ın suikastinden önce yüzde 10 bendini aşmışlardı. Liderlerinin büyük çoğunluğu hapishaneye girdi ve cesur anarşist anti-faşist direniş sayesinde militanları sokaklardan kayboldu. Yine de, Yunan halkının hatırı sayılır bir kesiminde endişe verici biçimde seçimsel ve tutarsız söylemleriyle etki yaratmayı başarabiliyorlar. Herkesin ortaklaştığı gibi liderlerinin 2015 baharında gerçekleşecek davasına kadar Altın Şafak’ın gelecekteki gelişmelerinin ne olacağına dair tahminde bulunmak imkansız. Yunan yargısının saçmalık derecesinde siyasal iktidara bağlı olması nedeniyle, iktidarda kimin bulunduğu davanın sonucunu da doğrudan etkileyecektir.
 
Çeviri: Derya Barış 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam