20/01/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Medya yazarı Deniz Gedizlioğlu, Yasak Elma dizisinin kostüm asistanını taciz haberleriyle gündeme gelen oyuncu Talat Bulut’un kendine açtığı davayı kaosGL.org’a değerlendirdi.

 “Taciz ve kadına şiddet iddialarının konuşulmasına destek vermek zorundayız” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Talat Bulut

Yasak Elma dizisinin kostüm asistanını taciz ettiği haberleriyle gündeme gelen dizinin başrol oyuncusu Talat Bulut, medya yazarı ve LGBTİ+ aktivisti Deniz Gedizlioğlu’na dava açtı.

Gedizlioğlu’na, 5harfliler’de yazdığı dizi eleştirisi üzerinden “prim yapmak amacıyla hakaret” iddiasıyla dava açan Bulut, aynı iddia ile bir başka davayı da rol arkadaşı Şevval Sam’a da açtı.  “Sam’ın taciz iddiasını kamuoyuna taşıyan sözlerini” Bulut’un kişilik haklarına saldırı olarak görmeyen Mahkeme ise davayı ret etti.

Hakkındaki şikâyet dilekçesinde davaya konu olan yazısının ilgisiz bir biçimde parçalandığını belirten Gedizlioğlu, Bulut’un konuyu kamuoyunda tartıştıran kişilere karşı açtığı davaların susturma amacını taşıdığına dikkat çekti.  

Gedizlioğlu’na hakkında açılan davayı kaosGL.org’a anlattı.

Şevval Sam’a aynı iddia ile açılan dava düştü.

Evet, ben de basından takip ettim o süreci. Aynı iddia ile bana açılan dava ise mahkeme tarafından kabul edildi. Bunun sebebini ben de bilmiyorum. Yazdığım yazının kamuoyundaki tartışmanın bir parçası olarak görülmesi gerektiğini düşünüyorum.

Hakkınızdaki suçlamalar neler?

Hakkımda hazırlanan şikâyet dilekçesi, hakaret iddiası oluşturmak adına son derece yanıltıcı bir şekilde hazırlanmış. Davaya konu olan yazımda Talat Bulut'un canlandırdığı Halit karakteri hakkında kullandığım ifadeler, Talat Bulut'un kendisini aşağılamak için yazılmış gibi kullanılmış. Yazımdan alınan parçalar öyle bir sunulmuş ki taciz olayının ötesinde Talat Bulut'un şahsı hakkında bir yazı yazmışım gibi kurgulanmış dilekçede.

Savunmanızda bunu belirttiniz mi?

Belirttim. Emniyet’teki savunmamda yazımdan çekilen parçaların birbiriyle ilgisiz olduğunu söyledim ancak İstanbul Anadolu 1. Asliye Ceza Mahkemesi davanın reddine değil açılmasına karar verdi.

“Kimse susmayacak elbette”

Kostüm asistanını taciz ettiği haberlerinin kamuoyunda tartıştıran kişilere Bulut dava açtı. Bun nasıl değerlendiriyorsunuz?

Taciz ve kadına şiddet konuşulması genellikle hiç kolay olmayan konular ve böyle bir iddia ortaya atıldığında toplum olarak bunun konuşulmasına destek vermek zorundayız. Talat Bulut'un yaptığı şey, gerek açtığı davalarla, gerek de basında söylediği “prim yapıyor” gibi açıklamalarla, bu konuyu yeniden konuşulmaz hale getirmek.

Kendisi yıldız bir oyuncu, çıkıp bu konuda kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapmak yerine bu şekilde davranması susturma amacı taşıyor, ama kimse susmayacak elbette.


Etiketler: kadın, medya
İstihdam