17/07/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

Sosyal medya taciz faillerini ifşa eden Tacizci Veri Tabanı, oluşum sürecini kaosGL.org’a anlattı.

Tacizci hesaplar askıya: Tacizci Veri Tabanı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sosyal medya taciz faillerini ifşa eden Tacizci Veri Tabanı, oluşum sürecini kaosGL.org’a anlattı.

Twitter’da yeni bir oluşum olan Tacizci Veri Tabanı ile fikrin ortaya nasıl çıktığını ve ifşa süreçlerini konuştuk. Buyrun!

Hashtag kampanyasından veri tabanına

Tacizci veri tabanı fikri nasıl oluştu?

Tacizci Veri Tabanı, hesabın şu anki yöneticisi olarak benim üzerinde birkaç aydır düşündüğüm ancak hayata geçirmek için cesaret bulamadığım bir hesaptı. Ardından Twitter’da etkileşim içinde olduğumuz kadın arkadaşlarımızın dâhil olduğu bir DM grubu oluşturuldu. DM grubunu oluşturan ve şu anda hesapla ilgili dayanışma içinde olduğumuz kadın arkadaşımızın çıkış noktası sokakta giyimimiz gerekçe gösterilerek uğradığımız tacizlerdi. “Bu konuda ne gibi çalışmalar yapabiliriz?” sorusu hakkında fikir alışverişinde bulunmak için arkadaşımız bizi bir araya getirdi. 8 Temmuz akşamı grupta yer alan bir kadın arkadaşımızın #CanimNeIsterseGiyecegim etiket fikrini sunması üzerine spontane bir etiket çalışması gerçekleştirildi. 9 Temmuz sabahına kadar etiket TT listesinde yer aldı. Tabii etiket altında yazan kadınlara Twitter’da inanılmaz hakaretler ve tacizlerde bulunan hesaplar oldu. Bu durumdan yola çıkarak o gecenin sabahında arkadaşlarıma da danışarak hesabı oluşturdum. İlk paylaşımlarımız da o etiket altında bizi taciz edenler oldu doğal olarak…

Bu hesabı kimler yönetiyor, kaç kişilik bir ekip takibini yapıyor?

Hesabı iki kişi yönetiyor, aramızda iş bölümü yapıyoruz, birimizin meşguliyeti olduğunda diğer DM’leri düzenliyor. Ama hesabın arkasında 30’dan fazla kadının birebir emeği bulunuyor. Yine de diyoruz ki; taciz mağdurlarının hepsi bizim arkamızdaki güçtür. Onlar ifşa etmemiz için bize taciz faillerinin yazdıklarını ulaştırmasa, bu cesareti göstermeseler, bu hesabın varlığının da bir anlamı olmaz. Tacizci Veri Tabanı her cinsiyetten, her yönelimden taciz mağdurlarının ortak hesabıdır.

Hesabın anonim kalmak gibi bir kaygısı var mı?

Anonim kalmayı tercih ediyoruz. Çünkü bir taşın altına biz de elimizi koymaya karar verdik ve bunu yaparken kendimizin ve yanımızdaki insanların hedef hâline gelmemesine özen göstermeliyiz. Anonim olma kararı akıllara gelebilecek bazı soruların da önüne geçilmesini sağlayabilir: Kişisel çıkar uğruna hesabı oluşturduğumuzun düşünülmesi gibi… Kaygı demeyelim de önlem diyelim.

Tacizin takibi nasıl sağlanıyor? İfşanın takibini ekipten biri mi üstleniyor yoksa ifşa takibi ekibin sorumluluğunda mı?

İfşanın takibini ifşa paylaşımında bulunan admin üstleniyor. İfşa edilen hesaplardan geri dönüşler aldığımız elbette oldu. İçlerinde tacizde bulunmadığına dair bir kanıt ve açıklamayla gelen henüz olmadı. İfşa edilen hesaplar belirli aralıklarla kontrol ediliyor ve kapanmamış olanlar için tekrar bildirim çağrısında bulunuyoruz. İfşa ettiğimiz hesapları kişisel sosyal medya hesaplarımızdan engelliyorum ki kullanıcı adı değiştirme durumlarında yeni kullanıcı adı ile tekrar bildirim çağrısında bulunabileyim. Aslında çoğu zaman bu takibe gerek bile kalmıyor. Destek verenler bize “Bu hesap hâlâ kapanmamış” ya da “Kullanıcı adı değiştirmiş, yenisi bu” diye geri dönüşlerle yardımcı oluyorlar. İşte bu yüzden bu hesap taciz mağdurlarının ve destek veren herkesin ortak hesabı.

Hesapların kapanması kesin çözüm değil

İfşalardan olumlu sonuçlar var mı? Şu şu kadar kişinin hesabı ifşalarla askıya alındı gibi…

Şimdiye kadar yalnızca birkaç hesap askıya alınmadı. Bunun sebebi de fazla takipçili hesaplar olmaları ama birkaç gün sonra sosyal medya uygulamalarından bu hesaplarla ilgili bildirim almaya başlıyoruz yavaş yavaş. İfşa olduktan sonra hesabını kendisi kapatan failler de var. Hesapların kapanması kesin çözüm mü? Hayır elbette. Ancak yeni hesap açtıklarında birini taciz etmeden önce iki kere düşünürlerse bu bizim için bir adımdır. Ki; yeni hesapta tacize yeltendiklerinde bunun bize ulaşmayacağının da garantisi yok artık.

Hesaba bakıldığında yoğun bir ilgi var gibi duruyor, ifşalara yetişebiliyor musunuz?

Bu konuda sayfada defâlarca açıklama yapmış olmamıza rağmen sizin aracılığınızla bir kez daha tekrar etmek isteriz: Günde ortalama 30 mesaj alıyoruz, bu mesajlar içerisinde bir öncelik sıralaması yapmak durumundayız. Önceliğimiz özel mesaj aracılığıyla taciz edilen ve bunu kendi hesaplarından ifşa etmek konusunda çekinceleri bulunan taciz mağdurlarına yardımcı olmak. Neden böyle bir öncelik sıralamamız var? Çünkü hakkında zaten Twitter’da kamuoyu oluşturulup, tepki gösterilmiş tweetleri sayfamıza taşıyacağımız esnada, kendisi ifşa etmeye çekinen bir kadının gözden kaçması sayfanın amacına zarar verir. Kendisi ifşa etmiş olan kadınlar da ifşa paylaşımlarına destek vermemizi istiyor, yine aynı nedenle bu isteklerini sayfamıza taşımıyoruz. Bu durumla ilgili yardımcı olmak adına #TwitterdaTacizVar etiketini önerdik. Bir kez daha sizlerle bunu duyurmuş olalım: Zaten mağdur veya bir başkası tarafından ifşa edilmiş tacizlerin paylaşımlarına, mention, yorum yoluyla gerçekleştirilmiş taciz, tehdit ve hakaretlerin ekran görüntülerine bu etiketi eklerlerse, biz her akşam etiketi sayfamızdan hatırlatarak, etiket altındaki paylaşımlarda bulunan hesaplar için bildirim çağrısında bulunacağız.

İfşalara yetişmekte zorlandığımız anlar oluyor ancak DM gönderen kişiye açıklamamızı yaparak, ifşayı en kısa zamanda gerçekleştireceğimizi söylüyoruz.

Tacizci Veri Tabanı sadece kadınlar için mi? Tacize uğrayan geyler, biseksüel erkekler, trans erkekler ve translar, interseksler ve +’lar da bu veri tabanına ifşa yollayabilirler mi? Diğer taraftan taban heteroseksüel ve cisgender erkeklerin ifşalarına açık mı?

Tacizci Veri Tabanı’nın yalnızca kadınlara yönelik tacizlerin ifşasında bulunduğuna dair önyargının sorumluluğunu ben üzerime almak isterim. Ciddi bir ön çalışma sonucu ortaya çıkan bir oluşum olmadığından bu konuda kendimizi daha açık ifade etmemize ket vurabilecek bir ilk intiba olduğu doğrudur. Ancak, tekrar tekrar söylüyoruz; Tacizci Veri Tabanı cinsiyet, yönelim fark etmeksizin tüm taciz, hakaret ve tehdide uğrayanların ortak hesabıdır. Bu konuyla ilgili eşcinsel bir arkadaşımızdan “Ben eşcinselim, tacize uğradığımda benim için de ifşada bulunur musunuz?” diye bir mesaj aldık. Bu mesajı okuduğumda, hesabı oluştururken ve amacımızı ifade ederkenki yetersizliğim nedeniyle bu soruyu bir insana sordurmuş olmaktan kişisel bir utanç duydum. İnsanlar bu soruyu sormadan bizden yardım isteyebilme rahatlığını hissetmeliydi. Sizler bu konuda bizim sesimiz olabilirsiniz. Geyler, biseksüel erkekler, trans erkekler ve translar, interseksler, heteroseksüel ve cisgender erkekler ve +lar, tacize uğradıklarında ifşa edilmesi için bizden yardım istemeliler. Bunu bir lütuf olarak sunmuyorum, bu “Size de kapımız açık” demek değil, biz de sizdeniz, aramızda kendisini bu tanımlar içinde ifade eden arkadaşlarımız var, olmasa dahi değişen bir şey olmazdı. Taciz mağdurunu cinsiyet ve yönelimine göre ayıracak bir taciz ifşa platformu, tacizcilerden önce ifşa edilmelidir hatta.

Veri tabanını büyütmek, bir site hâline getirmek ya da raporlaştırmak gündeminizde var mı? Yoksa Twitter hesabı olarak mı devam etmeyi düşünüyorsunuz?

Hesabı açarken aklımızda olmayan bir ilgi ve destekle karşı karşıyayız. Şu an için Twitter hesabı olarak devam etme kararımız var. Henüz bir hafta oldu ve uzun bir süre nelerle karşılaşabileceğimize dair bir fikrimiz yok. Her gün yeni bir ayrıntı ile karşı karşıyayız. Yol kazalarımız mutlaka olacaktır. Gelen eleştirilerden gerçekten bu hesabın başarılı olması yönünde yapılmış olanları dikkatle inceleyecek ve son hâlimizi alacağız. Biz olduk deme lüksümüz yok… Zamanla oturmuş bir karakter sergileyecektir hesap…

İfşadan pişman olan ve geri çekmek isteyen kişiler oluyor mu? Olmadıysa, böyle bir durumda tavrınız ne olur?

İfşadan pişman olan henüz olmadı. Şimdiye kadar yalnızca bir ifşa paylaşımını kaldırdık. Onda da ifşa edilen kişinin annesi, mağdura ulaşarak, oğlunun psikolojik sorunları olduğunu ve bir daha rahatsız etmemesini sağlayacaklarını söyledi. Mağdur bu açıklamaya güvenmeyi seçerse bizim ona “İnanma” deme gibi bir seçeneğimiz olamaz. Bu olayda bize ulaşan arkadaş da bu açıklamaya güvenmeyi tercih ederek, ifşayı kaldırmamız ricasında bulundu. Bir kadının içinin rahatlamış olmasının mutluluğuyla bu ricasını yerine getirdik.

Pişman olan olursa, bu pişmanlığın sebebinde neler yatabileceğine dair illâ ki bir fikrimiz olacak. Ama “Pişman oldum, kaldırın” diyen kişiye de asla “Hayır” demeyeceğiz. Yalnızca bu isteğini tehdit altında bize iletiyor olma ihtimalini göz ardı da etmeyerek, böyle bir durum söz konusuysa hukuki yollara başvurması gerektiğine dair bilgilendirmemizi yaparız.

Tacizcinin muhattabı biz değiliz

Başka bir yönden, “pişman tacizci” bir süreç yürütmek isterse, buna karşı tavrınız ne olur?

Pişman tacizci bir süreç yürütmek isterse, bu sürecin tarafı biz değiliz, taciz ettiği kişi. Bizimle iletişime geçen taciz faillerine de aynı cevabı verdik; bunun muhatabı biz değiliz. Ancak ve ancak mağdur olan taraf bizden ifşayı kaldırmamızı talep ederse kaldırırız. Zaten pişman olup, bizimle iletişime geçen tek bir fail oldu, o da “Sarhoştum” savunmasında bulundu ve ifşayı karşı taraf isterse kaldırabileceğimize dair yaptığımız açıklamaların ardından sayfanın adminine evlilik teklif etti. Biz amacını anlayamadık… Pişman olmayıp, yalnızca ifşanın kaldırılmasını isteyenlerin savunmaları da “Hesabım çalınmıştı, kuzenim yazmıştı” şeklinde. Tabii ki iddianın sahibi ispatla mükelleftir ama henüz bu iddialarını ispatlayan da olmadı.

İfşalarını yollamak isteyen ama çekinen kişilere mesajınız var mı?

Şu an için birebir bir hukuki destekte bulunamasak da, sizi taciz eden kişinin ifşa edilmesi hâlinde size daha büyük zarar vereceğini düşünüyorsanız bunu da bizimle paylaşabilirsiniz. Danıştığımız ve dayanışmaya hazır olduğunu söyleyen mesajlarla bizi destekleyen birçok avukat arkadaşımız bulunmakta. Hangi yolları izlemeniz gerektiğine dair size elimizden geldiğince cevap vermeye çalışacağız. Failin kim olduğunu bilmediğini sosyal medya tacizlerinde ise ifşa edilmelerinden korkmayın. O hesabın yalnızca sizi değil, birçok insanı daha bu şekilde taciz etme ihtimalini göz önünde bulundurun. Susmayın. Hiçbirimiz yalnız yürümeyeceğiz. 

Tacizci Veri Tabanı'na buradan ulaşabilir özel mesaj (DM) yoluyla iletişime geçebilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam